فریبا دلیری، کارگردان تئاتر کودک و نوجوان در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) گفت: تئاتر یکی از مهمترین رسانهها در حوزه فرهنگسازی جامعه است. هنر نمایش با بازنمایی مشکلات، معضلات و دغدغههای اجتماع، ذهن هر مخاطبی را به این موضوع معطوف میکند که نسبت به آنها واکنش نشان داده و با مهارتآموزی، سعی در برخوردی معقول و مطلوب با آنها داشته باشد.
وی ادامه داد: کارکرد تئاتر کودک و نوجوان نیز در همین راستا معنا میشود. مخاطب کودک و نوجوان در مواجهه با تئاتر به عنوان ابزاری تأثیرگذار، سعی میکند در رویارویی با روایت نمایشی که ساختاری شاد و مفرح دارد، بیاموزد که باید چگونه با پدیدههای پیرامونش رفتار کند، درستی و نادرستی آنها را درک کرده و نسبت به آنها تصمیم خردمندانهای را اختیار کند.
تئاتر صحنه در انتقال مفاهیم آموزشی به نسبت سایر ابزار رسانهای موفقتر است
این کارگردان که هماکنون نمایش وی با نام «جادوگر کوچولو» روی صحنه تالار هنر است، تصریح کرد: تئاتر صحنه به دلیل زنده بودنش و ارتباط مستقیمی که با مخاطب دارد از زبانی مؤثرتر از گونههای دیگر دیداری و شنیداری هنر در انتقال آموزههای تربیتی و اخلاقی به کودک و نوجوان برخوردار است و لذا به دلیل این حساسیت در درجه نخست، مسئولان و به تبع آن، هنرمندان تئاتر کودک و نوجوان بهترین و مطلوبترین شکل اجرا را باید با استفاده از محتوایی مناسب ارائه کند.
دلیری در ادامه گفت: شرایط حاکم بر نحوه زندگی افراد جامعه و فشارهای روحی و روانی که به دلیل معضلات اجتماعی و معیشتی بر خانواده ایرانی سایه انداخته، این روزها موجب شده است که مقوله شادی و توجه به اینکه باید به دنبال پدیدههای مفرح و سرگرمکننده باشند در اولویت انتخاب خانواده ایرانی قرار گیرد که قطعاً کودک و نوجوان نیز عضوی از آن محسوب میشود، اما این در حالی است که وجه سرگرمی و شادیآور مقولهای به نام نمایش برای کودک و نوجوان باید حکم تسهیلکننده روند آموزش و تسریعبخشی در انتقال مفهوم تربیتی و اخلاقی آن را داشته باشد.
امکانات محدود نمایشی کودک و نوجوان باید صرف تولید آثار فاخر و آموزنده شود
کارگردان نمایش کودک و نوجوان «زالنامه» گفت: به دلیل شرایط سخت تولید نمایش کودک و نوجوان که همچنان از نظر متن خوب نمایشی در مضیقه هستیم و حتی پس از یافتن متن خوب نمایشی، شرایط چندان مطلوبی در حوزه سختافزاری و فراهم آوردن امکانات مورد نیاز برای تولید در اختیار نداریم، لذا باید مسئولان توجه کنند که امکانات هر چند نصفه و نیمه را صرف کارهایی فاخر کرده و به هر نمایشی به صرف شاد و موزیکال بودن آنها مجوز اجرا ندهند.
وی تأکید کرد: این رسالت یعنی توجه کیفی به تولیدات نمایشی کودک و نوجوان که در آنها بار تربیتی و اخلاقی در حد قابل قبولی باشد و باید هنرمندان و کارگردانان تئاتر کودک و نوجوان نیز ضرورت آن را احساس کرده و تنها در شرایطی دست به کار تولید شوند که همه چیز از نظر ساختاری و محتوایی در پروسه تولید تئاتر کودک و نوجوان ایدهآل باشد و تنها به صرف اینکه کاری تولید شود، دست به تولید نمایش نزنند.
دلیری در پایان گفت: قطعاً نقش حمایتی نهادها و سازمان فرهنگی و دولتی در تولید هر چه مطلوب نمایشهای کودک و نوجوان بیبدیل است، به هر حال هر چند که فاخر بودن نمایش کودک و نوجوان را نباید مترادف با متحمل شدن هزینههای گزاف دانست، اما این گونه نمایشی دارای حساسیتها و ظرایفی است که توجه به تمامی آنها نیاز به صبر و حوصله و زمان کافی دارد که تأمین همه آنها نیازمند به بودجه قابل توجهی است.
یادآور میشود، نمایش کودک و نوجوان «جادوگر کوچولو» به کارگردانی فریبا دلیری تا 25 اردیبهشت در تالار هنر روی صحنه اجرا خواهد شد.