کد خبر: 2985118
تاریخ انتشار : ۲۴ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۸:۳۹
پیشنهاد پیشکسوت قرآنی در آستانه سال نو به مسئولان؛

بودجه‌های قرآنی صرف خرید و احداث ساختمان نشود/ برنامه‌ریزی برای سالی بدون تشریفات

گروه فعالیت‌های قرآنی: پیشکسوت قرآنی کشورمان با انتقاد از هزینه‌کرد بودجه‌های قرآنی برای مسائلی همچون خرید ساختمان و غیره، از مسئولان قرآنی درخواست کرد تا بودجه‌ها درست هزینه شود.

علی‌اکبر حنیفی، پیشکسوت قرآنی کشورمان، در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) در مورد فعالیت‌های قرآنی صورت گرفته در سال 93 گفت: در حال حاضر فعالیت‌های قرآنی به خصوص در بُعد توسعه و تبلیغ و ترویج قرآن، مقداری کم رنگ شده است و این امر به عینه دیده می‌شود.

تغییرات کیفی پائین
وی با بیان اینکه قصد تخریب و یا ندیدن فعالیت‌های صورت گرفته در این سال‌ها را ندارد، افزود: از ابتدای انقلاب، تغییراتی که صورت گرفته است جزئی بوده، اگر تغییرات صورت گرفته را نسبت به عمری که از انقلاب اسلامی گذشته است در نظر بگیریم، متوجه خواهیم شد که این تغییرات بسیار جزئی است و این پیشرفت رو به جلو شاید حدود سالی یک یا دو درصد بوده است که این به هیچ وجه قابل قبول نیست.

به دنبال طرح‌های آینده‌نگرانه باشیم
این پیشکسوت قرآنی کشورمان بیان کرد: علت این امر نیز این است که آینده را به کلی فراموش کرده‌ایم، مسئولان فعالیت‌های قرآنی در دوران مدیریت و با توجه به عدم ثبات در مدیریت تنها به فکر دوران مدیریت خود هستند و چاره‌ای هم ندارند، هیچ برنامه و طرح بلندمدتی برای فعالیت‌های قرآنی وجود ندارد. مسئولان ما به فکر فعالیت‌های توسعه‌گرایانه و آینده‌نگرانه نیستند و بسیاری از کارها را به دلایل تغییرات زودهنگام مدیریتی انجام نمی‌دهند.
حنیفی با انتقاد از خلاء یک شورا، سازمان و نهادی مرکزی که فعالیت‌های قرآنی راهبری دارند، اظهار کرد: نهادی که سیاست‌گذاری‌ها و برنامه‌ریزی‌های خاصی برای پیشبرد فعالیت‌های قرآنی داشته باشد، واقعاً وجود ندارد. البته عده‌ای می‌گویند که فلان شورا یا نهاد و کمیته برای این کار تشکیل شده است، اما در عمل یک خروجی که نشان از ارتقاء فعالیت‌ها داشته باشد، نمی‌بینیم.

چندین مسابقه تنها در بخش قرائت می‌‌توان برگزار کرد/ تکراری شدن مسابقات
وی در بخش دیگری از این گفت‌وگو در مورد لزوم ایجاد تغییرات در فعالیت‌های قرآنی و به عنوان نمونه بر تکراری شدن برخی رشته‌ها در مسابقات قرآن اشاره و خاطرنشان کرد: در حال حاضر در مسابقات قرآن در رشته قرائت شرکت‌کنندگان تنها در یک رشته رقابت می‌کنند در حالی که همین رشته را می‌توان به 15 رشته تقسیم کرد. ما می‌توانیم در رشته قرائت رشته‌هایی همچون قرائت ترکیبی، تقلیدی، نوآورانه و ... را برگزار کنیم.

نبود برنامه‌ای خاص برای حمایت از استعدادهای قرآنی/ دوری از مسیر در بخش مفاهیم
این داور مسابقات بین‌المللی قرآن با بیان اینکه برنامه‌ای برای حمایت از استعدادهای قرآنی در کشور وجود ندارد، گفت: در اجرای کارهای مفاهیم قرآنی روش‌های نادرستی را مورد استفاده قرار داده‌ایم در این بخش، حرکت به گونه‌ای است که نه تنها در مسیر نیست، بلکه از هدف و مسیر اصلی نیز دور می‌شویم.
حنیفی با تأکید بر اینکه روش‌های مفهومی بسیار مناسبی برای برگزاری مسابقات قرآن در این بخش داریم، یادآور شد: حفظ موضوعی قرآن کریم که یک رشته حکیمانه است می‌تواند پای ثابت بسیاری از رقابت‌های قرآنی قرار بگیرد. ما می‌توانیم براساس موضوعات متعدد، مسابقات مختلف را برگزار کنیم.
این پیشکسوت قرآنی کشورمان با اشاره به اینکه در زمینه ارائه پیشنهاد به مدیران و مسئولان قرآنی حرف‌ها بسیار زیاد است اما به آن توجهی نمی‌شود، گفت:‌ بحث بودجه‌های قرآنی و توزیع آنها از جمله مواردی است که صحبت‌ها در مورد آن بسیار زیاد است، در حال حاضر اغلب بودجه قرآنی نهادها خرج خرید ساختمان و تأمین اقلامی از این دست و نیز حقوق و مزایای کارکنان می‌شود و با قاطعیت می‌توان گفت که 90 درصد هزینه‌ها صرف چنین مواردی می‌شود.

به جای استفاده از ظرفیت مساجد، دارالقرآن راه‌اندازی می‌کنیم
این فعال قرآنی کشورمان با بیان اینکه تا چه میزان باید بودجه‌ها را صرف راه‌اندازی کانون قرآن و دارالقرآن کنیم، افزود: دارالقرآن‌ها و کانون‌های بسیار زیادی ساخته شده است که در حال تخریب است و هر روز نیز بر تعداد ساختمان‌ها اضافه می‌شود اما از سوی دیگر مساجد بدون استفاده مانده است. یکی از معضلات این است که از نهادهای قرآنی حسابرسی صورت نمی‌گیرد، نهاد ناظری وجود ندارد تا اثربخشی برنامه‌هایی که بابت آنها بودجه پرداخت شده است، جویا شد.
وی با طرح این سؤال که چرا در مساجد از مؤذنین سطح بالایی که هزینه برای تربیت آنها صورت گرفته است، استفاده نمی‌شود، یادآور شد: در بحث اذان نیز اگر نگاه کنید متوجه می‌شوید در مساجد افرادی با صداهای بسیار معمولی که کمترین‌گیرایی و حتی در برخی مواقع دافعه نیز دارند، مشغول اذان گفتن هستند. هر مسجدی باید تعدادی از قاریان و موذن‌ها را جذب کند و نه تنها از آنها استفاده کند. بلکه ‌جلسات آموزش قرآن را برای آنها به صورت ثابت نیز تعریف کند.
حنیفی خاطرنشان کرد: به اعتقاد من همانطور که برای روحانیون در مساجد شهریه‌هایی در نظر گرفته شده است باید برای قاریان و مؤذنان حرفه‌ای نیز شهریه‌هایی در نظر گرفته شود تا آموزش‌های سطح بالایی درزمینه قرآن کریم در آن مساجد به عموم مردم ارائه شود.

دور شدن از تشریفات در سال جدید
این پیشکسوت قرآنی کشورمان در ادامه در مورد مهم‌ترین اولویت‌های کاری نهادهای قرآنی در سال آینده، گفت: همه این مواردی که عنوان شد برای سال آینده می‌تواند در اولویت برنامه‌ریزی قرار بگیرد. باید در سال جدید از تشریفات دور شویم و بودجه‌ها را صرف برنامه‌های موازی نکنیم. در سال آینده باید یک مدیریت استراتژیک در زمینه فعالیت‌های قرآنی ایجاد شود.
وی با تأکید بر اینکه فعالیت‌های قرآنی نیاز به یک مجلس دارد که در آن از هر استان یک نماینده وجود داشته باشد، گفت: عده‌ای می‌گویند که شورای توسعه فرهنگ قرآنی چنین کاری را انجام می‌دهد و توجیهشان هم حضور چهار وزیر در این شورا است، اما این شورا واقعاً چند جلسه در طول سال دارد. ما نیاز به یک مجلس قرآنی داریم که کار آن طرح ریزی و بودجه‌بندی فعالیت‌های قرآنی باشد.

captcha