به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، بهار امسال آکنده از عطر یاس است. یاسی که از وجود مطهر حضرت فاطمه زهرا(س) عطر و آبرو میگیرد و عطری که در مشام جهان میپیچد و زندگی و روح اهالی عشق را معطر میکند.
حضرت زهرا(س) یگانه بانویی است که همطراز رسول الله(ص) و امیرالمومنین(ع) که پدر و همسر ایشان بودند قرار گرفت و به مقام عصمت کبری رسید.
زهرای مرضیه(س) مادر کودکان رستگاری است که هر یک از همان کودکی تا زمان شهادت پرچم اسلام و حق را به دوش کشیدند و دین اسلام را زنده نگه داشتند. فاطمه(س) بانویی است که در تمام عمر کوتاه اما پر برکت و ارزشمند خود همواره حامی و مطیع امر ولایت بود و در نهایت خود و فرزند به دنیا نیامدهاش را قربانی راه ولایت کرد و میتوان گفت که حضرت زهرا(س) اولین شهید راه ولایت هستند و از عزای ایشان کمر حضرت علی(ع) خم گشت و تمام ائمه اطهار(ع) برای ایشان عزاداری میکنند.
تاریخ دقیق و همچنین محل دفن این بانوی بزرگوار بر کسی جز ائمه(ع) معلوم نیست؛ هر ساله دهه فاطمیه 10 روزی است که مسلمانان جهان به عزاداری شهادت بزرگ بانوی اسلام میپردازند.
امسال بهار و عید نوروز با ایام شهادت این بزرگوار مقارن شده است و به برکت مزین شدن این بهار با ایام فاطمیه تکالیفی به عهده مسلمانان قرار گرفته است.
حجتالاسلام والمسلمین سیدحامد حسینی، پژوهشگر دینی در مورد عزاداری در مقام بانوی اسلام میگوید: وقتی ایام فاطمیه را با عزاداری و ذکر مصیبت و یاد حضرت گرامی میداریم نکتهای که باید مد نظر داشته باشیم این است که علاوه بر اینها الگوپذیری و اسوه بودن حضرت زهرا(س) را به عنوان شاهد مثال برای خود قرار دهیم و سعی کنیم از زندگی حضرت بهرمند شویم.
وی ادامه داد: چیزی که باعث میشود از زندگی حضرت زهرا(س) درست بهرهمند شویم مطالعه و توجه به آموزههای زندگی ایشان است که حضرت در زندگی چه نقشی ایفا میکردند و چه جایگاهی داشتند و چگونه وظایف خود را انجام میدادند. اگر ما علاوه بر بزرگداشت حضرت زهرا(س) در این ایام به این مسائل هم توجه کنیم میتوانیم قدمی خود را به اهل بیت(ع) نزدیکتر کنیم و در زندگی خود از آنها بهعنوان اسوه بهرمند شویم.
حجتالاسلام حسینی با اشاره به تقارن ایام فاطمیه با عید نوروز اظهار کرد: ما در مورد تقارن عید نوروز با ایام فاطمیه دو موضوع را باید مورد توجه قرار دهیم. ایام فاطمیه ایام مصیبت حضرت زهرا(س) است و از طرفی ایام نوروز هم ایامی است که از یک رسوم خاص و تقدسی برخوردار است و باید مورد توجه قرار گیرد. ما نباید بهخاطر ایام عید، فاطمیه را فراموش کنیم و در عین حال نباید به خاطر ایام فاطمیه البته حدا از روز شهادت حضرت رسوم نوروز را نادیده بگیریم و نباید هیچکدام از این دو بهخاطر دیگری از بین برود.
وی با تأکید بر لزوم سنتهای حسنه و بعد معنوی این ایام، بیان کرد: چیزی که توجه به آن الزامی است؛ این است که ما علاوه بر توجه به سنتهای حسنه در ایام نوروز، بعد معنوی این ایام را با توجه به روایاتی که در مورد نوروز داریم بیشتر در نظر بگیریم و در روایتی که از امیرالمومنین(ع) نقل شده؛ ایشان ایام نوروز را ایامی مقدس برمیشمارند که این ایام مقدس در سنت ایرانیها وجود داشته و اعراب آن را نادیده میگرفتند و حضرت به آن اشاره میکنند و سنتهای حسنهای که در این ایام وجود دارد مثل دید و بازدید و هدیه دادن.
این پژوهشگر حوزه مهدویت با اشاره به برکات ایام نوروز، تصریح کرد: علاوه بر آن ما روایاتی داریم که ایام نوروز از جمله ایامی است که در آن اتفاقات خاصی افتاده است. در تاریخ شمسی روز غدیر و خلقت جهان در نوروز اتفاق افتاده است و همچنین روزی که طوفان نوح از بین رفت و عذاب خداوند پایان گرفت در نوروز بوده است.
وی در ادامه گفت: ایام نوروز سنتهای حسنهای دارد که باید هم به این سنتها توجه کنیم و هم اینکه علاوه بر این که سال جدید را گرامی میداریم با توجه به ایام فاطمیه از رفتارهایی که با ایام شهادت حضرت زهرا(س) منافات دارد بهویژه در رابطه با بعضی از شادیهای مصنوعی که متأسفانه به بهانه عید انجام میشود فاصله گرفت تا حرمت ایام فاطمیه حفظ شود.
حجتالاسلام حسینی در تعریف شادیهای مصنوعی، بیان کرد: شادیهای مصنوعی مانند اینکه برخی افراد تصور میکنند موسیقیهای آن چنانی و اشاعه آنها در فضای جامعه ابراز شادی است و یا برخی رفتارهای ناهنجاری که بهعنوان شادی در جامعه وجود دارد مثل پایکوبی و رقصها و از این دست که کاملا هم با روح دین منافات دارد و در عین حال این رفتارها سبب میشود جامعه از فضایی که در ایام فاطمیه باید داشته باشد دور شود.
وی ادامه داد: حضرت زهرا(س) نه تنها برای بانوهای ایرانی بلکه برای آقایان و تمام افراد جامعه الگو هستند. امام رضا(ع) در روایتی میفرمایند «ما حجتهای خدا بر مردم هستیم و حضرت فاطمه(س) حجت خدا بر ماست». همین طور از صاحب الزمان(عج) روایتی نقل شده که میفرمایند حضرت زهرا(س) برای من امام زمان الگوی حسنهای است.
حسینی بیان کرد: ما دو نوع نگاه در جامعه داریم یکی نگاهی بر اساس اسطورهپنداری است که ما اهل بیت(ع) را بهعنوان اسطورههایی که روزگاری در دنیا زندگی کردهاند و تبدیل به افسانه شدهاند میپنداریم و یک نگاه دیگر بر مبنای الگوپذیری اهل بیت(ع) است که ایشان را الگوهایی در دسترس و افرادی که مثل ما مدتی در این دنیا زندگی کردهاند و زندگی آنها راه سعادت را به ما نشان میدهد میبینیم.
وی در مورد الگوپذیری از زندگی حضرت زهرا(س)، اظهار کرد: اگر ما بر مبنای الگوپذیری به اهل بیت(ع) و حضرت زهرا(س) نظر داشته باشیم زندگی ایشان و نحوه تربیت فرزندان و نحوه تعامل ایشان با امیرالمؤمنین(ع) با عنوان امام و ولی و روش برخورد ایشان با نامحرم که هم برای بانوان و هم برای آقایان باید قابل توجه باشد، اینها موارد حداقلی است که میتواند اسوه بودن حضرت(س) را مشخص کند. علاوه بر اینها وجود مقدس حضرت زهرا(س) و فرمایشات و توصیههای ایشان توصیههای کلیدی است که در زندگی روزمره و سادهترین رفتارهای ما کاربرد دارد. خیلی از ما شاید مسلمان باشیم اما رفتار ما در جامعه ممکن است رفتار دینی نباشد. حضرت زهرا(س) رفتار دینی را به ما میآموزند و ایشان در رابطه با نحوه غذا خوردن روایتی دارند که ۱۲ آیتم به ما میدهند که در غذا خوردن باید رعایت شود که خیلی از مردمی که برای حضرت عزاداری می کنند اینها را نمیدانند.
این پژوهشگر حوزه مهدویت تصریح کرد: باید به جای اسطورهانگاری به این حضرت بهعنوان اسوه نگاه کنیم. قرآن هم همین نگاه را به ما ارائه میدهد و در مورد رسولالله(ص) میفرمایند «اسوه الرسول الله» و در مورد کفار میگوید «اینها اساطیرالولین هستند».
وی افزود: بنده تأکید میکنم که توجه به برخی شعاعر در عین حال که خوب است ممکن است از حد معمول خود خارج شود و در جامعه اثر منفی داشته باشد. چنانچه بعضی مراجع و علمای بزرگوار به این نکته اشاره کردهاند که هم باید عزاداریهای ما به اندازه باشد و هم در کنار این عزاداریها سنتهای حسنه را فراموش نکنیم. باید هم به ایام نوروز و سنتهای حسنه آن بپردازیم و در عین حال به مقداری که باید در ایام فاطمیه عزاداری کنیم.
حجتالاسلام حسینی در پایان یادآور شد: متأسفانه در جامعه مذهبی ما کمی زیادهرویها باب شده است؛ مثلا دهه محسنیه میگیرند و شعاعر را به عنوان ابزار و نمادین و فقط برای عزاداری طرح موضوع می کنند. در حالی که اتفاقی که در جامعه میافتد باید این باشد که ما به آن اندازهای که شایسته است برای عزاداریهایمان برنامه داشته باشیم و به همان اندازه که باید هم برای شادیها برنامه داشته باشیم که اگر هر دو اینها به اندازه باشد باعث تعالی جامعه میشود اما اگر هرکدام فدای دیگری شود آفاتی را برای جامعه در پی خواهد داشت.
وی بیان کرد: ما در بهار فاطمی باید همسو با بهار طبیعت در درون خود نیز تحولی مثبت ایجاد کنیم و حسن فعلی و حسن فاعلی که نیت خالص و رفتار متناسب با این ایام است را در کنار هم به همراه داشته باشیم که اگر رفتار و نیت ما الهی و خالصانه باشد قطعا رضایت حضرت فاطمه(س) تأمین خواهد شد و جان و زندگی ما از برکت فاطمیه بهاری خواهد شد.
*حدیثه سوختانلو