به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، سینما را باید یکی از جذابترین رسانههایی دانست که توانسته اتفاقات بسیاری را در سراسر جهان سبب شود، حتی در برخی مواقع موجب تغییرات در دولتها میشود. با این کارکرد و قدرت نفوذ، آدمهایی که در این حرفه مشغول به کار هستند، معمولاً بیش از دیگر اقشار جامعه مورد توجه هستند. با این توضیح اتفاقاتی که در این حوزه میافتد هم معمولاً مورد توجه مردم قرار میگیرند. در این گزارش سعی داریم یادی از هنرمندانی که در حوزه سینما و تلویزیون فعال بودند و در سال 93 به دیدار حق تعالی شتافتند، داشته باشیم.
شیرین شازده احمدی، طراح صحنه و لباس اولین هنرمندانی بود که در ابتدای سال 93 بر اثر حادثه آتشسوزی درگذشت. ناصر گیتیجاه، متولد ۱۳۱۴ در تهران نیز در ۱۹ فروردین ۱۳۹۳ درگذشت. این بازیگر ایرانی در جشنواره سیام فیلم فجر برنده دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش مکمل مرد شد. گیتیجاه دارای مدرک آموزش بازیگری زیر نظر رفیع حالتی، مهدی نامدار و اسماعیل مرتاش بود و سال ۱۳۳۷ با فعالیت در «جامعه باربد» و تلویزیون خصوصی و اجرای نمایش زنده، کار هنریاش را آغاز کرد. وی اولین کسی بود که پس از انقلاب نقش شاه سابق را در سریال «طبل توخالی» بازی کرد و پس از آن در تلهفیلم «سقوط» به کارگردانی محمدرضا ورزی بار دیگر این نقش را تکرار کرد.
حمید مهرآرا، متولد ۱۳۲۲، در ۸ فروردین 1393 از دنیا رفت. مهرآرا به مدت هشت سال به بیماری دیابت مبتلا بود و همین بیماری مسبب فوت وی شد. در سال ۱۳۹۱ بر اثر پیشرفت این بیماری و بنا به صلاحدید پزشکان معالج، یک پای او قطع شد و سپس در دیماه سال ۱۳۹۲ بر اثر نداشتن تحرک، پزشکان ناچار شدند تا پای دیگر او را نیز قطع کنند. مهرآرا سرانجام در روز جمعه، هشتم فروردین ۱۳۹۳ در سن ۷۱ سالگی، در تهران درگذشت؛ پهلوانان نمیمیرند، روزگار جوانی، مدار صفر درجه و... در کارنامه کاری وی جای دارند.
درگذشت کارگردان «پدرسالار»
اکبر خواجویی، کارگردان «پدرسالار» مرداد ۱۳۲۶ در اصفهان به دنیا آمد و در ۳۱ مرداد ۱۳۹۳ از دنیا رفت. وی پیش و پس از انقلاب ایران چند سریال را برای تلویزیون ایران کارگردانی کرد. سریال «پدرسالار» یکی از پرمخاطبترین کارهای اکبر خواجویی بود. این سریال در دهه ۷۰ از شبکه دوم تلویزیون ایران پخش میشد و داستان یک پدر سنتی و مواجهههای او با فرزندانش را روایت میکرد.
اکبر خواجویی از یک هفته پیش از درگذشتش در بیمارستان بستری بود. وی در سالهای پایانی عمرش مشکلات جسمی جدی داشت. وی به دنبال عارضه قلبی در ۳۱ مرداد ۱۳۹۳ در تهران درگذشت. مراسم تشییع جنازه وی از مقابل «خانه سینما» انجام شد.
مجید بهرامی، بازیگر جوان تئاتر و سینما در 1356 متولد شد و در 24 آبان 93 در سن 37 سالگی به دلیل بیماری سرطان از دنیا رفت. بهرامی در فیلمهایی چون بدرود بغداد، گیلانه، دانههای ریز برف و تئاتر سیاهها، خانهای در گذشتهٔ ما، عشقآباد و عجایب المخلوقات ایفای نقش کرده است.
درگذشت فیلمبردار «مختارنامه»
عظیم جوانروح، سال ۱۳۲۴ در اردبیل متولد شد. وی از سال ۱۳۵۲ به عنوان فیلمبردار در سازمان رادیو تلویزیون ملی ایران مشغول به کار شد. جوانروح به مدت ۲ سال (حدود سالهای ۵۴ و ۵۵) در دفتر سازمان رادیو تلویزیون در پاریس به فعالیت پرداخت.
وی در این دوره تعدادی مستند گزارشی و خبری ساخت که به موضوع مراحل ساخت نیروگاه اتمی ایران در فرانسه، زندگی مارک شاگال(مصاحبه اختصاصی با این نقاش فرانسوی) زندگی و آثار ویکتور وازارلی، برنامه تئاترهای پاریس و دیگر موضوعات سیاسی، اجتماعی و هنری ... اختصاص داشت.
در جریان اعتصاب کارکنان سازمان رادیو تلویزیون، (پائیز ۱۳۵۷) جوانروح به عنوان یکی از نمایندگان این شورا برگزیده شده بود. وی با دفتر آیتالله طالقانی و دفتر آیتالله خمینی ارتباطی نزدیک و بیواسطه داشت. جوانروح مسئول هماهنگی و برنامهریزیهای تلویزیونی در مدرسه رفاه و علوی محل اقامت امام در بهمن ۱۳۵۷ بود. عظیم جوانروح پس از مدتها ابتلا به سرطان روده در تاریخ ۴ آذر ۱۳۹۳ در بیمارستان لاله تهران درگذشت. سریال «مختارنامه» یکی از مهمترین کارهای این هنرمند بود.
انوشیروان ارجمند، ۲۷ مهر ۱۳۲۰ در زاهدان به دنیا آمد و ۲۳ آذر ۱۳۹۳ در تهران درگذشت. سریال امام علی(ع)، روزی روزگاری، مختارنامه و فیلم سینمایی «دوئل» از مهمترین مجموعههایی بودند که او در آنها ایفای نقش کرد. وی برادر بزرگتر داریوش ارجمند و همچنین پدر برزو و بهار ارجمند است. انوشیروان ارجمند از اواخر دهه ۱۳۴۰ خورشیدی به عنوان بازیگر و کارگردان تئاتر در مشهد فعالیت خود را آغاز کرد.
مرتضی احمدی، ۱۰ آبان ۱۳۰۳ در تهران متولد شد و ۳۰ آذر ۱۳۹۳ درگذشت. وی در پنج عرصه سینما، تلویزیون، رادیو، تئاتر و دوبله فعال بود. از جمله فعالیتهای دیگر مرتضی احمدی گردآوری و نگارش فرهنگ عامیانه تهران است. وی در این زمینه کتابهای «کهنههای همیشه نو»، «فرهنگ بر و بچههای تِهرون» و «پرسه در احوالات تِهرون و تِهرونیا» را تألیف کرده است. علاوه بر تألیفاتش در حوزه فرهنگنویسی، او برخی از قدیمیترین ترانههای کوچهبازاری تهران را به صورت (ضربیخوانی) بازخوانی کرده است.
صدای عمرمختار خاموش شد
احمد رسولزاده در سال ۱۳۰۹ در تبریز به دنیا آمد. در مدرسه دارالفنون تحصیل کرد و با هنرپیشگی در تئاتر وارد دنیای هنر شد. او در سال ۱۳۳۵ به طور حرفهای در استودیو سانترال به کار دوبله مشغول شد. احمد رسولزاده در گفتوگویی تلویزیونی، دوبله صدای اسپنسر تریسی در فیلم «پیرمرد و دریا» اثر ارنست همینگوی را از محبوبترین کارهای خود دانسته بود.
رسولزاده که به بیماری پارکینسون مبتلا بود، صبح ۱۹ دی ۱۳۹۳ در سن ۸۴ سالگی در بیمارستان ایرانمهر درگذشت. یکی دیگر از صداهای ماندگار او، دوبله شخصیت عمرمختار با بازی آنتونی کوئین و شخصیت پدر روحانی فیلم جنگیر با بازی ماکس فون سیدو است.
علاوه بر دوبله، او گویندگی برنامههای مستند متعددی را برعهده داشته که از جمله آنها، سلسله برنامه مستند حیات وحش ایران است. آهنگ صدای او بسیار گرم و دلنشین و به یاد ماندنی است.
در پایان این گزارش هم باید به درگذشت، آرش طالبی فرزند محمدعلی طالبی، مستندساز کشورمان اشاره کرد که در حادثه تصادف 23 اسفندماه درگذشت.