سیدعلی سرابی، قائم مقام شورای عالی قرآن، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در مورد مهمترین فعالیتهای قرآنی که در سال 93 مورد غفلت قرار گرفته است، به بحث فعالیتهای قرآنی برونمرزی اشاره کرد و گفت: یکی از مواردی که در سال93 مورد غفلت واقع شد فعالیتهای قرآنی در بخش برونمرزی بود که متأسفانه به دلیل مشکلات ارزی فعالیتهای برونمرزی قرآنی کاهش پیدا کرد، در حالی که در شرایط فعلی باید بسیار بیشتر از این سرمایهگذاری صورت میگرفت.
فعالیتهای فرهنگی و لطمات ناشی از کمبود بودجه
سرابی عنوان کرد: متأسفانه زمانی که بودجهها کاهش مییابد و با مشکلات هزینهای مواجه میشویم، اولین جایی که ضربه میخورد فعالیتهای فرهنگی و در این نوع فعالیتها نیز فعالیتهای برون مرزی است. یکی از فعالیتهای اثرگذار ما در طول سال در حوزه برون مرزی اعزام قاریان، حافظان، اساتید و گروههای قرآنی به خارج از کشور است که متأسفانه در سالهای اخیر این فعالیت با کمبود پشتیبانی شدید مواجه شده است و به باور من یکی از موارد مغفولمانده همین عرصه است.
اثرگذاریهای چاپ قرآن برای خارج از کشور
قائم مقام شورای عالی قرآن گفت: چاپ و انتشار قرآن جمهوری اسلامی در کشورهای دیگر فعالیت بسیار اثرگذاری است و متقاضیان مردمی بسیاری در کشورهای اسلامی دارد، در این عرصه نیز مشکلات فراوانی داریم، یکی از عرصههای مغفولمانده قطعاً این عرصه است. تولید محتواهای قرآنی و ترجمهها و تفاسیر قرآنی به زبانهای مختلف نیز فرآیندی است که با وجود مشکلاتی که در زمینه آن وجود دارد، میتواند مورد توجه ویژه قرار گیرد.
فعالیتهای قرآنی بخش مردمی و نیاز آنها به پشتیبانی
وی در مورد فعالیتهای قرآنی مغفولمانده در سال 93 در عرصه داخلی نیز اظهار کرد: فعالیتهای قرآنی بخش مردمی که در دهه اخیر رشد بسیار خوبی داشته است حضور بخش مردمی و فعال شدن آنها در عرصه قرآنی چشمگیر بوده است و در حال حاضر نیروی بسیار توانمند و مقتدری در بخش مردمی در حال فعالیت هستند که اگر دولت پشتیبانی خوبی از آنها انجام دهد قطعاً در عرصه داخلی سطح قرآندانی و قرآنفهمی جامعه را بسیار افزایش خواهند داد.
سرابی بیان کرد: ساختارسازی خوبی در سالهای گذشته در بخش مردمی صورت گرفته و تعداد مؤسسات قرآنی ـ مردمی بیش از 100 برابر شده است، این رشد کمی بسیار بالا باید از نظر پشتیبانی فنی و کاری نیز ساماندهی شود، ساماندهی که اخیراً در بحث صدور مجوز مؤسسات صورت گرفته است و ادغام دو اتحادیه که مورد توجه قرار گرفت، توسعه فعالیتهای قرآنی را به صورت چند برابری در آینده به دنبال خواهد داشت.
معالوصف در سال گذشته حمایت پایدار و جدی از این بخش از فعالیتهای قرآنی صورت نگرفته است، البته باید از شورای توسعه فرهنگ قرآنی برای اختصاص حدود پنج درصد از اعتبارات منشور توسعه بر اتحادیههای تشکلها و مؤسسات قرآنی تشکر کرده امّا واقعیت این است که این مبلغ که شاید حدود چهار میلیارد تومان بشود، نسبت به حجم فعالیتهای مردمی بسیار اندک و ناچیز است.
اثرگذاریهای قرآن و شرایط فعلی دنیا
قائم مقام شورای عالی قرآن در بخش دیگری از گفتوگوی خود به وضعیت فعلی دنیا و تأثیرگذاری که قرآن در این عرصه میتواند داشته باشد اشاره کرد و گفت: در حال حاضر مسائل جهان اسلام در اوج حساسیت خود قرار دارد و همانطور که مقام معظم رهبری فرمودهاند، تمدن بشری در یک پیچ تاریخی قرار گرفته است، بر این اساس هم جهان اسلام و هم سایر ملتها در نقطه عطفی قرار دارند.
وی افزود: جهان غرب با تمام طمطراقی که دارد، خلاءهای بسیار زیادی در رهبری بشر دارد و تمدن اسلامی با شکل گرفتن انقلاب اسلامی و بعد هم تحولات اسلامگرایانه در منطقه، در پی نشان دادن ظرفیت خود برای در دست گرفتن این رهبری است، البته در درون جامعه اسلامی نیز چالشهایی وجود دارد، آنچه که در این برهه از زمان میتواند نجاتبخش باشد، بازگشت به قرآن و تعالیم الهی است که در قرآن کامل شده است.
در سال جدید قرآن را در عرصه جهانی بیشتر معرفی کنیم
سرابی تصریح کرد: نه تنها در ابعاد داخلی و ملی نیازمند به یک تحول نگرشی در مورد قرآن و ظرفیت قرآن برای راهبری جامعه از ابعاد سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و ... هستیم، بلکه در عرصه جهانی نیز موظف هستیم که قرآن را به نحو احسن و جامعتر به جامعه جهانی معرفی کنیم.
قائم مقام شورای عالی قرآن در ادامه به پیام مهم مقام معظم رهبری به جوانان اروپا اشاره و اظهار کرد: مقام معظم رهبری در این پیام بسیار مهم جوانان غربی را به مراجعه مستقیم به قرآن کریم ارجاع دادهاند، این در حالی است که ما برای معرفی صحیح قرآن کریم در عرصه جهانی و خصوصاً در کشورهایی که به نوعی در تمدن مقابل با تمدن اسلامی و قرآنی قرار داشتهاند، فعالیت درخور توجهی انجام ندادهایم.
وی بیان کرد: خبرهایی منتشر شده که در ماههای اخیر و بعد از پیام مقام معظم رهبری توجه عده زیادی به قرآن کریم معطوف شد و در اروپا با کمبود عرضه قرآن کریم مواجه بودهایم، یعنی اگر جوانانی خواستار مراجعه به قرآن کریم بودهاند به اندازه کافی قرآن در دسترس نداشتهاند، این یک نقص و کمبود ساده است در حالی که ما در عرصه معرفی معارف قرآن کریم و شرح و بسط و تفسیر آیات قرآن آن طور که بایسته و شایسته است، اقدامی انجام ندادهایم و باید بررسی شود، ببینیم به چه میزان در این عرصه کمکاری داشتهایم.
متولیان فرهنگی و سایر نهادها فعالیتهای برونمرزی قرآن را دریابند
سرابی در پایان یادآور شد: بنابراین با توجه به شرایط حساس کنونی به اعتقاد من متولیان فرهنگی باید به صورت جدی روی قرآن و معرفی دقیق و صحیح آن به جامعه بشری تمرکز کنند و اهتمام داشته باشند. در عرصههای مختلفی همچون اطلاعرسانی، تبلیغی و ترویجی، پژوهشی، ترجمه، تفسیر و چاپ و ... میتوان فعالیتهای خوبی را انجام داد. باید از همه ابعاد حرکتها به این مسیر باشد و نهادهای دیگر هم پشتیبانی و تقویت کنند.