مهدی دغاغله، داور مسابقات بینالمللی قرآن، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در مورد مهمترین فعالیتهای قرآنی مغفول مانده در سال 1393، گفت: به نظر من باید به همان اندازه که به قهرمانپروری و نفرات اول مسابقات و پرورش کیفی آنها برای حضور در مسابقات بینالمللی قرآن میپردازیم و به آن بها داده میشود، به همان اندازه نیز در عمومی کردن حرکت قرآنی و نفوذ قرآن در بین اقشار مختلف مردم فعالیت کنیم.
نداشتن نگاه جدی به فعالیتهای عمومی قرآن
وی افزود: به اعتقاد من در این زمینه در سال 93 حرکتهای جدی دیده نشد، برای عمومی کردن فعالیتهای قرآنی و نفوذ آن در بین تمامی اقشار جامعه چیزی مشاهده نشد، باید به همان اندازه که به جنبههای تخصصی- که به نوبه خود هم به آن کم توجه میشود- به آموزشهای عمومی قرآن کریم نیز بها داده میشد که اینگونه نشد.
تلاوتهایی که معنامحور نبودند
این فعال قرآنی کشورمان در ادامه به برخی منویات مقام معظم رهبری در زمینههای قرآنی اشاره و تصریح کرد: ایشان سالانه و در ابتدای ماه مبارک رمضان چندین بار در بیانات خودشان بر قرائت معنامحور تأکید داشتهاند. به اعتقاد من قراء ما باید با توجه به معنا و تدبر در آیات تلاوت خود را تنظیم کنند، این عمل با وجود تأکیدات مقام معظم رهبری از لحاظ تخصصی و حرفهای کمتر مورد توجه قرار گرفته است.
دغاغله بیان کرد: تنها موردی که به تلاوتهای معنامحور توجه شد در مسابقات قرآن با همین عنوان که در حوزه علمیه قم برگزار شد، بود و غیر از آن عملاً حرکت دیگری در این راستا دیده نشد. بنابر این به اعتقاد من بحث نپرداختن به تلاوتهای معنامحور یکی دیگر از فعالیتهای بزرگ مغفول مانده در سال 93 بود.
مسابقات قرآن در سال جدید آسیبشناسی شود
وی همچنین آسیبشناسی مسابقات قرآن را یکی دیگر از فعالیتهای مغفول مانده عنوان کرد و گفت: البته این بحث تنها مربوط به سال 93 نیست بلکه از سالها پیش باید این آسیبشناسی صورت میگرفت. مسابقات قرآن به همان اندازه که در تشویق قراء قرآن مؤثر است به همان اندازه نیز میتواند آسیبهایی داشته باشد. دلیل این امر هم این است که حتماً باید در مسابقات نفرات رتبه کسب کنند در صورتی که نزدیک بودن رقابتها و کم بودن فاصله رتبههای برتر در حد صدم نمره این نوع رتبهبندی نقض میکند.
این پیشکسوت قرآنی کشورمان افزود: با این رتبهبندی که در حال حاضر در مسابقات صورت میگیرد، همه نگاهها به رتبه اول است و سایر رتبهها باید در سالهای آینده که شرایط آن به هیچ وجه مشخص نیست، با مشقت به مسابقات بیایند، ما چندین بار طرح آسیبشناسی و تغییر رتبهبندی نفرات برتر از حالت فعلی به سطح بندی را به مسئولان برگزارکننده ارائه دادهایم اما تاکنون به آن توجه نشده است، امیدواریم در دوره جدید مدیریتی به این امر توجه شود.
دغاغله در ادامه این گفتوگو در مورد مهمترین فعالیت قرآنی صورت گرفته در سال 93 نیز اظهار کرد: فعالیتهای پژوهشی برخی نهادها همچون شورای عالی قرآن در برگزاری همایشهای تخصصی از جمله مهمترین و اثرگذارترین فعالیتهای قرآنی در سال 93 بود.
اولویتهای قرآنی سال جدید
وی در ادامه به بحث اولویتهای کاری سال آینده جامعه قرآنی اشاره کرد و گفت: در سال جدید اولویتهای فراوانی پیش روی جامعه قرآنی است، به اعتقاد من این اولویتها باید همه جانبه باشد، یعنی هم باید فعالیتهای پژوهشی و تحقیقاتی را مد نظر قرار دهیم و هم اینکه در بحث تبلیغ و ترویج و همچنین در بحث تلاوتهای معنامحور که مورد مطالبه مقام معظم رهبری نیز هست حرکتهای جهشی را آغاز کنیم.
این داور مسابقات بینالمللی قرآن بخش دیگری از اولویتهای کاری جامعه قرآنی در سال جدید را توجه به مؤسسات قرآنی در بخش مردمی عنوان کرد و افزود: بخش مردمی سهم بسزایی در ارتقای فعالیتهای قرآنی در جامعه دارند که در سال جدید باید توجهی جدی به آنها صورت بگیرد.