کد خبر: 2975575
تاریخ انتشار : ۲۲ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۹:۰۷
اکبر عالمی:

انیمیشن‌های قرآنی فقط برای یک سلیقه خاص تولید نشود

گروه هنر: یک کارشناس سینما گفت: وقتی می‌خواهیم انیمیشنی در حوزه قصه‌های قرآنی تولید کنیم باید مهمترین اصلی که به آن توجه داریم این باشد که تمام سلایق را تحت نظر داشته باشیم.

اکبر عالمی، کارشناس و مدرس سینما، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، درباره وضعیت انیمیشن در کشورمان اظهار کرد: انیمیشن در کشورمان در حوزه آموزش، غنای بسیار بالایی دارد؛ به نحوی که در این عرصه ما دانشگاه‌هایی داریم که به طور تخصصی این بخش از سینما را در آن تدریس می‌کنند. عموماً نیز از طریق این دانشکده‌ها استعدادهای بسیار فوق‌العاده‌ای تربیت می‌شوند، اما نکته مهم آنجاست که این استعدادها باید حمایت شده و پس از فارغ‌التحصیلی برای آنان کار فراهم شود که لازم است در این حوزه بیشتر به تقویت بپردازیم.

وی افزود: مطلب دیگری که باید به آن اشاره کرد، بحث تولیدات در سینمای انیمیشن است. چون در این حوزه دو رویکرد می‌تواند وجود داشته باشد. ابتدا اینکه در سینمای انیمیشن تولیدات این بخش از سینما باید به صورت انبوه مورد توجه قرار گیرد و به بحث صادرات آن هم توجه شود. برای رسیدن به این خواسته نیز ضروری است که ما رابطه درستی با بازارهای بین‌المللی داشته باشیم تا آنها محصولات ما را دیده و پس از آن خرید کنند. رویکرد دیگر این که به این حوزه تنها به عنوان بخشی برای رونق جشنواره‌های تخصصی انیمیشن نگریسته شود. این دو نگاه که به آن اشاره شد اگر به صورت موازی با هم حرکت کند به نتایج مطلوبی دست پیدا خواهیم کرد؛ در غیر این صورت نتیجه مطلوب به دست نخواهد آمد.

این مدرس سینما ادامه داد: وقتی درباره انیمیشن سخن می‌گوییم باید به یاد داشته باشیم که ما در حوزه ادبیات و اسطوره‌های کهن بسیار غنی هستیم که برای سینمای انیمیشن غنیمتی به حساب می‌آید. جدا از آن در قرآن کریم هم قصص بسیاری وجود دارند که هر کدام می‌توانند محور کارهای بسیار زیبایی در سینمای انیمیشن باشند. درباره قصه‌های قرآنی باید به نکته‌ای اشاره کنم و آن نیز پایان‌نامه یکی از دانشجوهای دکترای من است که به این موضوع پرداخته بود که چگونه می‌توان از قرآن در انیمیشن بهره برد.

عالمی ادامه داد: در تحقیق این دانشجو روی این مهم توجه شده بود که چرا کارهای انیمیشن ما که با محوریت موضوعات یا قصه‌های دینی تولید شده‌اند، در بازار بین‌المللی آن کشش لازم را دارا نیستند؟ جواب این پرسش دو بخش دارد؛ ابتدا این که ما، سیمایی که از ائمه در کارهای انیمیشن نشان می‌دهیم که آن جذابیت لازم را به لحاظ کار سینمایی دارا نیستند. این نقصان در شرایطی است که این بزرگان، دریایی از مهربانی و معرفت بودند که هر کدام اگر به درستی پرداخت شوند جذابیت لازم را هم دارا هستند. مطلب دیگر این که این تولیدات را معمولاً تنها برای یک سلیقه تولید می‌کنیم، در صورتی که این دست آثار باید تمام سلیقه‌ها را در بر گیرد.

دین مبین اسلام، دین مهربانی است

این مجری برنامه‌های سینمایی برای درک بهتر، خاطره‌ای را بیان کرد و گفت: چند روز پیش یکی از دانشجوهایم را دیدیم که دو عطر گل سرخ خریداری کرده بود و می‌خواست برای مادر آن دو ژاپنی که از سوی داعش سر بریده شدند، بفرستند. وی در نامه‌ای به آن مادر گفته بود که دین مبین اسلام، کلام مهربانی و رأفت است و آن چیزی که از سوی داعش مطرح می‌شود هیچ ربطی به اسلام ندارد. این مثال را زدم تا بگویم ما در انیمیشن‌هایی که موضوع و محورشان موضوعات و قصه‌های اسلامی هستند، مهمترین بحث نشان دادن رحمانیت و مهربانی اسلام است.

عالمی در ادامه تصریح کرد: اگر ما قرآن را محور قرار دهیم متوجه می‌شویم که در بخش‌های مختلف قرآن به بحث مهربانی و رحمانیت اشاره شده است، حتی ما در سرآغاز قرائت قرآن، کلام را با عنوان «به نام خداوند بخشنده مهربان» آغاز می‌کنیم. این توصیف نشان می‌دهد تا چه حد در دین مبین اسلام، اصل مهربانی است. اما این توصیفات را در کارهای انیمیشن کشورمان نمی‌بینیم، حتی در موسسه صبا که قرار بود قطب انیمیشن کشورمان باشد، چنین خواسته‌ای محقق نشده است.

وی در پایان سخنان خود تاکید کرد: آیت‌الله مطهری در کتاب «حقوق زن در اسلام» یک جمله بسیار زیبا دارد که در یک جمله خلاصه می‌شود و آن این است که هر انسانی باید سعی کند آدم باشد. این آدم بودن معانی گسترده‌‌ای دارد که از احترام به حقوق دیگر ادیان شروع شده و به تمام دستوراتی که در دین مبین اسلام به روی آن تاکید شده است، تعمیم پیدا می‌کند.

captcha