مارکو منگوتزو، هماهنگکننده غرفه ایران در پنجاهوششمین بیینال ونیز در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره جایگاه موضوعات دینی در هنر ایرانی اظهار کرد: طی سالهای گذشته در جشنوارهها و بیینالهای مختلف با هنر ایرانی آشنایی پیدا کرده بودم، برای همین خوشحال هستم که در بیینال ونیز شاهد حضور آثار ایرانی هستم. دلیل آن نیز این است که در هنر ایرانی ارزشهای اخلاقی و دینی نهفته است و هر نوع سلیقه و تفکری آن را میپسندد.
وی افزود: اوج هنر ایرانی را میتوان در فیلمهای سینمایی مشاهده کرد که در جهان اعتباری ویژه برای خود کسب کرده است. این امتیاز در شرایطی است که بسیاری از فیلمهای روز جهان از ارزشهای لازم بری شدهاند و هیچ نشانی از اخلاقیات در مضمون خود ندارند. برای همین هم میبینیم که خانواده معمولاً فاکتوری فراموش شده در این سینماست، اما در فیلم ایرانی وضعیت به این نحو نیست و قادر هستیم ارزشهای خانواده را در آثار لمس کنیم.
این مدیر هنری ادامه داد: از نگاه من انتظار میرود ارتباط هنری بین ایران و ایتالیا نتایج بسیاری خوبی در پی داشته باشد، به ویژه در حوزه هنری دینی؛ زیرا کشور ما نیز به هنر اخلاقمداری توجه خاص دارد. برای نمونه به جشنواره فیلمهای دینی ونیز اشاره میکنم که هر ساله در کشور ما برگزار میشود و فیلمهای ایرانی نیز در آن حضور جدی دارند.
حضور خوشنویسی در بیینال ونیز
منگوتزو درباره بیینال ونیز نیز چنین توضیح داد: در این رویداد هم کارهای مختلفی از کشور ایران حضور دارد. این آثار از خوشنویسی شروع شده و تا هنرهای حجمی ادامه پیدا میکند. درباره هنر خوشنویسی و آثار استاد محمد احصائی هم باید بگویم که کارهای وی به شدت محسور کننده است. در کارهای وی آیات قرآن محور است. برای همین نیز زیبایی آن دوچندان میشود. درباره هنرهای حجمی هم باید بگویم که هنرمندان شما توانستهاند در سالهای گذشته به موفقیتهای چشمگیری دست پیدا کنند.
وی در پاسخ به این سؤال که فواید پرداختن به موضوعات دینی در هنر چیست، گفت: خداوند را باید بزرگترین هنرمند نام نهاد که زیباییهایی خیره کنندهای در جهان هستی خلق کرده است. برای همین وقتی در هنر، زیبایی را با موضوعات دینی پیوند میزنیم، ناخودآگاه فطرت انسان را هدف قرار میدهیم. برای همین هم این دست کارها در تمامی نقاط جهان مخاطبان فراوان دارد.
همه چشمها به ایران است
هماهنگکننده غرفه ایران در بیینال ونیز با اشاره به این که پرداختن ناآگاهانه به موضوعات دینی در هنر آسیبهای جدی در پی دارد، عنوان کرد: در اروپا نیز کارهایی وجود دارد که به صورت سطحی به موضوعات دینی میپردازند، به نحوی که سعی میکنند تنها چهرهنگاری مستقیم از قدیسان داشته باشند. این کارها با وجود زیباییهای ظاهری قادر نیستند در ذهن مخاطب ماندگار شوند. برای همین نیز بعد از مدتی آن را فراموش خواهند کرد. مطلب دیگر اینکه در گذر زمان هر اندازه هنر سطحی رواج پیدا کند، مخاطبگریزی را هم در پی خواهد داشت.
وی در پایان اظهار کرد: امیدوارم در سالهای آینده همکاری هنر ایران با ایتالیا بیش از گذشته شود، به ویژه در شرایط حساس امروز که همه چشمها به ایران است. حضور قدرتمند هنرمندان ایرانی در رویدادهای هنری اروپا میتواند توجه مردم را به سمت خود جذب کند. این اتفاق جدا از تبعات هنری قادر هستند مزایای دیگری هم برای ایران در پی داشته باشند. در ضمن مردم سراسر دنیا با زیباییهای جادویی هنر ایرانی بیشتر آشنا میشوند.