حجتالاسلام والمسلمین احمد سالک، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، با اشاره به عملکرد این کمیسیون در سالی که گذشت گفت: ما بر اساس چند سیاست کمیسیون را از ابتدای دوره نهم مجلس آغاز کردیم که اولین سیاست عبارت بود از احیای مطالبات رهبر معظم انقلاب با رویکرد فرهنگی.
وی افزود: در این راستا توانستیم قوانینی به صحن علنی مجلس ارائه دهیم، از جمله طرح حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکر که تا قبل از پایان سال به اتمام رسید؛ همچنین طرح حمایت و تجهیز مساجد و نمازخانههای بینراهی را ارائه کردیم که امسال 9 ماده آن تصویب شد. طرح تعالی جمعیت و خانواده نیز در نوبت رسیدگی است.
سالک اظهار کرد: مسئله بعدی تقویت زیرساختهای فرهنگی کشور از جمله حمایت از حوزههای علمیه، گسترش و حفظ فرهنگ قرآنی، تعالی مبانی قرآنی، تقویت فیلمهای فاخر و حمایت از مراکزی که به نوعی زیرساختهای فرهنگی کشور به حساب میآیند، بود.
منتخب مردم اصفهان در مجلس ادامه داد: از دیگر سیاستهایی که کمیسیون فرهنگی دنبال میکرد، حمایت از مراکز تحقیقی و پژوهشی دینی کشور و تخصیص بودجههای حمایتی برای فعالان فرهنگی خودجوش مردمی بود که بالغ به 400 دستگاه میشوند که در مباحث مختلف فرهنگی فعالیت دارند.
وی نظارت بر حسن اجرای قوانین را از دیگر سیاستهای کمیسیون فرهنگی عنوان کرد و گفت: از جمله قوانینی که کمیسیون بر آن تأکید داشت، قانون عفاف و حجاب بود که با یک سری ضمانتهای اجرایی و خلأهای قانونی مواجه شد که امیدواریم بتوانیم در سال آینده ضمانتهای اجرایی و خلأهای قانونی را در سال آینده رفع کنیم.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس افزود: بازدیدهایی از دستگاههای ذیربط در حوزه فرهنگی داشتیم که یکی از آنها وزارت ورزش و جوانان بود و نشست مشترکی با مسئولان این وزارتخانه برگزار شد؛ بحثهای بسیار خوبی در موضوع فرهنگ در ورزش و مسائل جوانان که تحتالشعاع ورزش قرار گرفته مطرح شد؛ در این نشست نقطه نظراتی در ضرورت تفکیک بین مسائل ورزش و جوانان مطرح شد.
سالک همچنین گفت: بازدیدهایی از استانها به منظور بررسی وضعیت فرهنگی استانها داشتیم که قابل توجه است.
وی تصریح کرد: مجموعاً باید گفت کمیسیون فرهنگی نسبت به دورههای قبل فعالتر شده و حضور بالقوهای در صحن علنی مجلس و هم خارج از مجلس داشت که امیدواریم این روند ادامه پیدا کند.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس در مورد برنامههای آتی این کمیسیون گفت: یکی از مباحثی که در دستور پیگیری قرار گرفته، بحث کاغذ در کشور به عنوان یک کالای اساسی برای مطبوعات، انتشارات و نویسندگان است؛ 4 کارخانه تولید کاغذ در ساری، مراغه و اهواز داریم که یکی دو کارخانه تعطیل شدند و و بقیه زیر ظرفیتهای اسمی فعال هستند و نمیتوانند پاسخگوی نیاز کاغذ کشور باشند؛ در سال آینده برنامهای برای این موضوع خواهیم داشت تا ضمن تقویت این کارخانهها در این زمینه شاهد رشد بیشتری باشیم.
وی گفت: با تلاشهایی که صورت گرفت چاپ و نشر در اولویت صندوق توسعه ملی قرار گرفته است.
سالک حضور در خانه سینما و اصلاح اساسنامه آن را از دیگر برنامههای آتی کمیسیون فرهنگی عنوان کرد و گفت: نظارت بر مسائلی که در خانه سینما بین 29 صنف سینمایی میگذرد یکی از اموری است که کمیسیون فرهنگی به آن خواهد پرداخت؛ خوشبختانه انتخابات خانه سینما برگزار شد و در سال آتی میتوانیم نشستی با مدیران جدید داشته باشیم تا بتوانیم هنرمندان انقلابی و حزباللهی را برای ساخت فیلمهای فاخر حمایت کنیم.
وی در مورد تعامل کمیسیون فرهنگی با دولت گفت: امسال نشستهایی با آقای نوبخت در مورد تأمین منابع مادی طرحها مثل طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده و سایر طرحها داشتیم؛ علاوه بر آن، جلسات و تعاملات خوبی بین کمیسیون و دولت وجود داشت.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس خاطرنشان کرد: با برخی وزرا به طور مستقل بحثهای زیربنایی و زیرساختی راجع به مسائل فرهنگی داشتیم اما مشکل ما از حیث این ارتباطات و مسائل قانونی نیست، مشکل ما در اجراست؛ انتقاداتی که کمیسیون و مجلس داشت نسبت به نوع نظارتش بر مسائلی از جمله فیلمهایی بود که با مجموعه ارزشهای انقلابی و دینی تضاد داشت.
وی گفت: با توجه به نامهنگاریها و جلساتی که با مسئولان داشتیم مانع از پخش برخی فیلمهای ضد ارزشی شدیم که البته دشمنان از این مسئله سوءاستفاده کردند و حتی برخی سایتها در داخل آنچه لایق خودشان بود را به کمیسیون نسبت دادند اما کمیسیون از این مسائل باکی ندارد و رسالت خود را در اصل نظارت انجام میدهد.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به در پیش رو بودن تدوین برنامه ششم توسعه از سوی دولت و اقدامات کمیسیون فرهنگی در این رابطه گفت: کارگروهی به مسئولیت کمیسیون فرهنگی و دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی و با حضور رؤسای کمیسیونهای بهداشت، آموزش و اجتماعی مجلس تشکیل شده تا رویکرد فرهنگی برنامه ششم توسعه بررسی شود.
سالک با بیان اینکه این کارگروه تا کنون 4 جلسه داشته است، اظهار کرد: این جلسات ادامه پیدا خواهد کرد تا بتوانیم برنامه ششم توسعه را با یک رویکرد قوی فرهنگی ببندیم.