به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، ادغام اتحادیه تشکلهای قرآن و عترت و اتحادیه مؤسسات قرآنی – مردمی کشور، یکی از مفصلترین بحثهایی بود که سال 93 بخش زیادی از توان نهادهای قرآنی بخش مردمی و همچنین شورای توسعه فرهنگ قرآنی را به خود مشغول کرد و همه به نوعی منتظر بودند تا سرنوشت پرونده پیچیده بخش مردمی فعالیتهای قرآنی کشور تا پایان سال 93 مشخص شود و به اصطلاح دود سفید موافقت با ادغام نهایی از جلسات شورای توسعه فرهنگ قرآنی بیرون بیاید.
بازار داغ گمانهزنیها
این دود سفید در سال 93 نه تنها هیچ گاه بیرون نیامد بلکه در برخی موارد هم فضای پیرامونی ادغام به قدری تاریک و ناپیدا شد که فرصت و فضا را برای برخی گمانهزنیها و حتی حاشیهها فراهم کرده بود. حاشیهها و گمانیهایی که گاهی، حکایت از بیخیال شدن دو طرف برای ادغام به خاطر فرسایشی شدن جلسات داشت و گاهی هم راوی نهایی شدن این ادغام میشد و حرف از فاصلهای به اندازه یک تار مو تا نهایی شدن ادغام به میان میآمد.
برگزاری 20 جلسه با موضوع ادغام در سال 93
در سال 93 حدود 20 جلسه در کمیتههای تخصصی و دو جلسه نیز در صحن شورای توسعه فرهنگ قرآنی برای صورت گرفتن ادغام و نهایی شدن آن برگزار شد، اما بحث بر سر برخی مسائل مقدماتی که ترکیب و مسئولیتهای هیئت 9 نفره تنها یکی از آنها بود، باعث شد تا در شناسنامه اتحادیه مدغم، مُهر متولد شدن در سال 93 رقم نخورد و بخش مردمی فعالیتهای قرآنی کشور یک سال دیگر به انتظار تولد این طفل بنشینند.
جشن ادغامی که گرفته نشد
با همه این حرفها، ادغام در سال 93 صورت نگرفت، با اینکه دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی در نیمههای این سال و طی یک نشست خبری از اعلام خبر نهایی شدن ادغام تا روز پیروزی انقلاب اسلامی سخن به میان آورده بود، اما این ادغام عملیاتی نشد تا همچنان بحثها و حاشیهها و یادداشتها بر سرنوشت ادغام وارد باشد و برداشتها از سرنوشت این داستان آزاد باشد.
دو سد محکم در برابر ادغام
بعد از اینکه دهه فجر به پایان رسید و خبری از ادغام منتشر نشد، بحثهای جدید در مورد ادغام اتحادیههای قرآنی در بین فعالان قرآنی در گرفت و دلایل عملی نشدن این ادغام تا دهه فجر، طی گفتوگوهایی که ایکنا با فعالان قرآنی کشور داشت، اعلام شد، مهمترین آن، دو عامل بود، تشکیل نشدن هیئت 9 نفره رسیدگی به مؤسسات قرآنی و مردمی و نیز برگزار نشدن منظم جلسات شورای توسعه فرهنگ قرآنی، این دو مورد سد محکمی شده بود در برابر عملیاتی شدن ادغام اتحادیههای قرآنی، با این وجود همه فعالان بخش مردمی همچنان منتظر بودند تا خبر خوشی در روزهای بعد از دهه فجر در سال 93 به گوششان برسد.
پیگیریهای ایکنا در مورد سرنوشت ادغام اتحادیههای قرآنی، سرانجام نتیجه داد و روز دوم اسفندماه از سوی دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی خبر تشکیل دبیرخانه هیئت رسیدگی به امور مؤسسات قرآنی مردمنهاد و محل استقرار آن و نیز ترکیب اعضای این هیئت 9 نفره اعلام شد تا به این ترتیب حداقل و تا پایان سال یکی از موانع اصلی عدم تحقق ادغام برداشته شود.
مشخص شدن ترکیب هیئت 9 نفره
خبری که خوشحالی بسیاری از فعالان این بخش قرآنی را به دنبال داشت، اما همچنان یک مشکل وجود داشت و آن هم اینکه تا زمانی که آییننامه این هیئت و جلسات آن ابلاغ نشود، هیئت 9 نفره امکان تشکیل جلسات را ندارد، سرانجام و در روز 25 اسفندماه این آییننامه نیز ابلاغ شد تا به فاصله 20 روز آنچه که در چندین سال اتفاق نیفتاده بود اتفاق بیفتد و راه برای برگزاری جلسات در سال جدید باز شود تا چشم امید قرآنیان بخش مردمی به افقهای پیش رو در سال 94 باشد.
این هیئت به ریاست وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و با استقرار در سازمان تبلیغات اسلامی تشکیل میشود، هر چند که در سال 93 هیچ جلسهای برگزار نشد اما راه برای برگزاری جلسات آن در سال جدید فراهم شد. در سال 93 هر چند ادغام نهایی اتفاق نیفتاد اما یک دستاور مهم داشت، در این سال ادغام اتحادیههای قرآنی به صورت یک قانون و البته با تأکید بر لازمالاجرا درآمد.
موانع ادغام چگونه برداشته شدند؟
در سطور بالاتر از دو سد محکم برای ممانعت از ادغام نهایی یاد شد که یکی از آنها برداشته شد، دومین سد نیز با تشکیل هیئت 9 نفره خودبهخود برداشته شد؛ چرا که صدور، نظارت و البته مراحل مربوط به ادغام اتحادیهها به این هیئت 9 نفره واگذار شد تا دیگر جلسات نامنظم شورا نیز نتواند سدی برای این ادغام باشد.
همدلی بینظیر در بین مسئولان دو طرف ادغام
در این بین همه مسئولان دو طرف این ادغام و مسئولانی که به صورت بیطرف در امر ادغام دخیل هستند صحبت از یک همدلی بینظیر به میان میآورند، مسئولان دو طرف این ادغام بر نهایی شدن ادغام تفاهم دارند اما اینکه باید دید چه زمانی این امر، محقق خواهد شد.
تیمور کاکایی