به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) پنجمین همایش ملی «حقوق مالکیت ادبی، هنری و حقوق مرتبط» صبح امروز، 14 اردیبهشت با حضور علی جنتی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و حجتالاسلام والمسلمین مصطفی پورمحمدی، وزیر دادگستری در تالار وحدت آغاز به کار کرد.
حسین نوشآبادی، معاون حقوقی و پارلمانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و رئیس همایش از جمله سخنرانان این همایش بود که در سخنانی گفت: امیدواریم با برگزاری چنین همایشی که در مورد مالکیت ادبی و هنری آثار پدیدآورندگان است و به ترسیم برخی دغدغههای موجود این حوزه میپردازد بتوانیم تا حد ممکن وظیفه خود را در حمایت از فعالان فرهنگی و هنری به انجام رسانده باشیم.
وی ادامه داد: حمایت از آثار و اجرای قانون کپیرایت نشانه توسعه در هر کشوری است که البته تا چند سال پیش این موضوع در کشور ما در حاشیه مطرح بوده و امری تشریفاتی تلقی میشد، اما امروز امری زیربنایی است که به حفظ و تداوم فرهنگ ایرانی و اسلامی منجر میشود.
سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: اگر مدعی این هستیم که در مسیر توسعهیافتگی یک کشور فرهنگی و هنردوست قرار داریم، بیتردید باید رابطهای میان خلق آثار فرهنگی و هنری با میزان حمایت صورت گرفته از آنها به وجود آید و تقویت شود و هر چه این میزان ارتقاء یابد، شاهد رشد و بالندگی فضای فرهنگی و هنری در سایه ایجاد انگیزه میان فعالان و پدیدآورندگان فرهنگی و هنری خواهیم بود.
معاون حقوقی و پارلمانی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه گفت: اما پرسش دیگری این میان مطرح میشود و آن اینکه صرف ایجاد این بستر و حمایت از روند تولید این آثار کافی است و یا باید پس از اتمام تولید اثر هنری در زمان عرضه داخلی و خارجی آن نیز به دنبال اجرای برنامهای بود؟ در جواب باید گفت که هنرمند و پدیدآورنده اثر فرهنگی و هنری چه در داخل و به ویژه در خارج از کشور نباید دغدغه خطر تعرض به اثر فرهنگی و هنری خود را داشته باشد و در صورت بروز این مشکل باید قانونی وجود داشته باشد تا او بتواند از طریق مجاری قانونی نسبت به احقاق حق پایمال شده خود اقدام کند.
وی در پایان سخنان خود مطرح کرد: باید نگاهی اقتصادی و ارزآور به آثار فرهنگی و هنری داشته باشیم؛ در سایه چنین توجه و نگاهی است که عرضه یک محصول فرهنگی و هنری در خارج کشور نیز علاوه بر تأکید بر ماهیت و اصالت واقعی آن، در وهله دوم به عنوان یک کالای تجاری سودآور مطرح خواهد شد.
لادن حیدری، مدیرکل دفتر حقوقی و مالکیت معنوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیر همایش نیز پیش از نوشآبادی در سخنان کوتاهی گفت: همهساله از سوی سازمان جهانی مالکیت فکری موضوعی که بیشتر از همه دغدغه ایجاد کرده است به عنوان یکی از مصادیق مالکیت فکری انتخاب و سال به نام آن نامگذاری میشود که امسال از سوی این سازمان سال موسیقی(موزیک) نام نهاده شده است.
وی به حقوق ناحق شده فعالان در عرصه هنر موسیقی اشاره کرد و افزود: حقوق نوازندگان و سازندگان قطعات موسیقی در همه جای دنیا تضییع میشود و تنها مختص ایران نیست؛ هر چند که در ایران احقاق حق فعالان این عرصه از شرایطی به مراتب نامطلوبتر برخوردار است.
دبیر پنجمین همایش ملی حقوق مالکیت ادبی، هنری و حقوق مرتبط تصریح کرد: وضعیت نامطلوب کپیرایت در کشورمان به ویژه در مورد آثار موسیقی شرایط و بازتاب نامطلوبی را در ایجاد انگیزش میان خالقان و پدیدآورندگان به وجود آورده است و در ادامه سعی داریم تا در این راستا بیشتر تمرکز خود را بر روی حمایت معنوی از این آثار قرار دهیم.
حیدری با اشاره به اینکه راههایی برای افزایش حمایت از پدیدآورندگان آثار فرهنگی و هنری حتی در خارج از کشور وجود دارد، گفت: با این وجود همچنان بستر مناسب برای تحقق چنین مسئلهای به وجود نیامده است و انجام کارهای زیربنایی در این مورد نیاز به فراهم آوردن ملزومات و مقدمات دارد.
وی در پایان سخنان خود اظهار کرد: تبادل نظر با کشورهایی که در این حوزه با موردی مشابه ما مواجه هستند، بررسی علمی ابعاد گوناگون این موضوع که در ایران تبدیل به یک معضل شده است و همچنین پیوستن به کنوانسیونهایی همچون کنوانسیون برن میتواند به رفع این مشکل در آینده نه چندان دور بینجامد.
آنهلیر، معاون دبیرکل سازمان جهانی مالکیت فکری از کشور نروژ، دیگر سخنران این همایش یک روزه بود و در ادامه، این همایش با برگزاری سه نشست علمی تا ساعت 17 امروز در تالار وحدت ادامه خواهد داشت که عنوان نشستهای علمی آن به ترتیب «آثار حقوقی توسعه قلمرو سرزمینی حمایت از آثار ادبی و هنری»، «هزینهها و فایدههای الحاق ایران به معاهدات بینالمللی حق مؤلف» و «ظرفیت معاهدات بینالمللی حق مؤلف برای برقراری توازن بین منافع دارندگان حقوق، استفادهکنندگان و عموم» است.
یادآور میشود، مراسم اختتامیه این همایش ساعت 17 امروز، 14 اردیبهشت با تقدیر از پایاننامههای برتر مرتبط برگزار خواهد شد.