به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، آئین جشن هفتاد و هفت سالگی کتابخانه ملی ایران، بزرگداشت پوراندخت سلطانی، مادر کتابداری ایران و رونمایی از «جشننامه» حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمود مرعشینجفی، صبح امروز، 11 اسفندماه در مرکز همایشهای کتابخانه ملی ایران برگزار شد.
در ابتدای این مراسم غلامرضا امیرخانی، معاون کتابخانه ملی ایران با اشاره به لزوم احترام به گذشتگان گفت: محور برنامه امروز بزرگداشت پوراندخت سلطانی است که اگر در هر کتابخانهای قدم بگذارید، اثری از وی در آنجا خواهید یافت؛ چرا که وی بنیانگذار کتابداری نوین در ایران بود و زندگی وی به هنر عشقورزی به کتابداری و کتابخوانی خلاصه میشود.
وی افزود: تلاشهای بیوقفه وی در شکلگیری و پیشرفت مرکز خدمات کتابداری سنگ بنایی شد تا کتابخانه ملی مرکزیت مباحث فنی کتابداری را در سطح کشور پذیرا باشد.
امیرخانی ادامه داد: تدوین کتابشناسیهای ملی استاندارد با شکل جدید دوره نوینی را نوید میداد که نخستین جلد آن متعلق به کتابهای منتشر شده در نیمه نخست سال 1362 بود. کتابشناسی ملی خود محصول علم دیگری بود، مانند سرعنوانهای موضوعی فارسی، فهرست مستند مشاهیر و مؤلفان و نشانه مؤلف فارسی و نظایر آن که در همه آنها حضور پوراندخت سلطانی آشکار بود.
در ادامه این مراسم سیدرضا صالحیامیری، رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: همه شخصیتهای بزرگی که در این مراسم میبینیم استوانهای برای برقراری نظام اسلامی هستند. تبار تاریخی ما به انسانهای بزرگی برمیگردد که این فرهنگ را تداوم بخشیدند و ما به آنها نیازمندیم تا نسل جدید بیاموزند که چه سرمایههایی داشتهایم و احساس هویت کنند.
وی عنوان کرد: در ورودی تالار کتابخانه ملی تندیس استاد عبدالله انوار میدرخشد که بیش از نیم قرن تلاش و مجاهدت کرده است و جوانان با نگاه به این تندیس از فرهنگ و تاریخ خود آگاه میشوند و به آن میبالند.
صالحیامیری در ادامه یادی از رؤسای پیشین کتابخانه ملی کرد و حاضران نیز آنها را تشویق و تجلیل کردند.
در ادامه این مراسم از علی عبدالعلیزاده، محسن میرحیدر، منوچهر ملکیانیفرد، بهزاد شاهرودی، عبدالرشید توتونچیان، علی خورشیدیپور، زهرا شادمان، علی میرزاییقمی، احترام کیانمهر، مرتضی نوریپور، محمد شاکر، احمد کلجانیان، عبدالکریم سپهرینیا و محمدتقی قلعهکی از دستاندرکاران احداث ساختمان کتابخانه ملی تجلیل شد.
کامران فانی در ادامه درباره شخصیت پوراندخت سلطانی صحبت کرد و گفت: برای من مایه افتخار و مباهات است که در مراسم تجلیل استادم، پوراندخت سلطانی حضور دارم؛ چرا که وی یکی از اثرگذارترین شخصیتهای فرهنگی کشور است و آشنایی من با وی بزرگترین رویداد زندگی من بود و من از این نعمت برخوردار بودم که از همکاران نزدیک ایشان باشم.
وی با بیان اینکه از سجایای اخلاقی وی سخن نمیگویم که بسیار هم تأثیر ژرف در دیگران میگذاشت و در مقام یک کتابدار از وی یاد میکنم، افزود: سلطانی بیتردید شناختهشدهترین کتابدار ایران است و با 50 سال حضور مستمر و مداوم و بیش از همه بنیانگذار کتابداری نوین ایران در گسترش و شکوفایی آن نقش مهمی داشت و مجموعه مقالات وی با عنوان فرصت حضور را باید نعمت حضور نامید.
فانی با بیان اینکه سلطانی در حوزه علوم کتابداری و اطلاعرسانی یگانه و منحصر به فرد بود، تصریح کرد: مهمترین برهه در کتابداری ایران سال 1347 است که برای نخستین بار این رشته به عنوان رشته دانشگاهی شناخته شد. در همان سالها انجمن کتابداران ایران تأسیس شد و به ویژه قبل از پیروزی انقلاب اسلامی نقش مهمی در گسترش کتابداری ایران داشت.
وی ادامه داد: ایران سابقه دیرینهای در کتابداری دارد و بدون کتاب و کتابداری این عرصه سامان نمیگرفت. درست است که 77 سال از تأسیس کتابخانه ملی گذشته است، اما این کتابخانه در سالهای نخستین به عنوان کتابخانه عمومی فعالیت میکرد و کتابخانهای با عنوان کتابخانه ملی در کشور وجود نداشت و این کتابخانه توانسته است در طول سه، چهار دهه گذشته معارف بشری را در این کتابخانه گرد آورد.
فانی یادآور شد: مهمترین درسی که میتوان از پوراندخت سلطانی گرفت، این است که وقتی وارد حرفهای میشوید با تمام وجود خود را وقف این حرفه کنید و با عشق و ایمان به طرف آن بروید. از سوی دیگر وی حق بزرگی بر گردن کتابداران، کتابشناسان و شیفتگان کتاب و فرهنگ دارد.
نوشآفرین انصاری نیز در ادامه درباره شخصیت پوراندخت سلطانی گفت: من همواره در طول زندگی با دو بانوی بزرگوار پوراندخت سلطانی و توران میرهادی که خدمات بزرگی کردهاند بر خود میبالم. آنها سهم بسیاری در حوزه کتابداری و تعلیم و تربیت داشتهاند. آنان غرب را به خوبی میشناختند و ایران را گرامی میداشتند. هر دو مدیرانی لایق بودند و در محیط کاری خود تأثیرگذار بودند. هر دو به فرهنگ پایبند بوده و آثار بلند و ماندگاری را خلق کردند.
وی افزود: پوراندخت سلطانی و توران میرهادی، هر دو به اخلاق اجتماعی و فردی پایبند هستند که زبانزد عام و خاص است و هر دو میل به سرپرستی کارهای دشوار داشتند و فهرست سرعنوانهای فارسی و فرهنگنامه کودکان و نوجوانان توسط این دو بانو تدوین شده است.