به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، هفتمین نشست از دور دوم سلسله نشستهای علمی پژوهشکده ادیان و مذاهب با عنوان تحولات مرجعیت اخلاقی جوانان در ایران با سخنرانی مهراب صادقنیا، عضو هیئت علمی دانشگاه ادیان و مذاهب، چهارشنبه، 26 فروردینماه 94 ساعت 11:00 در سالن کنفرانس شهید بهشتی برگزار میشود.
در ادامه چکیده نشست میآید: گروههای مرجع ( Referenced Groups) در شمار مهمترین عواملی هستند که در جریان تصمصمگیریها، کنشها و حتی شکلگیری نگرش انسانها در جامعه، نقش دارند. این گروهها دو نقش مهم هویتبخشی و قضاوتی را ایفا میکنند. یعنی هم هنجارها، رویّهها، ارزشها، و باورها را القا میکنند و هم استانداردها را در اختیار کنشگران قرار میدهند. به دلیل همین اهمیت است که مطالعههای گروههای مرجع، از جمله مسائل مهم جامعهشناسی است و جامعهشناسان نامآشنایی چون مرتن، کیت، استوفر، مید و بهطور مشخصتر شفرز و رابرتسون به آن پرداختهاند. در این مطالعات به بخشبندی گروههای مرجع نیز اشاره شده است که بسته به موضوع میتوان یکی از این گروهها را گروه مرجع اخلاقی(هنجاری و ارزشی) دانست. گروههای مرجع، گروههای ثابتی نیستند و در هر جامعهای از دورهای به دوره دیگر تغییر میکنند. این تغییرات که به متغیرهای زیادی بسته است، خصلتهای کلی جامعه را افشا میکنند. مطالعه و بررسی این تحولات در واقع از وضعیت جامعه و جریان فرهنگی آن پرده بر میدارد. در جامعه ایران گروههای مرجع و بهویژه گروههای مرجع اخلاقی رو به تغییر نهادهاند. برای نمونه نهاد خانواده، به مانند گذشته تنها گروه مرجع درشمار نیست. شماری از گروههای مرجع، غیرخودی شدهاند و یا شماری از گروههایی که پیشتر نقشی اساسی در انتقال ارزشها داشته و مرجعیت اخلاقی را بر عهده داشتهاند، امروزه جای خود را به گروههای دیگر دادهاند. این دگرگونیها نشان میدهد که مرجعیت اخلاقی در جامعه ایران بهویژه در نزد جوانان در حال دگرگونی است. اما به واقع این دگرگونی به کدام سمت است؟! این مرجعیتهای اخلاقی رو به کجا دارند؟
گفتنی است عناوین و زمان برگزاری دیگر نشستها نیز به شرح زیر اعلام شده است:
نشست هشتم: تفسیر مدرن حجاب در اسلام و مسیحیت، با حضور فاطمه توفیقی در تاریخ چهارشنبه، 2 اردیبهشتماه 94
نشست نهم: بررسی و نقد شبهات خمس با حضور حسین رجبی در تاریخ چهارشنبه، 9 اردیبهشتماه 94
نشست دهم: مفهوم الهام آسمانی (آکاشوانی) و جایگاه دریافتکنندگان آن (ریشیها) در مکاتب آستیکه آیین هندو با حضور محمد روحانی در تاریخ چهارشنبه، 16 اردیبهشتماه 94
نشست یازدهم: بحران کاهش جمعیت و دیدگاههای فقهی درباره آن با حضور رضا اسلامی در روز چهارشنبه، 23 اردیبهشتماه 94
نشست دوازدهم: الحاد جدید: چیستی و دیدگاهها با حضور علی شهبازی در تاریخ چهارشنبه، 30 اردیبهشتماه 94
عناوین نشستهای برگزار شده نیز به شرح زیر است: بررسی نظرات ایرانشناسان درباره دیانت زرتشتی با حضور سیدسعیدرضا منتظری، نقش آموزههای بنیادی انسانشناختی ـ کیهانشناختی ادیان بزرگ در تشریع کیفربدنی با حضور حسین سلیمانی، امامت و عقلانیت با حضور حمیدرضا شریعتمداری، سرشت انتحال و ابعاد اخلاقی آن با حضور سیدحسن اسلامی، تشیع سلوکی با حضور علی آقانوری و گردشگری دینی؛ مطالعه موردی سیاحت ـ زیارت در مشهد با حضور اللهکرم کرمیپور.