به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست خبری طرح نمایشی «فاتحان آسمان» بعد از ظهر امروز یکشنبه، 24 اسفند با حضور اصغر امیرنیا، مدیرکل تبلیغ و ترویج معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و شهرام نوشیر، دبیر این طرح در سالن کنفرانس معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد.
در ابتدای این نشست اصغر امیرنیا به ایراد سخن پرداخت و گفت: ما اینجا جمع شدهایم تا از جانفشانی هموطنانمان در دوران دفاع مقدس سخن بگوییم، از خودگذشتگی و ایثاری که به خرج دادند و به واقع هنرمندانه نام خود را برای همیشه جاویدان کردند.
امیرنیا ادامه داد: شهیدان، جانبازان و ایثارگران در طول جنگ هشت ساله با تکیه بر باورهای عمیق ارزشی و دینی خود و به تأسی از امام راحل حماسهای آفریدند که نیاز به انتقال مفاهیم و مضامین ارزشی آن داریم که باید با زبان هنر و بهویژه هنر تأثیرگذار نمایش آنها را به نسل کنونی که ذهنیت کمتری در مورد آن دوران دارند و همچنین نسل جدید که هیچ تصویری از این جانفشانی و از خودگذشتگی ندارند منتقل کنیم.
مدیرکل تبلیغ و ترویج معاونت قرآن و عترت ارشاد تصریح کرد: با اجرای طرح نمایشی «فاتحان آسمان» درصدد هستیم تا تجربه گرانسنگ تئاتر در ترویج فرهنگ ایثار و شهادت و انعکاس مقاطعی از نبرد حق علیه باطل را به کار بندیم که البته سابقهای چندین ساله دارد اما در سالهای اولیه اینچنین نظاممند اجرا نمیشد اما در قالب این طرح قصد داریم 5 استان مرزی کشور که میزبان اعزام کاروانهای راهیان نور هستند را تحت پوشش قرار دهیم.
«فاتحان آسمان» به احیای فرهنگ اسلامی و عمل به آموزههای قرآنی نظر دارد
وی با اشاره به اینکه نگاه ما در اجرای نمایشهای طرح «فاتحان آسمان» احیای فرهنگ اسلامی و عمل به آموزههای قرآن است، گفت: اعتقاد داریم آنچه که رزمندگان در طول هشت سال دفاع مقدس به منصه ظهور رساندند، جلوهای آسمانی و ترجمانی باشکوه از مفاهیم قرآنی بوده است و لذا به این واقعه باشکوه تاریخ معاصر در قالب نمایش از دریچه قرآن و عترت نگاه کردهایم.
امیرنیا ادامه داد: کار اجرایی این طرح از 25 دی با انتخاب دبیر کلید خورد و با تنظیم آئیننامه اجرایی از کارگردانان تئاتر بومی ساکن در این 5 استان یعنی آذربایجان غربی، ایلام، کرمانشاه، خوزستان و کردستان دعوت به مشارکت کردیم که البته میتوانستیم از کارگردانان و فعالان تئاتر در سایر استانها نیز استفاده کنیم اما به دلایلی از جمله بالابودن هزینه اجرای این طرح و همچنین آشنایی کارگردانان بومی به منطقه و وقایع جنگ تصمیم گرفتیم در دوره نخست از کارگردانان مقیم در این 5 استان استفاده کنیم.
1436 اجرا از 34 نمایش در قالب 15 روز
مدیرکل تبلیغ و ترویج معاونت قرآن و عترت ارشاد تأکید کرد: 27 اسفند آغاز این طرح خواهد بود که تا 12 فروردین نیز ادامه خواهد داشت و در این محدوده زمانی 34 نمایش 1436 اجرا به عدد سالهای هجری قمری خواهند داشت که سهم هر یک از استانها به این شرح است: استان خوزستان 485 اجرا، استان ایلام؛ 391 اجرا، استان کرمانشاه؛ 280اجرا، استان کردستان؛ 180 اجرا و استان آذربایجان غربی؛ 100 اجرا که در 72 محل و میعادگاهی که از پیش تعیین شده است به عدد شهدای کربلا به انجام خواهد رسید.
امیرنیا در ادامه گفت: طرحی نیز در کنار اجرای این آثار نمایشی که حفظ سوره «ملک» خواهد بود تحت عنوان «چشمههای جاری» برای زائران مناطق عملیاتی در نظر گرفتهایم تا هر زائری که موفق به حفظ این سوره مبارکه شود در پایان به قید قرعه به هزار نفر جایزه نفیسی تعلق گیرد که 100 جایزه از این تعداد را معاونت قرآن و عترت ارشاد تقبل کرده است.
اختتامیه طرح؛ 20 فروردین مصادف با روز هنر انقلاب
وی در پایان با اشاره به اینکه با توجه به تقارن اجرای این طرح با ایام فاطمیه برخی از نمایشهای اجرا شده مضمون فاطمی دارند گفت: اختتامیه این طرح نمایشی 20 فروردین مصادف با روز ملی هنر انقلاب برگزار خواهد شد و به برگزیدگان جوایز نفیسی اهدا خواهیم کرد.
در ادامه این نشست شهرام نوشیر، دبیر طرح نمایشی «فاتحان آسمان» به ایراد سخن پرداخت و گفت: ابتدا از معاونت قرآن و عترت ارشاد تشکر میکنم چرا که در سالی که با مشکلات عدیده همچون کمبود اعتبارات اجرایی مواجه بودیم بانی خیر شد تا این طرح نمایشی به سرانجام برسد و خرسندم از اینکه با این اقدام نگاهی نو به دفاع مقدس و مضمون ایثار و شهادت شده است و آن پرداختن به این شکوه و حماسه از دریچه قرآن کریم بوده است.
وی گفت: افتخار دارم که اعلام کنم در اجرای این طرح به جای اعزام نیروهای متخصص و چهرههای شناخته شده تئاتر از جوانان بومی و خوشذوق که فعالیت مؤثر و مستمری در حوزه هنر تئاتر دارند استفاده شده است، جوانانی که بیشتر آنها تحصیلات آکادمیک در حوزه هنر نمایش دارند و در بسیاری از رویدادهای هنری صاحب مقام هستند.
اغلب طرحها و ایدههای نمایشی این طرح پشتوانه پژوهشی دارند
نوشیر ادامه داد: کار پژوهشی در اغلب طرحها و ایدههای نمایشی شرکتکننده در طرح «فاتحان آسمان» به انجام رسیده است و ما تنها به نگاه هنری اکتفا نکردهایم، از یک فرمانده دوران دفاع مقدس برای ارائه مشاوره استفاده کردهایم و حتی نگاه فرزند شهید احمد کشوری که خود کارشناس ارشاد هنر است نیز بر روی برخی از این ایدههای نمایشی دخیل بوده است ضمن آنکه مهناز مهدیزاده، بانوی هنرمندی که افتخار دارد در 23 هزار کیلومتر از مرزهای ایران به اجرای نمایش با مضمون دفاع مقدس پرداخته است در جریان مشاورههای اجرای این طرح مشارکت کرد.
وی افزود: با وجود آنکه 1436 اجرا از 34 نمایش در اجرای این همایش در نظر گرفته شده است اما اینجا به جای تعیین زمان و مکان اجرا از سوی دبیرخانه طرح ، این خود گروهها و هنرمندان بودند که با شناختی که نسبت به منطقه داشتند زمان و مکان اجرا را خودشان تعیین میکنند که البته گردشی و شناور خواهد بود.
این بازیگر و کارگردان تئاتر در پایان تأکید کرد: ایدهها و طرحهای نمایشی این آثار به شکل مکتوب در اختیار علاقهمندان قرار خواهد گرفت تا از آن برای طراحی یک نمایش صحنهای و یا حتی نگارش و تولید فیلمهای سینمایی با مضمون دفاع مقدس استفاده کنند ضمن آنکه همچون تجربه دوسال پیش که 1392 اجرای نمایشی در مناطق عملیاتی را تجربه کردیم و از آنها فیلم تهیه شد، با استفاده از امکانات حرفهای اجراهای نمایشی ضبط تصویری شده و به شکل یک بسته به عنوان سند در اختیار علاقهمندان و پژوهشگران تئاتر دفاع مقدس قرار خواهد گرفت.
این گزارش حاکی است، در انتهای این نشست، وبسایت رسمی طرح نمایشی «فاتحان آسمان» به نشانی fatehaneaseman.ir آغاز به کار کرد و از پوستر این طرح نیز با حضور خبرنگاران و عکاسان رونمایی شد.