کد خبر: 3254989
تاریخ انتشار : ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۶:۱۱

فعالان قرآنی از جایگاه و ویژگی‌های مسابقات بین‌المللی قرآن می‌گویند

گروه فعالیت‌های قرآنی: سه نفر از فعالان قرآنی کشورمان در اظهار نظرهایی در مورد مسابقات بین‌المللی قرآن ایران به بیان برخی ویژگی‌های این مسابقات پرداخته و بر این باورند که آیین‌نامه این مسابقات مهم‌ترین ویژگی آن است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، به نقل از ستاد خبری سی و دومین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن جمهوری اسلامی ایران، سه نفر از قاریان و فعالان قرآنی کشورمان در اظهاراتی در مورد این مسابقات به بیان دیدگاه‌های خود در این زمینه پرداخته‌اند.

رقابت‌های بین‌المللی قرآن ایران محرک برپایی مسابقات قرآن در کشورهای اسلامی
علی‌اکبر حنیفی، پیشکسوت قرآنی کشورمان،‌ در گفت‌وگو با ستاد خبری سی و دومین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن جمهوری اسلامی ایران، درمورد این مسابقات و جایگاه این رقابت‌ها در عرصه بین‌المللی با بیان اینکه این قیاس بستگی به نوع نگاه دارد، گفت:‌ مسابقات بین‌المللی قرآن متعددی در دنیا برگزار می‌شود، کشورهای محدودی قبل از ایران مسابقات قرآن را برگزار می‌کردند که کشور مالزی یکی از این کشورها بود، در واقع قبل از انقلاب تنها کشور برگزار کننده مسابقات قرآن کشور مالزی بود.
وی افزود: بعد از اینکه ایران به عنوان تنها کشور با اکثریت شیعی اقدام به برگزاری مسابقات بین‌المللی قرآن کریم از بعد از انقلاب کرد، ‌بسیاری از کشورهای دیگر نیز اقدام به برپایی مسابقات قرآن کرد. شاید دلیل اینکه این کشورها مسابقات قرآن را برگزار کردند این بود که ایران به عنوان مهد تشیع مسابقات قرآن را راه انداخته بود و آنها نیز می‌خواستند از این قافله عقب نمانند.
حنیفی در ادامه در پاسخ به این سؤال که این به معنای آن است که مسابقات ایران عامل برپایی مسابقات قرآن در کشورهای دیگر شده است، اظهار کرد: این امر در واقع نیروی محرکه‌ بوده و در راه اندازی مسابقات در کشورهای دیگر بی تأثیر نبوده است، ‌چون رقابتی بین شیعیان و اهل تسنن نیز وجود داشته است، بنابراین مسابقات ایران در گسترش رقابت‌های قرآنی در کشورهای دیگر بی تأثیر نبوده است.
این استاد علم قرائت قرآن کریم در ادامه با اشاره به اینکه در قرآن آمده است که در کار خیر رقابت کنید، بیان کرد: بنابراین در کارهای خیر مسابقه گذاشتن خوب است، بنابراین برگزاری مسابقات قرآن در کشورهای مختلف جدای از بحث رقابت‌های سیاسی عمل خوب و پسندیده‌ای است.
وی در بخش دیگری از گفت‌وگو در مورد ویژگی‌های مسابقات بین‌المللی قرآن ایران، اذعان کرد: یکی از مواردی که باعث شده است مسابقات قرآن ایران در مقایسه با رقابت‌هایی مشابه جایگاه برتری داشته باشد، تعدد رشته‌ها است، مسابقات مالزی که دارای قدمت زیادی است تک رشته‌ای است و مسابقات قرآن عربستان نیز به همین صورت است در صورتی که مسابقات قرآن ایران در غیر از تلاوت رشته‌های دیگری همچون حفظ و تفسیر قرآن کریم نیز دارد.
این پیشکسوت قرآنی کشورمان خاطرنشان کرد:‌ تنها رقابت‌هایی که از نظر فنی در سطح مسابقات قرآن ایران قرار می‌گیرد مسابقات قرآن کشور مالزی است که البته این دو رقابت نیز هر کدام در بخش‌های مجزا دارای ویژگی‌های خاص خود هستند. دو مرحله‌ای شدن حفظ و سه مرحله‌ای شدن قرائت از جمله نکات مثبتی است که تنها مختص رقابت‌های قرآن ایران است و نمونه آن در کمتر مسابقاتی دیده می‌شود.
وی در بخش دیگری از این گفت‌وگوبا بیان اینکه باید تلاش کنیم تا مسابقات هر سال به پیشرفت و ارتقاء خود ادامه دهد، گفت: از جمله مواردی که می‌تواند این ارتقاء را به دنبال داشته باشد، توجه ویژه به بحث کیفی است، تعدد داوران ایرانی موضوعی است که به اعتقاد من باید مورد توجه قرار گیرد و از این تعدد کاسته شود، باید داوران ایرانی که انتخاب می‌شوند به تعداد داوران خارجی باشند و رئیس هیئت داوران نیز به صورت یک دوره در میان ایرانی و خارجی باشد، ‌چرا که مسابقات بین‌المللی است، ‌رعایت این موارد باعث خواهد شد تا مسابقات جایگاه مستحکم‌تری در عرصه بین‌المللی داشته باشد.
حنیفی همچنین اجرای مسابقات توسط مجریان دو زبانه را از نکات برجسته مسابقات عنوان کرد و افزود: در گذشته اینگونه نبود و انتخاب دو مجری با دو زبان کمک زیادی به ارتقاء جنبی این مسابقات کرده است.
این استاد علم قرائت قرآن کریم بیان کرد: باید تلاش کنیم تا برنامه‌های حاشیه‌ای مسابقات را محدودتر و در عین حال رقابت‌ها را کیفی‌تر کینم، به نظر من از قرار دادن برنامه‌های مختلف در لابه‌لای مسابقات جلوگیری کنیم تا تمرکز بسیار زیادی برروی مسابقات قرار بگیرد.
این پیشکسوت قرآنی کشورمان با بیان اینکه نمرات کسب شده متسابقان را باید به صورت لحظه‌ای بر روی مانیتورهای نصب شده در سالن‌های مسابقات نشان دهیم، گفت: نمره هر شرکت کننده و نمرات داده شده داوران نیز باید تک تک اعلام شود تا مسابقات قرآن به نهایت شفافیت برسد و هیچ شائبه‌ای برای هیچ فردی به وجود نیاید.

رسانه های فراگیر مسابقات بین المللی قرآن را بیشتر دریابند
همچنین سیدحمید هروی، قاری بینالمللی کشورمان، نیز در گفت‌وگویی در مورد میزان تأثیرگذاری این مسابقات بعد از سی و یک سال برگزاری، گفت: این رقابت‌ها قطعاً در طول مدت برگزاری خود دارای آثار و برکات فراوانی هم برای جامعه قرآنی و هم برای نظام جمهوری اسلامی بوده است.
وی با بیان اینکه اگر بر روی تبلیغات این مسابقات بیشتر از اینها کار می‌شود، آثار و برکات آن به مراتب افزون‌تر می‌شود، افزود: به اعتقاد من بر روی تبلیغات رسانه‌ای این مسابقات چندان کار نشده است، البته این به معنای آن نیست که تبلیغی صورت نگرفته بلکه به این معناست که تبلیغات صورت گرفته در حد و اندازه رقابت‌هایی که جنبه بین‌المللی داشته باشد، نبوده است.
این قاری بین‌المللی کشورمان با تأکید بر اینکه در سال‌های اخیر تبلیغات رسانه‌ای مسابقات افزایش داشته و نقش این مسابقات در جامعه پررنگ‌تر شده است، اظهار کرد: اعتقاد من بر این است که این مسابقات محدود در تهران شده است و اثرگذاری‌های آن نیز در محدوده تهران باقی مانده است.
هروی در ادامه در پاسخ به این سؤال که چگونه می‌توان اثرگذاری این مسابقات را افزایش داد، بیان کرد: در حال حاضر بیشتر بار تبلیغی این مسابقات بر روی شبکه‌های تخصصی است و شبکه‌های تخصصی هم بیننده‌های تخصصی دارند، اگر می‌ خواهیم عامه مردم مخاطب این مسابقات باشند باید پخش این مسابقات از رسانه‌های عمومی را در دستور کار قرار دهیم.
وی همچنین در مورد جایگاه مسابقات بین‌ المللی قرآن جمهوری اسلامی ایران در جهان اسلام، خاطرنشان کرد: آنچه که مسلم است این است که مسابقات بین‌المللی قرآن ایران از حیث کیفیت داوری و کیفیت برگزاری از تمامی مسابقات بین‌المللی قرآن که در دنیای اسلام برگزار می‌شود، بالاتر است و جایگاهی رفیع دارد.
هروی در بخش دیگری از این گفت‌‌وگو در مورد مهم‌‌ترین ویژگی مسابقات بین‌المللی قرآن ایران که کمتر مسابقاتی از آن برخوردار هستند، گفت: به اعتقاد من ویژگی برتر مسابقات ایران بحث داوری آن است که بسیار به عدالت نزدیک است و عوامل و اعمال نظرهای سیاسی در آن جایی ندارد.
وی در مورد اثرگذاری برگزاری مسابقات قرآن جمهوری اسلامی ایران بر تحقق منویات قرآنی مقام معظم رهبری اظهار کرد: قطعاً تأثیرگذار خواهد بود، راه ورود به سایر مباحث قرآنی همین مسابقات است. اگر مسابقات قرآن در کشور را در رشته‌های مختلف همچون تفسیر و ترجمه قرآن کریم گسترش دهیم این راه بسیار بازتر خواهد شد.
این قاری بین‌المللی کشورمان در پایان به ذکر یکی از خاطرات خود در زمانی که به عنوان نماینده کشورمان در این مسابقات حضور یافته بود پرداخت و گفت: به یاد دارم در روزی که برای اجرا در مسابقات باید حضور می‌یافتم هوا بسیار بارانی و سرد بود. من و استاد گرامی که نماینده کشورمان در رشته حفظ قرآن بود را برای ورود به سالن مسابقات هماهنگ نکرده بودند و هر تلاشی که انجام دادیم هیچ کس ما را به داخل سالن راه نمی داد حتی به حراست سالن مسابقات نیز اطلاع دادیم که ما نماینده ایران در این مسابقات هستیم اما آنها می گفتند چون هماهنگ نشده است امکان حضور شما در سال نیست.
هروی افزود: بعد از اینکه حسابی زیر باران خیس شدیم و سرما نیز در وجود ما نفوذ کرد، یکی از کارکنان سازمان اوقاف به اسم آقای «صیادی» ما را شناخت و کلی تلاش کرد تا ما را وارد سالن مسابقات کند.
وی در پاسخ به این سؤال که این قضیه بر روی اجرای شما تأثیری نیز گذاشت، اذعان کرد: مسابقات در بهمن ماه برگزار می شد و سالن مسابقات نیز در یکی از نقاط شمال شهر تهران که سرمای کشنده ای داشت برگزار می شد. ما سرما خوردیم ولی در نهایت موفق به کسب رتبه برتر شدیم.
این قاری بین‌المللی کشورمان که در حال حاضر مشغول امر وکالت است، بیان کرد: در حال حاضر وضعیت مانند سابق نیست و مسابقات به بالندگی بسیار زیادی رسیده است. هماهنگی ها به بهترین نحو برگزار می شود

غبطه رئیس هیئت داوران مسابقات قرآن عربستان به رقابت‌های بین‌المللی قرآن/قوی ترین آئین نامه داوری متعلق به مسابقات بین المللی ایران
عبدالرسول عبایی،‌ پیشکسوت قرآنی کشورمان، نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ستاد خبری سی و دومین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم، با اشاره به اینکه این مسابقات در بعد گسترش فرهنگ قرآنی در جامعه بسیار اثرگذار بوده است، گفت: برگزاری این مسابقات باعث می شود که فعالان قرآن کشورمان و ستاره‌های قرآنی با کسب رتبه در آن نتیجه زحمات چندین و چند ساله خود را دریافت خواهند کرد. در مورد افرادی که چندان در عرصه فعالیت‌های قرآنی حضور ندارند نیز اثرگذاری‌هایی خواهد داشت و باعث هدایت آنها به این سمت خواهد شد.
وی درادامه اثرگذاری این مسابقات در بعد بین‌المللی اشاره کرد و افزود: در بعد بین‌المللی نیز اثرگذاری این مسابقات بسیار فراتر از بعد ملی است و مطمئناً این سطح از اثرگذاری برای بسیار قابل باور نیست چرا که این اثرگذاری بسیار فراتر از حد تصور است.
این پیشکسوت قرآنی کشورمان در ادامه به سابقه حضورش در ابعاد فنی این مسابقات اشاره و اظهار کرد:  با توجه به سابقه ای که در این مسابقات و مسابقات بین‌المللی دیگری حتی در عربستان سعودی داشته‌ام، متوجه اثرگذاری این مسابقات بوده‌ام و اگر تعریفی و تمجیدی از این مسابقات صورت می‌گیرد به خاطر عرق ملی نیست چرا که واقعیت است که بیان می‌شود.
عبایی خاطرنشان کرد: رئیس هیئت داوران مسابقات بین‌المللی قرآن کشور عربستان سعودی که به ایران هم سفر کرده است پس از ملاحظه مسابقات ایران و شکوه خاصی که بر آن حکم فرما بود گفت که بر این مسابقات غبطه می‌خورم، چون شما بر روی اصالت اسلامی و تلفظ الفاظ عربی پایبند هستید کل نوشتارتان با کلمات قرآنی است و این را از عمق وجود گفت.
این استاد برجسته قرآنی کشورمان در بخش دیگری از این گفت‌وگو در پاسخ به این سؤال که مهم‌ترین ویژگی مسابقات قرآن جمهوری اسلامی ایران در قیاس با رقابت‌های دیگر از این دست، اذعان کرد: جز بیان کلمه بی‌نظیر چیز دیگری نمی‌توان گفت چرا که واقعاً این مسابقات در سطح جهان اسلام بی‌نظیر است.
رئیس هیأت داوران سی و یکمین دوره مسابقات بین المللی قرآن کریم بیان کرد: به اعتقاد من کمک‌های خدا و خون شهدا است که این مسابقات را به پیش می‌برد. ما همیشه یک یا دو ماه مانده به مسابقات فعالیت‌ها را آغاز می‌کنیم به این سطح از کیفیت رسیده‌ایم، اگر این فعالیت‌ها از چندین ماه زودتر آغاز شود، به بالاترین حد از کیفیت خواهیم رسید.
این پیشکسوت قرآنی کشورمان خاطرنشان کرد: چشم جهان تشیع به مسابقات بین‌المللی قرآن جمهوری اسلامی ایران دوخته شده است  بنابراین باید تلاش کنیم آن را در بالاترین سطح برگزار کنیم تا رضایت جهان تشیع را به خوبی تأمین کرده باشیم.
عبایی با بیان اینکه یکی از نیازهای اساسی مسابقات بین‌المللی قرآن جمهوری اسلامی ایران تشکیل یک ستاد دائمی است، گفت: یک گروه و یک تیم ثابت باید وجود داشته باشد که در تمام طول سال در مورد این مسابقات مطالعه و تحقیق داشته باشد تا این مسابقات همانگونه که بی نظیرترین مسابقات است، در این سطح باقی بماند.
این استاد برجسته قرآنی کشور در ادامه بار دیگر بر بی‌نظیر بودن مسابقات قرآن ایران در جهان اسلام تأکید و خاطرنشان کرد: این مسابقات از لحاظ آیین نامه داوری قوی ترین مسابقه ای است که برگزار می‌شود. علاوه بر این باید تلاش‌ها و اراده‌ای که در چهره آنها در حین برگزاری مسابقات دیده می‌شود را ستود. همه این موارد از سال‌ها قبل دیده شده است و واقعاً دیده‌ایم که شب و روز برای عوامل برگزاری مسابقات وجود ندارد.
این پیشکسوت قرآنی کشورمان در پایان یادآور شد: در حال حاضر مسابقات قرآن جمهوری اسلامی ایران طرفداران بسیار زیادی را نه تنها در بین ملت‌های مختلف بلکه در بین اساتید قرآنی کشورهای مختلف پیدا کرده است که باید سعی کنیم آنها را نگه داریم و نباید حمایت این افراد را از دست بدهیم و در مناسبت‌های مختلف آنها را به کشور دعوت کنیم.

captcha