به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، در زمستان سالی که گذشت، شاهد رویدادهای متعدد قرآنی در سطح ملی و بینالمللی بودیم که آغازگر این رویدادها در سردترین فصل سال 93، برگزاری پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان بود و این مسابقات از 11 تا 14 دیماه با حضور دانشجویان قاری و حافظ قرآن از 47 کشور جهان در سالن همایشهای بینالمللی برج میلاد تهران برگزار شد.
از ویژگیهای پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان، حضور مسئولان و مقامات ارشد کشور در افتتاحیه و اختتامیه این مسابقات بود و نظم در اجرای رقابتها، سطح بالای داوری، برنامههای جنبی و حاشیهای متناسب با فضای مسابقات، حضور گسترده عموم مردم در سالن برگزاری مسابقات و سطح بالای رقابتها از دیگر ویژگیهایی بود که به گفته اساتید و پیشکسوتان قرآنی، در پنجمین دوره مسابقات بینالمللی قرآن دانشجویان مسلمان دیده میشد.
آیین افتتاحیه این مسابقات با حضور حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی، رئیس جمهور و آیین افتتاحیه نیز با حضور علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی برگزار شد؛ همچنین در طول برگزاری این رقابتها، پای برخی وزرای دولت نیز به محل برگزاری این مسابقات باز شد و در نهایت با پایان یافتن رقابتها، «وحید خزائی» از جمهوری اسلامی ایران رتبه اول رشته قرائت و نماینده مصر نیز رتبه اول رشته حفظ را به دست آوردند.
آغاز چهارمین دوره طرح ارزیابی قاریان و مدرسان قرائت قرآن
آغاز چهارمین دوره طرح ارزیابی قاریان و مدرسان قرائت قرآن نیز از رویدادهای قرآنی زمستان سال 93 بود که فراخوان این طرح 20 دیماه 93 از طریق سایت شورای عالی قرآن اعلام و ثبت نام قاریان و مدرسان قرآن برای شرکت در این طرح تا 20 بهمنماه ادامه داشت.
با پایان یافتن مهلت ثبت نام در چهارمین دوره طرح ارزیابی قاریان و مدرسان قرائت قرآن، 245 ثبت نام کردند که 165 نفر پس از مرحله ثبت نام، تلاوتهای خود را از طریق سایت شورای عالی قرآن برای ما ارسال کردند که آثار و تلاوتهای این 165 نفر در مرحله اولیه داوری مورد ارزیابی قرار گرفت و کسانی که تلاوتهای خود را ارسال نکرده بودند از گردونه رقابتها خارج شدند.
تغییر مدیریت دستگاههای قرآنی در زمستان سال 93
در زمستان سال 93، شاهد تغییراتی در مدیریت دستگاههای قرآنی کشور بودیم که براین اساس در طول یک هفته مدیریت دو دستگاهها قرآنی از جمله؛ شبکه قرآن سیما و مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه تغییر کرد.
طی تغییرات صورت گرفته در مدیریت دستگاههای قرآنی کشور، بهرام محمدینیا به عنوان مدیر شبکه قرآن سیما و حجتالاسلام والمسلمین سیدمصطفی حسینی نیز به عنوان رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه منصوب شد.
اجرای برنامههای قرآنی در سی و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب
در زمستان سالی که گذشت، اعضای جامعه قرآنی و دستگاهها و نهادهای قرآنی کشور به مناسبت فرارسیدن سی و ششمین بهار انقلاب اسلامی فعالیتهای گسترده قرآنی را همزمان با ایامالله دهه فجر انقلاب اسلامی انجام دادند که این برنامهها و فعالیتهای قرآنی در قالب کمیته قرآن ستاد دهه فجر انقلاب اسلامی اجرا شد.
تجدید میثاق جامعه قرآنی با آرمانهای بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران و تجدید بیعت با مقام معظم رهبری در روز هفتم بهمنماه و در آستانه ایامالله دهه فجر انقلاب اسلامی، برپایی محافل انس با قرآن کریم در سطح ملی و استانی، کوهنوردی فعالان قرآنی، برگزاری مسابقات متعدد قرآنی از سوی دستگاهها و نهادهای قرآنی و دیدار اعضای جامعه قرآنی با خانواده اساتید فقید قرآن کریم از برنامههایی بود که توسط اعضای کمیته قرآن ستاد دهه فجر انقلاب اسلامی به مناسبت سی و ششمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی در بهمنماه سال 93 اجرا شد.
طی برنامهریزی صورت گرفته برای دیدار جامعه قرآنی با خانواده اساتید فقید قرآن، اعضای جامعه قرآنی به دیدار خانواده اساتید قرآنی از جمله؛ مرحوم استاد علی اربابی، مرحوم استاد حسن رجبی، مرحوم استاد قادر اسدی و مرحوم استاد حسین صبحدل رفته و یاد و خاطره اساتید فقید قرآن را گرامی داشتند.
برگزاری مرحله چهارم اردوی استعدادهای درخشان قرآنی
مرحله چهارم اردوی استعدادهای درخشان قرآنی نیز از دیگر رویدادهای قرآنی در سطح ملی بود که از 21 تا 24 بهمنماه به همت سازمان دارالقرآن الکریم در این سازمان برگزار شد. در این اردوی آموزشی 67 نوجوان قرآنی گردهم آمده و در کارگاههای تخصصی شامل؛ مباحث مربوط به حوزه تجوید، صوت و لحن و سبک زندگی قرآنی شرکت کردند.
نوجوانان شرکتکننده در مرحله چهارم این اردوی آموزشی، در سه دوره این اردوها که طی دو سال گذشته توسط سازمان دارالقرآن الکریم در استان البرز ـ کرج و استان خراسان رضوی ـ مشهد مقدس برگزار شده نیز حضور داشته و سه دوره قبلی را با موفقیت پشت سر گذاشتهاند تا به مرحله چهارم راه پیدا کنند.
همچنین، شرکتکنندگان در این اردوی آموزشی طی دو سال گذشته تکالیفی که از سوی اساتید راهنما به آنها ارائه شده است نیز به خوبی انجام داده و آزمونهای این اردوهای آموزشی را نیز با موفقیت پشت سر گذاشتهاند.
نهمین همایش تکریم چهرههای قرآنی برگزار شد
دوره دیگری از همایش تکریم چهرههای قرآنی نیز زمستان سال 93 به همت سازمان دارالقرآن الکریم برگزار شد و در این همایش که نهمین همایش تکریم چهرههای قرآنی بود و یکم اسفندماه در حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شد با حضور حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمدحسن ابوترابیفرد، نائب رئیس مجلس شورای اسلامی، حجتالاسلام والمسلمین حمید محمدی دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی، مهدی قرهشیخلو، رئیس سازمان دارالقرآن الکریم، حمید صابرفرزام، رئیس سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور و مدیرعامل ایکنا و هوشنگ بادپا، عباس سلیمی، سیدمحسن موسویبلده از اساتید و پیشکسوتان قرآن کریم و جمعی از مسئولان قرآنی و اساتید قرآن کریم از چهرههای قرآنی سال 93 تجلیل شد.
در نهمین همایش تکریم چهرههای قرآنی، اساتید و پیشکسوتان قرآنی، حائزین رتبههای برتر در مسابقات بینالمللی قرآن در سال 93، خانههای قرآن شهری و روستایی برتر، موسسات قرآنی ـ مردمی برتر، اتحادیه موسسات قرآنی ـ مردمی برتر و حافظان دارای مدرک درجه یک و دو حفظ قرآن تجلیل شدند.
در بخش اساتید و پیشکسوتان قرآنی نهمین همایش تکریم چهرههای قرآنی از بهمن محرمزاده، حسین شریعتی، داود موسوی، مجید عربی، عزتالله خلیلی قیداری، ابراهیم شمسیزاده، محمد طالبیپور، حسن رنجبر، هادی آرزم، مصطفی صدرزاده، محمدرضا خرمیان، محمد بنیادی، ولیالله پوراحمدی، سیدعبدالرضا معینی، محمدحسین الهیزاده، هاشم روغنی، حجتالاسلام والمسلمین سیدابوطاهر موسوی، سیدمحمد حسینینژاد، قاسم وفاپور، سیروس شاهین، اسماعیل سبحانی و کاظم میرزازاده تجلیل شدند.
مرحله کشوری مسابقات قرآن تسنیم و تلاوت برگزار شد
سومین دوره مسابقات قرآن «تسنیم» و دومین دوره مسابقات قرآن «تلاوت» که مرحله استانی خود را پاییز سال 93 پشت سر گذاشته بود با انتخاب برگزیدگان مرحله استانی، رقابتهای خود در مرحله کشوری را از 29 بهمن تا یکم اسفندماه سال 93 در حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی و سازمان دارالقرآن الکریم برگزار کرد.
در سومین دوره مسابقات قرآن تسنیم و دومین دوره مسابقات قرآن تلاوت، 267 شرکتکننده خانم و آقا از استانهای سراسر کشور حضور داشته و مرحله کشوری این دوره از مسابقات با هم رقابت کردند.
مراسم اختتامیه مرحله کشوری مسابقات قرآن تسنیم و تلاوت نیز همزمان با نهمین همایش تکریم چهرههای قرآنی در حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی برگزار شد که مرحله کشوری مسابقات قرآن تلاوت و در رشته حفظ کل بالای 16 سال آقایان، سعید علیاکبری از قزوین رتبه اول، در رشته حفظ کل آقایان زیر 16 سال، محمد داود فلاحی از یزد رتبه اول و در رشته حفظ کل بانوان بالای 16 سال، اعظم محمد از بوشهر رتبه اول را به دست آورد. در رشته حفظ 15 جزء آقایان بالای 16 سال نیز محمدرضا احمدی از قم رتبه اول را به دست آورد.
همچنین، در رشته قرائت آقایان بالای 16 سال مسابقات قرآن تلاوت، مجید نوری از زنجان رتبه اول، در رشته قرائت آقایان زیر 16 سال، مهدی شالیکاری از مازندران رتبه اول را به دست آوردند.
برگزیدگان سومین دوره مسابقات قرآن تسنیم نیز در نهمین همایش تکریم چهرههای قرآنی تجلیل شدند که در رشته حفظ موضوعی، زهرا گوهری از اصفهان، در رشته مفاهیم لیلا جزائیپور از البرز رتبه اول، در رشته حفظ یک جزء قرآنی نیز معصومه خدابندهلو از همدان رتبه اول، در رشته حفظ موضوعی آقایان نیز رتبه اول به محمد صادقی از خراسان شمالی، در رشته حفظ یک جزء آقایان نیز سیدعلی حسینی فاطمی از قم، در رشته حفظ سه جزء آقایان نیز علیاکبر حاضری جیقه از آذربایجان شرقی رتبه اول و در رشته مفاهیم نیز مجید قربانی از همدان رتبه اول را از آن خود کردند.
برگزاری مسابقات قرآن جلسات سنتی شهر تهران
مسابقات قرآن جلسات سنتی شهر تهران از دیگر رویدادهای قرآنی زمستان سال 93 بود که این مسابقات نیز هفتم بهمنماه با اجرای عباس سلیمی، استاد و پیشکسوت قرآن کریم و با حضور حجتالاسلام شهاب مرادی، رئیس سازمان فرهنگی ـ هنری شهرداری تهران، احمد مسجدجامعی، عضو شورای اسلامی شهر تهران، علیاکبر توپچی، رئیس فرهنگسرای قرآن و با حضور مهدی قرهشیخلو، رئیس سازمان دارالقرآن الکریم، لاله افتخاری، رئیس فراکسیون قرآن و عترت مجلس شورای اسلامی و سایر مدیران و معاون شهرداری تهران و پیشکسوتان، اساتید، حافظان و قاریان برگزار و از برگزیدگان تجلیل شد.
در مسابقات قرآن جلسات سنتی شهر تهران، سه هزار خانم و آقا در رشته قرائت تحقیق، قرائت ترتیل،(صحیحخوانی) و حفظ پنج جزء پیوسته در دو رده سنی بالای 16 سال و زیر 16 سال در دو مرحله مقدماتی و نهایی در فرهنگسراهای شهر تهران باهم به رقابت پرداختند که این مسابقات در نهایت با منتخب شدن 36 نفر از آنها این دوره از مسابقات نیز به پایان راه رسید.
تجلیل از سیدمحسن موسویبلده به عنوان نماینده اساتید جلسهدار تهران و تجلیل از خانواده مرحوم استاد ابراهیم پورفرزیب(استاد مولایی) و تجلیل و اهدای هدایا به برگزیدگان مرحله نهایی این مسابقات از جمله برنامههایی بود که در اختتامیه مسابقات قرآن جلسات سنتی شهر تهران دنبال شد.
احتمال برگزار نشدن نمایشگاه بینالمللی قرآن در سال 94
گزارش ایکنا حاکی است، در حالی که معاونت قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با پایان یافتن بیست و دومین نمایشگاه بینالمللی قرآن کریم در تابستان 93 از آغاز فعالیت دبیرخانه این نمایشگاه خبر داده بود، حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا حشمتی، معاون قرآن و عترت وزارت ارشاد در زمستان سال 93 از احتمال برگزار نشدن نمایشگاه بیست و سوم قرآن در سال 94 خبر داد و گفت: سازوکار فعلی نمایشگاه قرآن مورد قبول ما نیست و تمام تلاش ما این است که در روند و سازوکار آن تغییرات ایجاد کنیم. نمایشگاه یعنی بستری که تولیدات در آن عرضه میشود، اما در نمایشگاه قرآن، ما با محصولات تولیدی مواجه نیستیم بلکه مجموعهای از کارهای تولید شده در گذشته هر سال، نمایش داده میشود.
معاون قرآن و عترت وزیر ارشاد با بیان اینکه اگر بنا باشد نمایشگاه قرآن کارهای تولید شده در گذشته را ارائه کند، هیچ دردی از مردم درمان نخواهد شد، افزود: چند گروه در حال حاضر، مشغول بررسی فعالیتها و نیز طراحی رویکردهای جدید هستند که بعد از این بررسیها بر روی برپایی یا عدم برپایی به اجماع خواهیم رسید.
حشمتی ادامه داد: نباید اینگونه باشد که هر کاری که در گذشته صورت گرفته است حتماً باید در آینده نیز برگزار شود. برگزاری نمایشگاه قرآن جزء واجبات شرعی نیست که برپایی آن قطعی باشد. برخی جشنوارهها دوسالانه هستند، به این دلیل تا در این دو سال محتوای مطلوب و غنی برای نمایشگاه تولید شود تا به استانداردهای بینالمللی برسد.
برگزاری مرحله کشوری سی و هفتمین دوره مسابقات قرآن
اما در آخرین ماه زمستان سال 93 نیز شاهد بزرگترین رویداد قرآنی کشور در سطح ملی بودیم که براین اساس، سی و هفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن از 6 تا 11 اسفندماه با حضور برگزیدگان استانی به میزبانی استان آذربایجان شرقی، شهر تبریز برگزار شد.
با پایان یافتن رقابتهای سی و هفتمین دوره مسابقات سراسری قرآن در دو بخش بانوان و آقایان، مراسم اختتامیه این مسابقات 11 اسفندماه با حضور حجتالاسلام والمسلمین ناطقنوری، مسئول گروه بازرسی دفتر مقام معظم رهبری، حجتالاسلام والمسلمین علی محمدی، نماینده ولی فقیه و رئیس سازمان اوقاف و امور خیریه و مسئولان کشوری و استانی در مصلی تبریز برگزار شد.
در اختتامیه این مسابقات که نفرات اول رشته قرائت و حفظ در بخش بانوان و آقایان معرفی و تجلیل شدند، «حسن دانش» از استان یزد رتبه اول رشته قرائت تحقیق و حجتالاسلام ومحمدمهدی رجبی از استان خراسان رضوی رتبه اول رشته حفظ را از آن خود کردند.
واریز بودجه قرآنی سال 93 در اواخر سال
بنابراین گزارش، در زمستان سال 93 شاهد تحولی در اختصاص بودجه قرآنی به دستگاهها بودیم و بودجه قرآنی سالی که گذشت در همان سال به حساب دستگاههای قرآنی واریز شد.
محمد انجمشعاع، معاون هماهنگی و نظارت راهبردی شورای توسعه فرهنگ قرآنی درباره بودجه قرآنی سال 93 که به حساب دستگاهها واریز شد، گفت: بعد از آخرین نشستی که 17 دیماه با حضور اعضای شورا برگزار شد تفاهمنامههایی را با تمامی دستگاههای قرآنی منعقد کردیم که عملا یک زمانی هم صرف انعقاد این تفاهمنامهها شد و همین امر نیز دلیل دیگری شد تا با تأخیر زیادی در پرداخت بودجه قرآنی سال 93 به دستگاهها روبهرو شویم و این بودجه را اسفندماه توزیع کنیم.
معاون هماهنگی و نظارت راهبردی شورای توسعه فرهنگ قرآنی افزود: اما برخلاف سنوات گذشته که بودجه سنوات در سنوات بعدی پرداخت میشد همه تلاشمان را مصروف به این کردیم که بودجه 93 در سال 93 توزیع شود تا از این بعد بودجه قرآنی هر سال در همان سال به دستگاهها پرداخت شده و به سال بعد موکول نشود. براساس هماهنگی خوبی که صورت گرفت تمامی دستگاهها بودجه قرآنی سال 93 را دریافت کردند.
برگزاری دوازدهمین همایش بینالمللی بانوان قرآنپژوه
دوازدهمین همایش بینالمللی بانوان قرآنپژوه که برنامهریزی برای اجرای آن از اوایل سال 93 آغاز شده بود نیز از رویدادهای قرآنی زمستان سال 93 در سطح بینالملل بود که این همایش پنجشنبه، 21 اسفندماه، با حضور حجتالاسلام والمسلمین ناطق نوری، رئیس دفتر بازرسی مقام معظم رهبری، محمدباقر قالیباف، شهردار تهران، حمید صابرفرزام، رئیس سازمان فعالیتهای قرآنی دانشگاهیان کشور و مدیرعامل ایکنا، حجتالاسلام والمسلمین محمدرضا حشمتی، معاون قرآن و عترت وزیر ارشاد، احمد مسجدجامعی، عضو شورای اسلامی شهر تهران، حجج اسلام احمدی، دبیر همایش و عبداللهیان، دبیر علمی همایش و مسئولان قرآنی کشور در سالن همایشهای بینالمللی برج میلاد برگزار شد.
در دوازدهمین همایش بینالمللی بانوان قرآنپژوه از 24 بانوی قرآنی ایران و جهان اسلام در رشتههای پژوهش قرآنی، هنر قرآنی، قاریان، حافظان، مربیان و مدیران قرآنی تجلیل شد و خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) نیز به مناسبت برگزاری این همایش، نشریه «رایحه» را با دربرگیری گفتوگوها با مسئولان و بانوان قرآنپژوه به چاپ رساند.
هدیه رئیس جمهور به «حنانه خلفی» حافظ خردسال
همچنین، در زمستان سالی که گذشت بعد از مدتها یکی از چهرههای خردسال قرآنی کشورمان مورد توجه ویژه رسانهها قرار گرفت و «حنانه خلفی» خردسال 8 ساله حافظ قرآن که به دیدار حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی، رئیس جمهور کشورمان رفته بود یک دستگاه خودرو پراید از رئیس جمهور جایزه گرفت.
اهدای یک دستگاه خودرو پراید از سوی رئیس جمهور به یک حافظ خردسال اولویت تمامی بخشهای خبر قرار گرفت تا در سالهای اخیر برای اولینبار باشد که اخبار سیما با یک خبر قرآنی آغاز شود.
آغاز ثبت نام دهمین دوره طرح ارزیابی و اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن
اعلام فراخوان آغاز ثبت نام در دهمین دوره طرح ارزیابی و اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن کریم از دیگر رویدادهای قرآنی زمستان سال 93 بود که فراخوان این طرح، یکشنبه، 17 اسفندماه از طریق سایت تلاوت سازمان دارالقرآن الکریم منتشر و ثبت نام در این طرح به صورت رسمی آغاز شد.
ثبت نام در دهمین دوره طرح ارزیابی و اعطای مدرک تخصصی به حافظان قرآن که از 17 اسفندماه آغاز شده تا 25 فروردین سال 94 ادامه خواهد داشت. آزمون مرحله اول این طرح 18 اردیبهشتماه، آزمون مرحله دوم یکم تا سی و یکم شهریورماه و آزمون مرحله سوم این طرح نیز ششم دیماه سال 94 برگزار خواهد شد.
برگزاری دومین مرحله اردوی آموزشی «اسوه»
دومین اردوی آموزشی قاریان نوجوان با عنوان «اسوه» از دیگر رویدادهای قرآنی زمستان سال 93 بود که این دوره از جمعه، 15 تا 21 اسفندماه در حسینیه هدایت تهران برگزار شد. در این دوره آموزشی 37 قاری نوجوان از 20 استان کشور حضور داشتند.
مرحله اول اردوی آموزشی قاریان نوجوان مرداد و شهریورماه سال جاری با رویکرد نظری و تربیتی در حسینیه هدایت تهران برگزار شد و مرحله دوم این اردوی آموزشی که از 15 تا 21 اسفندماه برگزار شد نیز رویکرد کارگاهی داشت و در این دوره آموزشی، کارگاههایی از جمله؛ صوت و لحن، تجوید، وقف و ابتدا، ترجمه و مفردات قرآن، اخلاق قرآنی، احکام و اعتقادات و تلاوت از حفظ برای قاریان نوجوان برگزار شد.
اجرای طرح «1449، قرآن، کتاب زندگی»
همچنین، در زمستانی که گذشت، جلسات سیاستگذاری متعددی پیرامون برگزاری طرح قرآنی 1449 در سال 94 با حضور مدیران و نمایندگان شبکه قرآن سیما، رئیس مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه، نماینده شورای توسعه فرهنگ قرآنی، مسئول دارالقرآن بسیج و نماینده ادارهکل قرآن، عترت و نماز وزارت آموزش و پرورش و... به میزبانی دستگاههای عضو برگزار شد
طی جلسات متعددی که با حضور اعضای شورای سیاستگذاری طرح قرآنی 1449 برگزار شد، با همفکری و اتفاق نظر مسئولان حاضر، نام طرح قرآنی 1449 به طرح «1449، قرآن، کتاب زندگی» تغییر کرد. همچنین پیرامون تهیه محتوای طرح قرآنی «1449، قران، کتاب زندگی» نیز تصمیماتی اتخاذ شد و با توجه به اینکه این طرح با محوریت آیات موضوعی با محوریت سبک زندگی اسلامی است، بنا شد حفظ، مفاهیم و قرائت آیات موضوعی و همچنین سورههای «یس» و «الرحمن» نیز در این طرح مورد توجه قرار گیرد.