مهدی مطهرنیا، تحلیلگر و آیندهپژوه مسائل سیاسی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، با اشاره به تحولات اخیر یمن و اقدامات آل سعود علیه این کشور گفت: دیدهبانی محیط عملیات یمن در بافت متن تحولات خاورمیانه که همواره با تحولات بینالمللی پیوستگی دارد، باید مورد توجه قرار گیرد.
وی افزود: نباید فراموش کرد که امروز در وضعیت گذار نظام بینالملل از دنیای دو قطبی به سمت و سوی سناریوهای ممکن و محتمل و مطلوبی هستیم که از سوی کنشگران گوناگون در جهت مدیریت آینده نظام بینالملل در دستور کار اتاقهای فکر گوناگون قرار گرفته است.
خاورمیانه؛ هارتلندنوی جغرافیای جدید
مطهرنیا اظهار کرد: در این چارچوب بر این نکته باید تأکید داشته باشیم که خاورمیانه به عنوان «هارتلند نو»ی جغرافیای این گذار از منظر منطقه، ژئوپلتیک و ژئواستراتژیک قرار گرفته و حضور رسمی قدرتهای بزرگ به طور مستقیم در منطقه مانند ایالات متحده و کشورهای اروپایی به وجوه مختلف دیده میشود.
وی تصریح کرد: کنشگران منطقهای در این بازی اگر زمینههای عمیق تحرک را در بافت متن نظام بینالملل و تغییر و تحولات ناشی از این دوران گذار را به خوبی ارزیابی نکنند، حرکتهای به ظاهر قدرتمندانه میتواند تبعات و پژواکهای بسیار بزرگی داشته باشد.
مسیری که آل سعود در منطقه پیش گرفته است
این استاد دانشگاه گفت: من بر این نکته تأکید دارم که ایالات متحده آمریکا و قدرتهای بزرگ در آینده نزدیک باید بر سر جغرافیای سیاسی و استراتژیک خاورمیانه به عنوان نئوهارتلند؛ یعنی منطقه خلیج فارس و فلات ایران به بررسی و تعمق و همفکری بپردازند و در وضعیتی که بازیگران منطقهای قدرت خود را به نمایش میگذارند تقسیم نظام بینالملل را در چارچوب سناریوهای مطلوب خود دنبال کنند.
وی در مورد نقش عربستان در این فرایند اظهار کرد: حرکاتی که هماکنون عربستان انجام میدهد زمینهساز ایجاد فضای مثبت در جهت تصمیمگیری در منطقه برای جغرافیای عربستان و منطق حفظ قدرت عربستان و ازدیاد آن و از سوی دیگر منطق کاهش توقعات فزاینده از سوی خاندان آل سعود است.
پارادوکسی که عربستان درگیر آن است
مطهرنیا با بیان اینکه امروز پارادوکسی میان جایگاه عربستان و توقعات خاندان حاکم بر این منطقه در نظام بینالملل دیده میشود، گفت: از یک سو عربستان به عنوان شریک قدرتهای بزرگ در منطقه محسوب میشود، از سوی دیگر این کشور خواهان آن است که به عنوان یک تعیینکننده استراتژیک حرکت قدرتهای بزرگ در منطقه وارد عمل شود.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: آنچه که اخیراً در ارتباط با ایران از سوی دولت و خاندان آل سعود مطرح شد باید در این مسیر مورد توجه قرار گیرد؛ چرا که این تحرک تا حدود زیادی میتواند موجب ایجاد واگرایی میان حمایتگران عربستان از این خاندان در آینده باشد.