به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، چندی پیش ترجمه تفصیلی آیتالکرسی مقام معظم رهبری از سوی انتشارات صهبا منتشر شد و اکنون این اثر به چاپ دوم رسیده است. این اثر ششمین گفتار از مجموعه گفتارهای صهباست که تاریخ دقیق این سخنرانی مشخص نیست، اما با توجه به نکات موجود در سخنرانی مشخص است که مربوط به محرم سال 1352 شمسی است.
مخاطب این سخنرانی از هر سن و قشر و صنفی بوده و به همین دلیل سخنرانی کاملاً همهفهم است و حضرت آیتالله خامنهای(مد ظله العالی) در این خطابه، ابتدا به این موضوع اشاره دارند که ما معمولاً آیتالکرسی را در حد حفظ جان، خانه و مالمان میدانیم، در حالیکه این آیه متضمن مهمترین مسائل اجتماعی است.
ایشان در این بیانات متذکر میشوند که آیات را فقط ترجمه میکنند و با استناد به اینکه قرآن یک اشاره است و ما باید از این اشاره کتابها و فصلهای زیادی بگشاییم، خودشان نیز به صورت تفصیلی این کار را انجام میدهند، اما طوری ترجمه آیتالکرسی را به تفصیل بیان میکنند که ما تأثیرش را در زندگی خودمان بفهمیم.
مقام معظم رهبری با نگاهی توحیدی، صفات و شئون خداوند در آیتالکرسی را توضیح میدهند، به گونهای که با این توضیحات دیگر جایی برای مدعیان دروغین خدایی باقی نمیماند. این نوع نگاه به آیتالکرسی، آیه را کاملاً در بستری اجتماعی بررسی میکند و فرق نظامهای توحیدی و طاغوتی را برای مخاطب روشن میکند.
آیتالکرسی که با نزولش سبب سقوط بتهای عالم شد، مورد توجه بسیار پیامبر و اهلبیت ایشان بوده و روایات متعددی در ارزش و اهمیت استمرار قرائت آن وارد شده است. پیغمبر اکرم(ص) در سفارشی به امیرالمؤمنین(ع) میفرمایند: «یا علی! بر تو باد به خواندن آیـتالکرسی بعد از هر نماز واجب؛ زیرا به غیر از پیغمبر و صدیق و شهید، کسی به خواندن آن، بعد از هر نماز محافظت نمیکند و هر کس بعد از هر نماز، آیتالکرسی را بخواند، به جز خداوند متعال کسی او را قبض روح نمیکند و مانند کسی است که همراه پیغمبران، در راه خدا جهاد کرده و شهید شده و بعد از مرگ، بلافاصله داخل بهشت میشود.» همچنین در روایتی از امیرالمؤمنین(ع) آمده است: «اگر از آثار معنوی آیتالکرسی آگاه بودید، هیچوقت خواندن آن را ترک نمیکردید.»
علاوه بر ارزش معنوی و آثار اخرویِ آیـتالکرسی، روایات فراوانی نیز در آثار دنیوی آن نقل شده، مانند حفظ اموال، رفع فقر، ایمنی از شرّ دشمنان، شفای امراض، دفع اجنّه، برآورده شدن حاجات، سلامتی در سفر، آزادی از زندان، ایجاد محبّت و… که البته برای هر کدام، کیفیت و کمیت خاصی از قرائت آیتالکرسی وارد شده است.
در روایتی از رسول اکرم(ص)، این آیه به سید آیات قرآن تعبیر شده که نشاندهنده جایگاه ویژه آن در بین آیات قرآن است. از طرف دیگر، امیرالمؤمنین(ع) میفرمایند: «لا خَیرَ فی قِرائَـت لا تَدَبُّرَ فیها» در قرائتی که تدبّر در آن نباشد، هیچ خیری نیست. پس این همه سفارش به قرائت آیـتالکرسی، باید همراه با تدبّر دقیق و عمیق در مفاهیم بلند آن باشد.
غفلت از تدبّر در قرآن، باعث بسنده کردن به قرائت سطحی و برای رسیدن به فواید دنیوی و پاداش اخروی میشود. البته درجه خیرات و فوایدی که برای قرائت آیات ذکر شده نیز، با میزان تدبّر در آنها، بیارتباط نیست. با کمی تأمل در آیـتالکرسی، مشخص میشود که این آیه، از ستونهای اصلیِ آیات اعتقادی قرآن است و تدبّر در آن، زوایای مهمی از اصل توحید را روشن میکند. چه نیکوست که مبانیِ اعتقادی ما، از قرآن ـ این سند قاطع و تردیدناپذیر ـ استخراج شود.
رهبر معظم انقلاب که هم در تدبّر و هم در استمرار در تلاوت قرآن، الگو هستند، در مباحث قرآنی خود، بارها و بارها بر این دو مقوله تأکید و سفارش فرمودهاند. همانگونه که در تصویر ابتدای این گفتار دیده میشود، معظمله بعد از نماز، دست خود را بر چشمانشان مینهند و آیـتالکرسی را زیر لب زمزمه میکنند. در روایات آمده که برای حفظ نور چشم، اینطور عمل کنید که بعد از نماز واجب، ابتدا این دعا را بخوانید: «اُعیذُ نورَ بَصَری بِنورِ اللهِ الَّذی لا یُطفی»؛ سپس در حالی که دست خود را بر چشمانتان نهادهاید، آیـتالکرسی بخوانید.
گفتنی است، علاقهمندان برای تهیه این کتاب میتوانند از طریق سایت انتشارات صهبا اقدام کنند.