کد خبر: 2988469
تاریخ انتشار : ۲۴ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۱:۱۵

پاسخ رهبر معظم انقلاب به استفتائاتی درباره بخت‌آزمایی‏

گروه اقتصاد: دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای، فتاوای رهبر معظم انقلاب در مورد احکام بخت‌آزمایی‏ را منتشر کرده است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، به نقل از دفتر حفظ و نشر آثار حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای، متن این استفتائات و پاسخ رهبر معظم انقلاب به شرح زیر است:

سؤال 1237: خرید و فروش بلیط‌های بخت‏‌آزمایی و جایزه‏ای که مکلّف می‏‌برد، چه حکمی دارد؟

جواب: خرید و فروش بلیط‌هاى بخت‌آزمایى صحیح نیست و شخصى که جایزه را برده ‏است، مالک آن نمى‏‌شود و حق دریافت آن را ندارد.

سؤال 1238: تهیه اوراقی که به نام ارمغان بهزیستی بین مردم منتشر می‏‌شود و پرداخت پول برای آنها و شرکت در قرعه‏‌کشی این برگه‏‌ها، چه حکمی‏‌ دارد؟

جواب: توزیع و نشر اوراق جمع‏‌آورى تبرّعات از مردم براى صرف آن در امور خیریّه و تشویق و ترغیب متبرّعین با قید قرعه منع شرعى ندارد و همچنین پرداخت وجه براى تهیّه این اوراق به قصد شرکت در امور خیر، مانعى ندارد.

سؤال 1239: شخصی ماشینی دارد که آن را در معرض بخت‌آزمایی قرار داده است، به این صورت که فرد شرکت‏‌کننده در مسابقه اقدام به خرید برگه‏‌ای که در تاریخ معیّن و به قیمت معیّنی قرعه‏‌کشی خواهد شد می‏‌کند و در پایان مدّت مذکور و شرکت کردن تعدادی از مردم، قرعه‏‌کشی صورت می‏‌گیرد و کسی که قرعه به نام او در آمده، برنده می‏‌شود و ماشین گران قیمت را تحویل می‏‌گیرد، آیا این روش برای فروش ماشین از طریق قرعه‏‌کشی شرعاً جایز است؟

جواب: فروش ماشین به شخصى که در قرعه‏‌کشى شرکت کرده و قرعه به نام او افتاده، در صورتى که خرید و فروش بعد از قرعه‌کشى انجام پذیرد، اشکال ندارد، ولى تصرّف فروشنده در اموال افراد دیگرى که مال خود را براى شرکت در قرعه‏‌کشى به او پرداخت کرده‏‌اند، أکل مال به باطل است و واجب است آن اموال را به آنان برگرداند.

سؤال 1240: آیا فروش اوراق جمع‏‌آوری کمک‌های خیرخواهانه عموم مردم به این صورت که بعداً قرعه‏‌کشی شده و قسمتی از مال جمع‏‌آوری شده به عنوان هدیه به برندگان داده شود و بقیه آن صرف کارهای عام‌المنفعه شود، جایز است؟

جواب: نام‌گذارى این عمل تحت عنوان «بیع» صحیح نیست، بله انتشار این اوراق و جمع‏‌آورى کمک‏‌ها براى امور خیریّه اشکال ندارد و تشویق مردم به کمک‏‌ کردن با وعده اعطاى جایزه به کسى که قرعه به نام او در آید، جایز است. مشروط بر این که مردم این اوراق را به قصد شرکت در امور خیر، تهیّه نمایند.

سؤال 1241: آیا خرید اوراق قرعه‏‌کشی بخت‌آزمایی (لوتو)، با توجه به اینکه تحت مالکیت شرکت خاصی است و 20٪ سود آن به مؤسسه‌‏های خیریّه زنان پرداخت می‏شود، جایز است یاخیر؟

جواب: برگه‏‌های بخت آزمایی، مالیّت ندارند واین اوراق در حکم آلت قمار هستند بنا بر این خرید و فروش آنها جایز نیست و مبلغی را هم که برندگان قرعه‏‌کشی این برگه‏‌ها دریافت می‏‌کنند، حلال نیست.

captcha