منصور قصریزاده، حافظ کل و قاری بینالمللی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) در مورد لزوم ورود قاریان به عرصه حفظ قرآن و راهکارهایی که میتواند این ورود را آسان کند، با بیان اینکه اگر قاری قرآن حافظ قرآن نیز شود امر بسیار پسندیدهای خواهد بود، گفت: اگر به ظاهر قضیه نگاه کنیم متوجه خواهیم شد که این یک واجب، یک مسلم و یک بحث حقیقی است که اگر فردی میخواهد قاری خوبی باشد، به بحث حفظ قرآن نیز بپردازد، حفظ قرآن کریم علاوه بر اینکه امتیازی محسوب میشود بلکه بسیار کمککننده نیز خواهد بود.
تأثیرات باطنی حفظ قرآن
وی افزود: از لحاظ باطنی نیز با توجه به اینکه حفظ قرآن میطلبد فرد بیشتر مرور داشته باشد و به معنا توجه کند، خودبهخود انس و مراجعه به قرآن بیشتر خواهد شد و زندگی آن شخص صرفاً از بُعدهای ظاهری قرائت قرآن خارج شده به بطون قرآن نیز رسوخ خواهد کرد و مقدمات بیشتری برای تدبر و عمل به قرآن برای او فراهم خواهد شد.
مشاور معاون سیما در امور قرآن و معارف اسلامی در ادامه در پاسخ به سؤالی در مورد دلایل گرایش کمتر قاریان به سمت حفظ قرآن، تصریح کرد: یکی از علتهای عمده این است که سختی که در حفظ وجود دارد به این معنا در قرائت قرآن وجود ندارد. در حفظ قرآن، زیاد به حافظه فشار وارد میشود و نیاز به این دارد که فرد از حافظه خود بسیار استفاده کند.
سختیهای حفظ قرآن
این حافظ کل قرآن خاطرنشان کرد: حفظ قرآن، نیاز به تمرینات خشک دارد، اما در بحث قرائت این گونه نیست، در بحث صوت و لحن جذابیتهای خاصی وجود دارد که همین امر شرایطی را برای قاری ایجاد میکند و باعث میشود تا قاری از یک ملاطفت روحی در قرائت و صوت و لحن بهره ببرد، همه این موارد باعث خواهد شد تا گرایش قاریان به سمت حفظ کمتر باشد و انگیزه فرد به قرائت بیشتر از حفظ باشد.
قصریزاده بیان کرد: این را نیز باید مدنظر داشته باشیم که هر شخصی نمیتواند قرائت قرآن را فرا بگیرد؛ چرا که فردی که میخواهد قاری فنی قرآن شود، باید خمیرمایه ذاتی صوت و لحنی را داشته باشد، در حفظ قرآن اینگونه نیست و همه میتوانند با شدت و ضعف حافظ قرآن شوند.
وی در ادامه با بیان اینکه باید بپذیریم که زیباییهای ظاهری که در تلاوت قرآن وجود دارد کمتر در حفظ دیده میشود، گفت: به همه این موارد باید اقبال جامعه به سمت صوت و لحن را نیز مدنظر قرار دهیم.
دلایل ورود به عرصه حفظ
این قاری بینالمللی کشورمان در بخش دیگری از این گفتوگو در مورد دلایلی که باعث شد به سمت حفظ قرآن رو بیاورد، افزود: با توجه به اینکه در زمینه قرائت قرآن به تواناییهایی که مدنظر خودم بود دست یافتم، باز هم در زمینه رشد قرآنی خودم یک خلاء را احساس میکردم و این خلاء چیزی جز حفظ قرآن نبود. خداوند نیز عنایت کرد و توانستم در این زمینه موفق باشم.
مشاور قرآنی سازمان صداوسیما ضن ابراز امیدواری از شکسته شدن سد برای گرایش هرچه بیشتر قاریان به سمت حفظ قرآن، گفت: امیدوار بودم با ورود من به عرصه حفظ قرآن، فضایی برای گرایش هرچه بیشتر قاریان به سمت حفظ قرآن فراهم شود، مضاف بر اینکه در روایات و احادیث نیز بر موأنست بیشتر با قرآن تأکید شده است. هر چه این انس بیشتر باشد میزان بهره از قرآن نیز بیشتر خواهد شد.
قصریزاده با تأکید بر اینکه مقام معظم رهبری در چند سال گذشته بر حفظ قرآن تأکید داشتهاند، اظهار کرد: همه این عوامل باعث شد تا در زمینه حفظ قرآن نیز ورود داشته باشم.
حفظ قرآن؛ نقطه ضعف قاریان ایرانی!
این حافظ کل قرآن کریم در بخش دیگری از این گفتوگو به ایراداتی که قاریان مصری از قاریان ایرانی میگرفتند اشاره کرد و افزود: قاریان مصری ضمن تعریف از تلاوت قاریان ایرانی همیشه از اینکه قاریان ایرانی حافظ قرآن نبودند به عنوان یک نقطه ضعف یاد میکردند. به نظر من این امر میتواند یکی دیگر از دلایلی باشد که قاریان به سمت حفظ قرآن رو بیاورند.
وی تصریح کرد: البته تبلیغات منفی و جهتداری توسط دشمنان در این زمینه نیز وجود دارد و قاریان کشورهای دیگر ادعا دارند که توفیق برای قاریان ایرانی کمتر است که بتوانند حافظ قرآن شوند.
این قاری بینالمللی کشورمان در ادامه در مورد نقش فعالان قرآنی و خصوصاً قاریان در ترغیب بیشتر قاریان جوانتر به سمت حفظ قرآن کریم، گفت: به اعتقاد من بیشترین تأثیرگذاری زمانی حاصل خواهد شد که خود قاریان به حفظ قرآن نیز ورود داشته باشند، این همان توصیه عملی به حفظ قرآن خواهد بود. با شعار دادن کاری از پیش نخواهد رفت.
قصریزاده عنوان کرد: البته من تلاوتهای خودم را از حفظ انجام میدهم، تلاوت قرآن کریم از حفظ باعث خواهد شد تا تمرکز قاری بیشتر شود اما این کار نیاز به مقدمهای دارد، مقدمه تلاوت از حفظ، میطلبد که قاری بسیار مسلط بوده و ذهنش از هرگونه غلط اعرابی خالی باشد.
وی در پایان اذعان کرد: زمانی که قاری قرآن بر حفظ خود مسلط نباشد تلاوتی همراه با غلطهای اعرابی خواهد داشت و این نه تنها کمککننده نخواهد بود بلکه تلاوت را نیز ضعیف خواهد کرد.