خیرالله تقیانیپور، کارگردان برگزیده سی و سومین جشنواره «تئاتر فجر» در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) گفت: براساس یک قانون نانوشته پس از پایان هر دوره از جشنواره «تئاتر فجر» اولویت اجرای عموم با آثار نمایشی است که در این جشنواره حضور داشته و حائز رتبه شدهاند. این در حالی است که با شرایط پیشآمده و ناتمام ماندن طرح عمرانی مجموعه تئاتر شهر، مدیریت این مجموعه نمایشی هیچ تعهدی در قبال گروههای نمایشی جشنواره ندارد.
وی به طولانی شدن پروسه نوسازی مجموعه تئاتر شهر اشاره کرد و افزود: ابتدا قرار بود عملیات عمرانی مجموعه تئاتر شهر به شکلی ضربالاجل به انجام برسد و سالنهای نمایشی این مجموعه در اختیار جشنواره «تئاتر فجر» قرار گیرد که این امر محقق نشد. گذشته از مشکلات اعتباری که مانعی بر سر راه به موقع آماده شدن مجموعه تئاتر شهر شد، مسئولان عنوان کردند که در طراحی فضای سالنهای نمایشی و اصلاح برخی معایب فنی آن میان انجمن طراحان صحنه و پیمانکار مجری طرح عمرانی تئاتر شهر اختلاف نظر وجود دارد که به نظر من این موضوع غیرقابل توجیه است.
کارگردان نمایش «بوقلمون» که با این نمایش عنوان نخست سی و سومین جشنواره بینالمللی «تئاتر فجر» را از آن خود کرد، گفت: وقوع چنین اتفاقی در شرایطی که توقع میرود حداقل پس از پایان جشنواره، گروههای نمایشی شرکتکننده در نوبت اجرا قرار گیرند، ولی همچنان سرنوشت کار آنها نامعلوم است و هیچ کس در این مورد پاسخگو نیست؛ ناکارآمدی مدیریت تئاتر شهر موجب شده است که شورای مشاوران هنری که برای برنامهریزی هر یک از سالنهای نمایشی آن در نظر گرفته شدهاند با استفاده از رابطه دوستی و بنا به ملاحظاتی سلیقهای عمل کنند و در شرایطی که حق ماست که اجرای عموم داشته باشیم، سالنهای نمایش در اختیار نفرات و گروههای تئاتری قرار میگیرد که هیچ حقی برای اجرای عموم ندارند و وقتی معترض این مسئله میشویم نیز کسی جوابگو نیست.
تالار چهارسو و اصلی را بازسازی نکنید
تقیانیپور تصریح کرد: مشخص نیست که اجرای طرح عمرانی مجموعه تئاتر شهر تا چه زمانی میخواهد ادامه پیدا کند، گویا تعمدی وجود دارد که این وضعیت همچنان تداوم پیدا کند. تا مدتها پس از تعطیلی تئاتر شهر به بهانه نوسازی کار خاصی انجام نمیشد و درست از زمانی که وزیر ارشاد برای بازدید به مجموعه آمد، ناگهان یک شبه حجم قابل توجهی خاکبرداری صورت گرفت. با این شرایط از مسئولان خواستارم که اگر قرار است در ادامه قصد بازسازی تالار چهارسو و تالار اصلی را دارند، دست به چنین کاری نزنند؛ چرا که طولانی شدن تعطیلی مهمترین مرکز فعالیتهای حرفهای تئاتر کشور در درازمدت هیچ سودی نخواهد داشت و به قول مثل معروف که «ما از طلا بودن پشیمان گشتهایم؛ مرحمت فرموده ما را مس کنید» بگذارند وضعیت همچنان به همین منوال کجدار و مریز باقی بماند.
کارگردان نمایش «طروپ طرب» گفت: در شرایطی که ما همچنان با مشکل و بحران سرانه فضاهای نمایشی مواجه هستیم، شورای هنری سالنهای نمایشی تئاتر شهر هر کدام برنامهای ابتکاری را برای مدیریت آنها در نظر گرفتهاند؛ نفس این عمل بسیار ارزنده و قابل تقدیر است، اما دوستان کارشناس در شورای هنری هیچ به این نکته دقت کردهاند که ما از نظر سالن در مضیقه هستیم؟ این برنامهریزی برای زمانی است که ما سالن نمایشی به حد وفور داشته باشیم و گروههای نمایشی که مستحق اجرای عموم هستند این چنین در نوبت اجرا مستأصل نباشند.
وی در پایان عنوان کرد: با اتخاذ چنین تصمیماتی که مؤید سوءمدیریتی که همچنان گریبانگیر عرصه حرفهای تئاتر کشور است، عملاً اعتبار جشنوارهای همچون «تئاتر فجر» نیز از میان میرود؛ چرا که پیش از این آثار شرکت داده شده در این جشنواره در اولویت اجرای عموم بودند و بعد آثار بخش چشمانداز در اولویت اجرای عموم قرار گرفتند که رسماً این بخش نیز حذف شد و با این وضعیت هیچ تعهد و الزامی از سوی مسئولان برای برنامهریزی اجرای عموم آثار نمایشی وجود نخواهد داشت و متأسفانه سطح کیفی «تئاتر فجر» را تا حد یک جشنواره منطقهای و استانی تنزل میدهد.