کد خبر: 3012739
تاریخ انتشار : ۲۸ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۹:۱۷
مهم‌ترین رویدادهای اقتصادی هفته/

تشریح اقدامات بانک مرکزی در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی توسط سیف

گروه اقتصاد: تشریح اقدامات بانک مرکزی در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی توسط سیف، تصویب هشت ابزار مالی اسلامی جدید در کمیته فقهی سازمان بورس در سال ۹۳ و تأیید لایحه بودجه سال ۹۴ توسط شورای نگهبان، از مهم‌ترین رویدادهای اقتصادی هفته بود.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، مهم‌ترین رویدادهای اقتصادی هفته‌ به شرح ذیل می‌باشد:

تصویب هشت ابزار مالی اسلامی جدید در کمیته فقهی سازمان بورس در سال ۹۳

مجید پیره، کارشناس مالی اسلامی سازمان بورس و اوراق بهادار، در گفت‌وگو با ایکنا اهم اقدامات کمیته فقهی این سازمان در سال ۹۳ را تشریح کرد.

پیره در پاسخ به این پرسش که در سال 93 چند ابزار جدید در کمیته فقهی سازمان بورس تصویب شده است؟ اظهار کرد: در سال 93 هشت ابزار جدید شامل «پذیره‌نویسی اوراق مشارکت با نرخ بازاری»، «پذیره نویسی اوراق اجاره به قیمت بازار»، «پذیره‌نویسی اوراق مرابحه به قیمت بازار»، «اوراق استصناع در حالت وحدت بانی و سازنده»، «اوراق گواهی ظرفیت»، «اوراق مضاربه»، «اوراق مشارکت با نرخ سود مصون از تورم» و «اوراق اجاره با نرخ سود مصون از تورم» مورد تصویب قرار گرفت.

کارشناس مالی اسلامی سازمان بورس در پایان اظهار کرد: علاوه بر این موارد، یک مورد دیگر هم در سال 93 در کمیته بررسی شد که ابزار مالی نیست بلکه یک قرارداد با عنوان فروش اختیاری سهام است که در کمیته فقهی مورد تصویب قرار گرفت.

صکوک ۴۵۰ میلیارد تومانی مخابرات در آستانه انتشار

سیدحسین حسینی، مدیرعامل شرکت مدیریت دارایی مرکزی، با بیان اینکه اوراق اجاره شرکت هواپیمایی ماهان به مبلغ حدود 30 میلیارد تومان اسفندماه سال 89 با نرخ سود 20 درصد منتشر شد، افزود: سرمایه‌گذاران اصل و سود این اوراق را در پایان زمان سر رسید دریافت کردند.

وی با بیان اینکه تسویه اوراق مرابحه بوتان به مبلغ 30 میلیارد تومان انجام شد، تصریح کرد: مدت انتشار این اوراق دو ساله و پرداخت سود آن هر سه ماه یکبار بوده، که این اوراق نیز سر رسید شده است.

حسینی با اشاره به اینکه هم اکنون 23 صکوک در بازار سرمایه فعال است، افزود: پذیره‌نویسی اوراق اجاره 300 میلیارد تومانی رایتل با نرخ سود 22 درصد هفته گذشته انجام شد و تمام این اوراق به فروش رفت.

مدیرعامل شرکت مدیریت دارایی مرکزی خاطرنشان کرد: مراحل پذیره‌نویسی اوراق اجاره 450 میلیارد تومانی مخابرات انجام شده است که این اوراق سال آینده منتشر خواهد شد.

وی با بیان اینکه مجمع سالیانه شرکت مدیریت دارایی مرکزی هفته گذشته برگزار شد، گفت: در این مجمع، صورت‌های مالی و گزارش هیئت‌مدیره شرکت به تصویب رسید.

حسینی از شناسایی 500 شرکت برتر ایران و رایزنی با 150 شرکت برای تامین مألی از طریق بازار سرمایه خبر داد و اظهار داشت: شرکت مدیریت دارایی مرکزی با برگزاری دوره‌های آموزشی، همایش‌ها و سمینارهای تخصصی قصد دارد تا بنگاه‌های بزرگ کشور را با سازو کار تأمین مالی از طریق بازار سرمایه بیشتر آشنا کند.

مدیرعامل مدیریت دارایی مرکزی بازار سرمایه گفت: پیش‌بینی می‌شود در سال 94 با همکاری شرکت‌های تامین سرمایه بتوان 42 صکوک به مبلغ چهار هزار میلیارد تومان در بازار سرمایه منتشر کرد.

لایحه بودجه سال ۱۳۹۴ کل کشور تأیید شد

لایحه بودجه سال 1394 کل کشورکه با اصلاحاتی در جلسه مورخ بیست و چهارم اسفندماه یکهزار و سیصد و نود و سه به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است؛ در شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با توجه به اصلاحات به عمل آمده مغایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد.

اوراق مرابحه در لایحه رفع موانع تولید تعیین تکلیف شد

نمایندگان مجلس در لایحه رفع موانع تولید رقابت‌پذیر و ارتقای نظام مالی کشور، جهت تأمین نظر شورای نگهبان، تکلیف اوراق مرابحه را تعیین کردند.

نمایندگان در نشست علنی روز دوشنبه 25 اسفندماه مجلس شورای اسلامی، در جریان رسیدگی به ایرادهای شورای نگهبان به لایحه رفع موانع تولید رقابت‌پذیر و ارتقای نظام مالی کشور با اصلاح و الحاق متنی به ماده 10 این لایحه موافقت کردند.

براساس این طرح، متن زیر به انتهای ماده 10 لایحه مذکور الحاق شد.

اوراق مرابحه، اوراق بهادار قابل نقل و انتقالی است که نشان دهنده مالکیت مشاع دارنده آن در دارایی مالی ناشی از فروش کالا یا خدمت بوده و براساس قرارداد مرابحه حاصل شده است.

تمدید مهلت ارسال آثار به جشنواره فرهنگ مالیاتی تا پایان اردیبهشت‌ماه ۹۴

غلامرضا قبله‌ای، مدیرکل دفتر روابط عمومی و فرهنگ‌سازی مالیاتی و دبیر نخستین جشنواره ملی فرهنگ مالیاتی، از تمدید مهلت ارسال آثار به جشنواره تا پایان اردیبهشت ماه سال 1394 خبر داد و گفت: به دلیل اینکه ارسال آثار به بخش‌های معرفی شده در جشنواره نیاز به زمان دارد، لذا بنا بر درخواست مخاطبان برای افزایش زمان ارسال آثار، دبیرخانه جشنواره با تمدید مهلت ارسال آثار موافقت کرد.

وی افزود: اختتامیه اولین دوره این جشنواره قرار است، در تابستان 94 برگزار شود و همه هموطنان به صورت حرفه‌ای و یا آماتور می‌توانند با ارسال آثار خود در بخش‌های مختلف آن شرکت کنند.

وی ادامه داد: جشنواره فرهنگ مالیاتی در چهار قالب کلی شامل 1- هنرهای تصویری 2- هنرهای تجسمی 3- ادبیات 4- رسانه‌های دیجیتال است و افراد می‌توانند تا پایان اردیبهشت ماه سال آینده نسبت به ثبت نام و ارسال آثار اقدام کنند.

دبیر جشنواره خاطرنشان کرد: علاقمندان می‌توانند به سایت جشنواره به نشانی: WWW.INTAMEDIA.IR مراجعه و ضمن مطالعه آئین‌نامه و اطلاع از آخرین اخبار، با تکمیل فرم شرکت در جشنواره، آثار خود را ارسال کنند.

تعریف اوراق صکوک اجاره در لایحه رفع موانع تولید

نمایندگان مجلس تعریف مشخصی از اوراق صکوک اجاره را در لایحه رفع موانع تولید رقابت‌پذیر و ارتقای نظام مالی کشور ارائه کردند.

نمایندگان مجلس در نشست علنی روز دوشنبه 25 اسفند مجلس شورای اسلامی و در جریان بررسی لایحه رفع موانع تولید رقابت‌پذیر و ارتقای نظام مالی کشور اعاده شده از شورای نگهبان، با اصلاح مواد یک و دو این لایحه موافقت کردند.

نمایندگان با الحاق عبارت «اوراق صکوک اجاره در این قانون عبارت است از اوراق بهادار قابل نقل و انتقال که نشان‌دهنده مالکیت مشاء دارنده در منافع دارایی مورد اجاره می‌باشد» به انتهای بند (ب) ماده 2 موافقت کردند.

برنامه‌ها و اولویت‌های صندوق توسعه ملی در سال ۹۴ به تصویب رسید

جلسه هیئت امنای صندوق توسعه ملی، شنبه 23 اسفند 1393 به ریاست رئیس‌جمهور تشکیل و مهمترین برنامه‌ها و اولویت‌های این صندوق در سال آینده به تصویب رسید.

حجت‌الاسلام والمسلمین روحانی، رئیس جمهور، و رئیس هیئت امنای صندوق توسعه ملی در این جلسه با تأکید بر رعایت توازن منطقه‌ای در توزیع اعتبارات صندوق در جهت کمک به رونق هر چه بیشتر تولید ملی، بر اصلاح نرخ سود تسهیلات در بخش صنعت و کشاورزی و نیز تعدیل آن در طرح‌های مربوط به مناطق محروم و شرکت‌های دانش بنیان تأکید کرد.

در این جلسه صفدر حسینی، رئیس هیئت عامل صندوق توسعه ملی گزارشی از وضعیت صندوق توسعه ملی و پیش بینی منابع و مصارف آن در سال ۹۴ ارائه کرد.
بر این اساس برنامه و اولویت صندوق برای سرمایه‌گذاری در بخش‌های زیر بنایی طی سال ۹۴ در زمینه آب، پنج میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار، نفت و گاز حدود ۱۰ میلیارد دلار، پتروشیمی و پالایشگاه شش میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار ، کشاورزی و تصفیه و انتقال آب یک میلیارد دلار، طرح‌های ریلی ۲ میلیارد و ۶۰۰ میلیون دلار ، نیروگاهها سه میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار و برای چرخه فولاد نیز سه میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار به تصویب رسید.
همچنین یک میلیارد دلار نیز به صورت ریالی در بخش صنعت و معدن، گردشگری، کشاورزی و بهره‌وری آب اختصاص یافت.
بر مبنای گزارش رئیس هیئت عامل صندوق توسعه ملی، این صندوق در سال ۹۳ جمعاً ۳۱۲۰ طرح ریالی را تأمین مالی نموده که ۳۱۰۰ میلیارد تومان آن پرداخت و مابقی نیز در حال انجام است. مجموع گشایش‌های اعتباری صندوق از ابتدا تا پایان سال ۹۳ نیز ۱۰ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار بوده است که ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار آن مربوط به سال ۹۳ می باشد.
در این جلسه حداقل نرخ بازده مورد انتظار از منابع صندوق به صورت سپرده گذاری‌های ارزی و ریالی نیز مورد تصویب قرار گرفت.
همچنین هیئت‌امنای صندوق توسعه ملی ضمن تعیین و تصویب طرح‌های اولویت‌دار ارزی و ریالی، برخی موارد نظام‌نامه ضوابط و شرایط اعطای تسهیلات ارزی را تصویب کرد.
بودجه ستاد صندوق توسعه ملی نیز در این جلسه مورد تصویب قرار گرفت.

پخش برنامه «اقتصاد علوی» از رادیو اقتصاد در سال ۹۴

اکبر رضایی، مدیر رادیو اقتصاد، یک شنبه 24 اسفند 93 در نشست خبری خود که با هدف تشریح برنامه‌های رادیو اقتصاد در سال 94 برگزار شد، در پاسخ به پرسش خبرنگار ایکنا درباره برنامه‌های رادیو اقتصاد در زمینه اقتصاد اسلامی در سال 94 اظهار کرد: در سال آینده برنامه‌ای برای ظهر هر روز طراحی کرده‌ایم که اولویت‌های اقتصادی تاریخ اسلام را بررسی می‌کنیم. اصول این برنامه برگرفته از فرهنگ ملی و دینی ماست که اخلاق حاکم بر مراودات اقتصادی که در گذشته دور وجود داشته است را تشریح می‌کنیم تا منجر به تغییر رفتار اقتصادی مخاطبان شود.

مدیر رادیو اقتصاد ادامه داد: همچنین در سال 94 برنامه «اقتصاد علوی» از رادیو اقتصاد پخش خواهد شد که مبانی این برنامه برگرفته از تعالیم حضرت علی(ع) در نهج‌البلاغه برای زمانه خویش است تا این مبانی برای مردم تشریح شده و روشن شود که در اقتصاد چه موازین دینی را باید رعایت کنیم.

اقدامات بانک مرکزی در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی

رئیس‌کل بانک مرکزی، عملکرد و دستاوردهای این بانک در سالی که گذشت را تشریح کرد.

سیف درباره اقدامات بانک مرکزی در راستای تحقق اقتصاد مقاومتی اظهار کرد: پیرو ابلاغ سند سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی توسط مقام معظم رهبری در بهمن ماه سال گذشته، به منظور استخراج مبانی نظری و بازتعریف اقدامات به منظور انطباق هرچه بیشتر آنها با اصول سند مذکور، در اولین گام ”کمیته اجرایی نمودن سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی در حوزه پولی و بانکی“ در بانک مرکزی تشکیل گردید. بر اساس مطالعات انجام شده در این زمینه، "ثبات اقتصاد کلان اقتصادی" به عنوان مهم‌ترین خط‌مشی شناخته شده در این ارتباط مطرح شد و شرایط و زمینه‌های لازم برای نیل به این هدف نیز در قالب سه پیش‌فرض برقراری "پایداری بودجه‌ای"، "پایداری خارجی" و " ثبات مالی" شناسایی گردید. در راستای تحقق سه هدف میانی مذکور، یازده سیاست کلی، سی و نه برنامه و بیش از یکصد و پنجاه اقدام اجرایی با زمان‌بندی و هدف‌گذاری مشخص در قالب یک سند جامع و سازگار تدوین و در شورای اقتصاد طرح و به تصویب رسید. در همین راستا، غالب سیاست‌ها و اقدامات بانک مرکزی در سال جاری در چارچوب سند اقتصاد مقاومتی و در راستای تحقق اهداف والای آن بوده است که در راس آنها می‌توان به ارتقای انضباط پولی، حفظ ثبات در بازار ارز و بهبود شرایط تامین مالی فعالیتهای تولیدی اشاره نمود. مجموعه این اقدامات، به واسطه مهار نرخ تورم و کاهش نااطمینانی‌ها و اعاده آرامش به فعالین اقتصادی، شرایط بهتری را برای فعالیت واحدهای تولیدی و بهره برداری از ظرفیت‌های خالی اقتصاد فراهم نمود.

فرم قرارداد قرض‌الحسنه شبکه بانکی کشور یکسان می‌شود

بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران طی بخشنامه‌ای موضوع «یکنواخت‌سازی فرم قرارداد قرض‌الحسنه» را به شبکه بانکی کشور اعلام کرد.

براساس اعلام بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، در اجرای تبصره ذیل ماده (23) قانون بهبود مستمر محیط کسب و کار مصوب 16/11/1390 مجلس شورای اسلامی، موضوع یکنواخت‌سازی فرم قرارداد قرض‌الحسنه در یک‌هزار و یک‌صد و نود و چهارمین جلسه مورخ 21/11/1393 شورای پول و اعتبار از زیر مجموعه یکنواخت‌سازی فرم عقود تسهیلات بانکی،  به تصویب رسید.
بر اساس این گزارش ،  مصوبه فوق از تاریخ 1/2/1394 لازم‌الاجرا بوده و از آن تاریخ، تمامی قرارداد‌های جدید مربوط به عقد مذکور باید صرفاً بر اساس فرم‌های این بخشنامه تنظیم و منعقد شود. بنابراین ضروری است تا زمان لازم‌الاجرا شدن این مصوبه، تمام تمهیدات لازم از جمله چاپ و توزیع فرم یکنواخت قرارداد‌ قرض‌الحسنه با سربرگ آن بانک یا مؤسسه اعتباری فراهم شود.
لازم به ذکر است که تمام قراردادهای منعقد شده تا قبل از تاریخ اجرای این بخشنامه، تا پایان مدت اعتبار قراردادهای موصوف، کماکان به قوت خود باقی خواهد ماند و تابع ضوابط و مقررات زمان انعقاد قرارداد می‌باشد.
ضمناً در راستای اجرای صحیح مصوبه مذکور، شبکه بانکی کشور بایستی اطلاع‌رسانی کاملی برای آشنایی عموم در این خصوص انجام دهد.
هچنین لازم است قبل از انعقاد یا امضای قرارداد ، تمهیداتی اتخاذ شود که مشتری، ضامن و وثیقه‌گذار از مفاد آن آگاهی کامل کسب کنند و نسخه‌ای از قرارداد مذکور به همراه مقررات و ضوابط مصرح در آن، در اختیار مشتری، ضامن و وثیقه‌گذار قرار گیرد.
در نهایت، پس از انعقاد و امضای قرارداد، نسخه‌ای از آن را که دارای ارزش قانونی یکسان با سایر نسخ می‌باشد، در اختیار طرفین قرارداد یعنی تسهیلات‌گیرنده، ضامن یا ضامنین و وثیقه‌گذار یا وثیقه‌گذاران قرار گیرد.
بدیهی است هر نوع تغییر در ارکان و مفاد این قرارداد‌ صرفاً توسط شورای پول و اعتبار امکان‌پذیر می‌باشد.

ویژه‌نامه نوروزی بانکداری اسلامی منتشر شد

ویژه‌نامه نوروزی بانکداری اسلامی توسط پژوهشکده پولی و بانکی بانک مرکزی منتشر شد.

برای دریافت ویژه‌نامه نوروزی بانکداری اسلامی اینجا کلیک کنید.

captcha