به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، بنابر اعلام رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در اوگاندا، شورای بینالادیان اوگاندا در سال ۲۰۰۱ تأسیس شد تا با گردهم آوردن جوامع دینی اوگاندا، یک مکانیزم همکاری ملی را برای پیروان ادیان مختلف شکل دهد و برای رهبران دینی، الگوی مناسبی برای همکاری در حوزه نگرانیهای مشترک، ارائه کند.
از جمله این موارد میتوان به بیماری ایدز، صلح، حقوق بشر، جلوگیری از تبعیض جنسی، تبدیل درگیری به نزاع به حکومت خوب (Good Governance).
این جوامع دینی شامل کلیسای کاتولیک، شورای عالی مسلمانان، اتحادیه مسیحیان "ادونتیست روز هفتم"، کلیسای ارتدوکس، کلیسای اوگاندا (انگلیکن)، مسیحیان نو زاده (Born Again) و کلیساهای پنطیکاستی و انجیلی می باشد. این شورا با بهائیان اوگاندا نیز همکاری میکند.
ساختار مدیریتی متشکل از شورای بین الادیان و هیت اجرائی است. شورای بین الادیان تحت حاکمیت رهبران عالی پنج سازمان دینی رسمی اوگاندا قرار دارد. اعضای هیئت اجرائی میان اعضای پنج سازمان عضو شورا انتخاب میشوند و مسئولیت نظارت بر سیاستها و ارشاد دبیرخانه را دارند.
مأموریت این شورا ترویج صلح، آشتی، حکومت مطلوب و توسعه انسانی همه جانبه از طریق عملکرد ادیان و همکاری بین آنها، حمایت از توانمند سازی اعضاء در جهت منافع مشترک است. این اقدام در راستای چشماندازی است که کشوری با صلح و آرامش آسمانی، متحد و سعادتمند؛ جایی که همه مردم از سلامت و آزادی در راستای منافع عمومی بهرهمند شوند.
ارزشهای اساسی و اصول راهبردی شورای بین الادیان اوگاندا شامل موارد زیر است:
1. فهم و احترام به تفاوتهای دینی؛
2. همکاری در حوزه ارزشها و نگرانی های اخلاقی مشترک؛
3. حفظ هویت هر جامعه مذهبی؛
4. افتخار و احترام به شیوه های مختلف جوامع مذهبی در سازماندهی خود؛
5. حمایت از مدیریت محلی ساختار چند مذهبی در قالب شورای بین الادیان در اوگاندا؛
6. پیروی از اصول نمایندگی، وابستگی و همبستگی.
این شورا با حضور سازمانهای عضو، دارای ویژگیهای منحصر بفردی همچون ساختار و شبکه بسیار گسترده در سطح کشور است. به عنوان مثال در روزهای شنبه، یکشنبه و جمعه، به حدود 16 میلیون نفر دسترسی دارد که در مساجد و کلیساها به عبادت میپردازند.
برنامه های شورا بر همکاری بین الادیان در برخورد مسائلی همچون ایدز، صلح، مبارزه با تبعیض جنسیتی، بقای کودکان، حقوق بشر و حکومت داری متمرکز شده است. از جمله اهداف برنامههای شورا میتوان به تحکیم و تقویت عملکرد ادیان مختلف در راستای ایجاد صلح و آشتی ملی در اوگاندا و همچنین ارتقاء و بهبود عملکرد سازمانهای عضو در ایجاد صلح، حقوق بشر و توسعه حکومت اشاره کرد.
بر اساس اظهارات دبیر شورا، شورای بین الادیان اوگاندا، تاکنون برای مبارزه با ایدز و ارائه خدمات بهتر در حوزههای پراهمیتتر، از سوی آمریکا کمکهایی دریافت می کرده است. از سال 2010 بیش از 30 هزار یتیم تحت حمایت و 41 هزار تحت مراقبتهای درمانی قرار گرفتهاند. سرانجام در سال گذشته به خاطر همراهی ما با دولت در مخالفت با قانون همجنسگرایی، آمریکا حمایتهای خود را از شورا قطع کرد.
برخی گزارشات ارائه شده از سوی دبیر شورا برای همکاریهای مشترک با جمهوری اسلامی ایران شامل موارد زیر است:
1- اشتغال جوانان
اشتغال جوانان یکی از چالش های جدی اوگانداست 77 درصد جمعیت اوگاندا را جوانان زیر 30 سال تشکیل می دهند و نرخ بیکاری 62 درصد است که بسیاری از آنها به علت نداشتن مهارت به مشاغل موقت روی می آورند.
2- بقا و سلامت کودکان
یکی از نگرانی های بزرگ اوگاندا زنده ماندن و سلامت کودکان است. هر ساله حدود 200 هزار کودک زیر 5 سال در اوگاندا جان خود را از دست می دهند. علت مرگ بیشتر این کودکان بیماریهایی است که قابل پیشگیری و درمان هستند. اگر چه مرگ و میر کودکان در حال کاهش است، ولی سرعت کاهش حدود 1/1 درصد است که غیرقابل قبول است.
3- سلامت مادران
بر اساس آمارهای موجود، روزانه به طور متوسط 16 مادر به علت عوارض سلامت مادران، جان خود را از دست می دهند. شورای بین الادیان به این مسأله توجه دارد و از طریق آموزش رهبران دینی و کمک در ارتقاء سطح دانش ماماها و نیز مادران در کاهش این آمار تلاش می کند.
4- تغییرات آب و هوایی
تغییرات آب و هوایی و مشکلات ناشی از آن، از دیگر مواردی است که شورای بین الادیان به آنها ورود کرده و با تشویق پیروان ادیان به درختکاری و حفظ طبیعت و جنگلها در این راستا فعالیت می کند.
5- تقویت مرکز گردشگری دینی و فرهنگی
شورای بین الادیان با اعتقاد به این که گردشگری دینی و فرهنگی می تواند در افزایش درک و فهم افراد از ایمان از طریق تجربه محسوس و سفر به اماکن دینی و مذهبی کمک کند، مرکزی برای گردشگری دینی و فرهنگی تأسیس کرده است. این مرکز فرصتهایی را فراهم می آورد تا جوامع محلی درک صحیحی از میراث دین و فرهنگ به دست آورند و روابط میان خود را در ادیان و مذاهب مختلف، تقویت کنند. این مرکز به دنبال جذب مشارکت و همکاری برای توسعه و تقویت برنامه های خود در راستای نیل به اهداف مذکور است.
ساختمان شورا اجاره ای است و بنابه گفته دبیر شورا، زمینی از طرف کلیسای اوگاندا به شورا اهدا شده و در حال حاضر به دنبال جلب کمک برای آغاز ساخت ساختمان مستقلی برای شورا هستند. آدرس فعلی شورا: کامپالا، نامیرمبه هیل، خیابان سِنتِنِری، پلاک 884 و پایگاه اینترنتی شورا به نشانی http://www.ircu.or.ug/irip/ موجود است.