به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست خبری ارکستر سمفونیک تهران پیش از ظهر امروز، 26 اسفند با حضور رهبر این ارکستر، علی رهبری در تالار رودکی برگزار شد.
علی رهبری در ابتدای این نشست با مثبت ارزیابی کردن اجرای افتتاحیه ارکستر سمفونیک تهران که شب گذشته در تالار وحدت و در حضور معاون اول رئیس جمهور و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار شد، گفت: خوشبختانه مسئولان عالی نظام از این اجرا رضایت کامل داشتند. من هم با توجه به اینکه تمرینات این اجرا در یک هفته برنامهریزی شد، رضایت نسبی از عملکرد اعضای گروه دارم.
وی ادامه داد: از همه مهمتر برای من انعکاس بینالمللی این اجرا بود. متأسفانه با وقفه نسبتاً زیاد 10 ساله ارکستر، خیلی از افراد در خارج از مرزهای ایران از این مسئله که ما در چه سطح کیفی به لحاظ اجرای ارکستر قرار داریم غافل بودند و خوشحال هستم که اجرای شب گذشته با وجود آن که یک اجرای سرهمبندی شده و دستگرمی بود، این چنین توانست نظر مخاطبان در داخل و خارج ایران را جلب کند.
آغاز رسمی فعالیتهای ارکستر از 15 فروردین
رهبری تصریح کرد: در تمام طول کار حرفهای خودم و در آغاز هر رویدادی عادت دارم در قالب نشستی، آنچه را که به آن مأمور شدهام در اختیار خبرنگاران و اصحاب رسانه قرار دهم تا بعدها آنچه که انعکاس پیدا میکند، در حد حدس و گمان نباشد و امروز در این نشست اعلام میکنم که ما برای آغاز کار ارکستر سمفونیک تهران یک برنامه کوتاهمدت شش ماهه را در سال جدید ترسیم کردهایم که از 15 فروردین رسماً آغاز خواهد شد و تا 15 مهر ادامه پیدا خواهد کرد.
رهبر ارکستر سمفونیک تهران در ادامه گفت: اعتقاد دارم کاری که ظرف یک هفته برای اجرایی نسبتاً قابل قبول آماده شد، در صورت یک برنامهریزی منسجم و در ششماه قادر خواهد بود بسیار حرفهایتر و منظمتر از اجرای دیشب به انجام برسد و در مدت شش ماههای که از مسئولان فرهنگی و هنری فرصت گرفتم، اختیار تام دارم که به گزینش نیروها و استعدادهای ترجیحاً جوان برای عضویت در ارکستر بپردازم.
اولویت انتخاب با نوازندگان ایرانی است
وی افزود: قطعاً استعدادهای نابی در ایران و در عرصههای گوناگون نوازندگی و کُر برای فعالیت در ارکستر سمفونیک وجود دارد که انتخاب از میان آنها در اولویت قرار خواهد گرفت، ولی این به این معنی نیست که تنها به هنرمندان موسیقی ایرانی اکتفا کنیم و اگر گزینهای در خارج از کشور نیز وجود داشت، آن را نیز در اختیار میگیریم.
رهبری با اشاره به اینکه با نامیدن ارکستر به نام شخصی خاص مخالف است، گفت: هر رهبر ارکستر تا زمانی که مأمور به اداره یک ارکستر است باید وظیفه خود را به نحو احسن به انجام برساند؛ با تعطیلی ارکستر سمفونیک برای مدت زمان زیاد مخالف هستم و آن را آفت این نوع موسیقی میدانم و باید همینجا به اعضای ارکستر و سایر دستاندرکاران عرض کنم که فصل کاری نفسگیری را تا رسیدن ارکستر به جایگاه واقعی و قابل قبول آن در پیش داریم.
وی تأکید کرد: ارکستر ضعیف، رهبری قوی میخواهد، اما برای ارکستر قوی فرقی نمیکند که چه کسی بالای سرش باشد؛ چرا که به کار خود وارد است، با این فرض وقفه طولانی ارکستر به ساختار آن لطمه زده است و باید سعی و کوشش فراوانی به انجام برسد که با کار و پشتکار ارکستر به سطح قابل قبولی برسد. به همین دلیل هر هفته چهارشنبهها و پنجشنبهها به شکل مستمر اجرای برنامه خواهیم داشت تا علاوه بر اینکه مردم علاقهمند، مخاطبان اجراها باشند، یک هفته در میان شاهد نواخته شدن قطعات جدید در برنامههای ارکستر سمفونیک باشیم.
عقد قراداد یکساله با اعضای ارکستر به شرط تأیید مدیر هنری
رهبری ادامه داد: بعد از شش ماه فعالیت اولیه این ارکستر، اگر عملکرد اعضا مورد تأیید مدیر هنری بود با آنها قرارداد یکساله منعقد خواهد شد؛ ما باید با اعضای ارکستر به گونهای برخورد کنیم که آنها رغبتی به فعالیت جانبی نداشته باشند و هم و غم خود را برای اعتلای ارکستر قرار دهند. خرسند هستم که به اطلاع برسانم با عزمی که در مسئولان معاونت هنری ارشاد و مسئولان موسیقی وجود دارد، ارکستر هر روز مدارج ترقی خود را طی خواهد کرد و خوشبختانه اعضای ارکستر بابت این چند روز، حقوق خود را ظرف امروز دریافت خواهند کرد که این در عمر فعالیت ارکستر سمفونیک بیسابقه است.
وی اظهار کرد: یکی از برنامههایی که ارکستر به آن اصرار دارد حمایت از آهنگسازان ایرانی است، به این معنی که قطعات ساخته شده ایشان را با در نظر گرفتن همه قابلیتهای فنی و هنری اجرا خواهیم کرد و با توجه به اینکه تاکنون اقدامی مبنی بر آرشیو اجراهای ارکستر نداشتیم، این امکان اخیراً به وجود آمده است که از اجراهای ارکستر ضبط تصویری داشته باشیم و به علاقهمندان عرضه کنیم که این نیز خود نوعی حمایت است.
ملاک و معیار کار در ارکستر، شایستهسالاری است
رهبری افزود: ملاک و معیار کاری در ارکستر سمفونیک تهران بر شایستهسالاری است و هر نوازنده و سولیستی که کار خود را به خوبی عرضه کند، صرف نظر از اینکه پیشکسوت است و یا تازه کار، دعوت به کار میشود. ما در زمینه موسیقی نیازمند انجام اقدامات پایه هستیم و باید از توان تخصصی ایرانی نهایت استفاده را ببریم. من با عرق به وطن و ایراندوستی از وین به کشورم آمدهام و هر گونه تعارف و ملاحظهای را نمیپذیرم و انتظار دارم تا اعضای ارکستر و سایر دستاندرکاران نیز آستانه تحمل و ظرفیت نقدپذیری خود را بالا ببرند.
وی در پاسخ به پرسش ایکنا که آیا ارکستر اجرای سفارشی را با توجه به مناسبتهای ملی و مذهبی در دستور کار قرار خواهد داد، گفت: با لفظ سفارشی مخالف هستم؛ اشاره کردم که یکی از برنامههای ما در ارکستر حمایت از آهنگسازان ایرانی است. اگر فعالیت ارکستر در زمینه گوناگون مذهبی، ارزشی و ایرانی مفید فایده باشد، با همه توان در خدمت این فرهنگسازی هستیم.
رهبری در پایان اظهار کرد: به تازگی خبر رسیده است که ارکستری به نام ارکستر سمفونیک تبریز نیز در این شهر شکل گرفته. من از این اتفاق خوشحال هستم و اعتقاد دارم هر چه تعداد این ارکسترها زیادتر شود، به نفع موسیقی ماست. حتی در تهران هم میتوان در کنار ارکستر سمفونیک تهران به فکر ایجاد ارکسترهای تازه بود که البته نیاز به سرمایهگذاری دارد.