همایون اسعدیان، کارگردان سینما و تلویزیون در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره برگزاری مستقل بخش بینالملل جشنواره فیلم فجر اظهار کرد: همان طور که علیرضا رضاداد، دبیر جشنواره در نشست خبری این رویداد که چند روز پیش برگزار شد، اعلام کرد، جداسازی بخش بینالملل از سینمای ایران یک ریسک بسیار بزرگ بود که باید دید چگونه جواب میدهد، البته اینکه میگویم ریسک، به آن دلیل است که قبلاً بخش بینالملل در سایه سینمای ایران قرار داشت و کسی آن را نمیدید. برای همین نقاط ضعف و قوتش نیز شناخته نمیشد، اما این جداسازی سبب خواهد شد که توجهات به این بخش کاملاً جدی باشد.
وی افزود: به واسطه برگزاری مستقل بخش بینالملل این فرصت فراهم میشود تا منتقدان و اهالی سینما ببینند که چه فیلمهایی به نمایش در میآید یا اینکه در این قسمت چه میهمانانی به جشنواره دعوت میشوند. با این توضیح هنوز نمیتوانم به طور قطع درباره کیفیت این جداسازی سخن بگویم، اما در مجموع همان گونه که پیشتر گفتم این اقدام ریسکی بزرگ است که انجامش شجاعت خاصی را میطلبید. البته من اصل این جداسازی را بسیار مفید میدانم.
نگاه واقعگرایانه به جشنواره فجر داشته باشیم
کارگردان فیلم «طلا و مس» به توضیح فوق اضافه کرد: این جشنواره در حال برداشتن قدم ابتدایی است، چون دورههای قبل را نمیتوان با این شکل از اجرا یکی دانست. برای همین دو آینده میتوان برای آن تصور کرد؛ ابتدا اینکه به واسطه فیلمها و میهمانانی که دعوت میکند به یک رویداد الف در سینمای کشورمان تبدیل شود یا اینکه از این فستیوال به عنوان یک جشنواره درجه سه در جهان یاد شود؟ این دو حالتی پرسشی است که نه با یک دوره برگزاری، بلکه پس از چند دوره میتوان به آن پاسخ داد.
اسعدیان در بخش دیگری از سخنان خود درباره اظهارنظر دبیر جشنواره مبنی بر اینکه این جشنواره در سال اول به سینمای منطقه و جهان اسلام توجه دارد، بیان کرد: سخنان رضاداد کاملاً درست است، چون امسال سال اول برگزاری جشنواره در بخش بینالملل به صورت مستقل است؛ بنابراین نمیتوان به آن نقدی وارد کرد، البته در مسیر برگزاری بهتر این رویداد نباید تنها از برگزار کنندگان توقع کار داشت، بلکه اهالی رسانه نیز قادر هستند با حمایت داخلی و خارجی خود به بهتر دیده شدن این رویداد سینمایی کمک کنند. نکته مهم در این حوزه این است که در سال اول یا دوم حتماً باید سینمای منطقه مورد ارزیابی قرار گیرد، چون به واسطه محدودیتهایی که ما داریم نیاز است فیلمهایی در جشنواره به نمایش درآید که با قواعد ما همخوانی بیشتری داشته باشند، برای همین تصمیم خوبی از سوی مدیریت انجام شده که میخواهند برای قدمهای اول به سینمای منطقه و جهان اسلام توجه ویژه داشته باشند.
وی متذکر شد: باید خوشخیالی را نیز از خودمان دور کنیم. به این معنا که فکر کنیم، همه منتظر هستند تا مشتاقانه در جشنواره فجر حضور پیدا کنند، زیرا ممکن است خارج از توقع ما با این رویداد برخورد شود. برای همین توصیه میکنم سطح توقع خود را بسیار بالا نبریم، چون اگر آن چیزی که روی میدهد پایینتر از انتظارمان باشد، با اساس برگزاری این رویداد مشکل پیدا خواهیم کرد؛ اتفاقی که به عقیده من صحیح نیست.
محدودیتها بر رونق بازار فیلم اثر منفی دارند
این کارگردان درباره زمان برگزاری جشنواره چنین توضیح داد: اگر بخش بینالملل جشنواره را قبل از آن برگزار میکردند، مطمئناً با مشکلات بسیاری مواجه میشدند، چون برنامهریزی برای بخش سینمای ایران خود نیازمند چند ماهی زمان بود و اگر هم میخواستند با تاخیری بیش از این آن را برگزار کنند به جشنواره فیلم کودک نزدیک میشد. با این توضیحات تصور من این است که زمانی که انتخاب شد، گزینه درستی بوده است، البته باز هم به لحاظ زمانی ما به جشنواره کن نزدیک هستیم، بنابراین ناخودآگاه با محدودیتهایی مواجه خواهیم شد.
وی درباره رونق بازار فیلم هم چنین توضیح داد: ما سالهای پیش نیز بازار فیلم برگزار میکردیم، اما عموماً با استقبال مناسبی مواجه نمیشد، چون ما در این زمینه با محدودیتهایی مواجه هستیم که قاعدتاً به روی رونق این بخش تاثیر میگذارد. برای همین من بعید میدانم که اتفاق ویژهای در این بخش روی دهد.
اسعدیان در پاسخ به سؤال پایانی مبنی بر اینکه بخش بینالملل جشنواره میتواند محلی برای اشاعه مفاهیم دینی و انقلابی باشد، بیان کرد: قطعاً هدف از برگزاری بخش بینالملل در جشنواره فیلم فجر اشاعه مفاعیم دینی و ملی کشورمان است، اما در سالهای گذشته معمولاً این بخش شکل نمایشی صرف داشت و تاثیرات عینی از آن مشاهده نمیکردیم، برای همین باید منتظر باشیم تا ببینیم آیا از این به بعد جشنواره قادر خواهد بود تاثیرات برونمرزی نیز داشته باشد.