کد خبر: 3290754
تاریخ انتشار : ۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۰۸:۱۲
ایکنا گزارش می‌دهد؛

ماجرای تکراری فروش قرآن‌های غیرمجاز در نمایشگاه کتاب

گروه ادب: معاون نظارت بر چاپ و نشر قرآن کریم گفت: در بیست و هشتمین نمایشگاه کتاب تهران تعدادی از قرآن‌های بدون مجوز و دارای اغلاط به فروش می‌رسد و طبق وعده رئیس کمیته رسیدگی به تخلفات این نمایشگاه قرار است که امروز به این موضوع رسیدگی شود.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، در بیست و هشتمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران در حالی شاهد فروش قرآن‌های بدون مجوز هستیم که طی روزهای گذشته کتاب‌های متعددی از سطح نمایشگاه جمع‌آوری شد که آنها نیز بدون مجوز چاپ بودند و مسئولان نمایشگاه کتاب تهران و کمیته رسیدگی به تخلفات ناشران بدون هیچ گونه اطلاعی نسبت به جمع‌آوری آنها اقدام کردند، اما به نظر می‌رسد در رابطه با قرآن کوتاهی‌هایی انجام شده است.
در این رابطه هشدارهای احمد حاجی‌شریف، معاون نظارت بر چاپ و نشر قرآن کریم که امسال نیز مانند هر سال درباره این قرآن‌ها به ارشاد نامه‌هایی را ارسال کرده و درخواست اقدام فوری در رابطه با آنها را داشته، نتیجه‌ای در پی نداشته و ارشاد همچنان به این موضوع بی‌توجه است.
عده‌ای از ناشران قرآنی که نمی‌توان عبارتی غیر از سودجویی برای آنها عنوان کرد، اقدام به این کار می‌کنند تا از فرصت چند روزه ایام نمایشگاه کتاب و یا نمایشگاه قرآن به نفع خود سودجویی کنند و به عواقب این کار نمی‌اندیشند.
حساسیت‌های کار چاپ قرآن از این حیث است که عده‌ای از وهابی‌ها با چاپ چنین قرآن‌هایی، تهمت تحریف قرآن را به شیعیان نسبت ندهند، مگر نه این است که چندی پیش تعدادی از زائران خانه خدا به دلیل همین موضوع در کشور عربستان دچار مشکل شدند، پس چرا این موضوع را این اندازه سهل‌انگارانه می‌پنداریم.


خوب است به این موضوع تأکید شود که برای چاپ و نشر قرآن دو مجوز مورد نیاز است و اگر یکی نباشد، ناشر اجازه چاپ و یا نشر آن را نخواهد داشت. سازمان دارالقرآن مسئول تأیید صحت قرآن و صدور مجوز چاپ برای آن است و اگر ناشر برای چاپ دوم بخواهد اقدام کند باید مجوز نشر برای مصحف وی از سوی وزارت ارشاد صادر شود، وگرنه اجازه توزیع و نشر آن را نخواهد داشت. مجوز نشر به این دلیل است که ممکن است حین چاپ، زینک جابه جا شود و یا کثیفی آن سبب شود پس از چاپ، در کلمه‌ای فاقد نقطه، نقطه گذاشته شود و یا علائمی در میان کلمات قرآن ظاهر شود.
****
حاجی‌شریف در رابطه با این موضوع در گفت‌وگویی با خبرنگار ایکنا گفت: نمونه‌های زیادی از قرآن‌های بدون مجوز نشر در نمایشگاه کتاب تهران وجود دارد که برخی از آنها دارای اغلاط فراوان هستند و با قیمت‌های بالایی هم به فروش می‌روند.
وی افزود: وزارت ارشاد مسئول رسیدگی به این موضوع است و اگر چنین مسئولیتی ندارد، بفرمایند که چه کسی در این زمینه مسئول است؛ این در صورتی است که امیرزاده به عنوان رئیس کمیته رسیدگی به تخلفات ناشران است.
حاجی‌شریف تصریح کرد: براساس ضوابط و مقررات، هر ناشر و یا سازمانی که بخواهد قرآن چاپ کند، باید صحت آن به تأیید سازمان دارالقرآن برسد. که پس از مراجعه به سازمان این قرآن‌ها بررسی شده و اشکالات و اغلاط آن به ناشر ارائه می‌شود و ناشر وظیفه اصلاح آنها را دارد که با رفع این اشکالات مجوز چاپ قرآن از سوی سازمان صادر می‌شود و این مجوز در آخرین صفحه قرآن‌ها موجود است.

بسیاری از ناشران برای چاپ قرآن‌های خود مجوز نمی‌گیرند
وی عنوان کرد: پس از چاپ قرآن، ناشر به مجوز دیگری برای توزیع و نشر نیاز دارد، چرا که پس از چاپ حق توزیع آن را ندارد، از این رو با تأیید سازمان دارالقرآن در چاپ نخست مجوز توزیع به آن داده می‌شود و در چاپ‌های بعدی فقط مجوز چاپ را از دارالقرآن و مجوز نشر را از وزارت ارشاد اخذ می‌کند که متأسفانه برخی ناشران مجوز نشر برای قرآن نمی‌گیرند.
این کارشناس حوزه چاپ قرآن با بیان اینکه بسیاری از مشکلات حین چاپ به وجود می‌آید، بیان کرد: در حال حاضر قرآن‌های دارای اغلاط در نمایشگاه وجود دارد که مجوز نشر ندارند و یا قرآنی ارائه شده که کلمه از آن حذف شده، در حالی که با قیمت بالایی هم به فروش می‌رسانند.

بی‌توجهی ارشاد به موضوع قرآن‌های بدون مجوز
حاجی‌شریف در ادامه عنوان کرد: در هر دوره از نمایشگاه کتاب تهران نامه‌ای به معاون وزیر ارشاد و مدیر اداره کتاب این وزارتخانه درباره چنین قرآن‌هایی نوشته و ارسال می‌شود، اما آنها نسبت به این موضوع بی‌توجه هستند، در حالی که در نظام جمهوری اسلامی وظیفه داریم قرآن‌هایی با صحت کامل را به دست مردم دهیم.
وی یادآور شد: روز پنجشنبه، 19 اردیبهشت‌ماه نامه‌ای به ارشاد نوشته و 10 قرآن دارای اشکال را به رئیس کمیته رسیدگی به تخلفات ناشران ارائه کرده و امروز نیز اطلاعاتی را درباره دو قرآن دارای اشکال دیگر به آنها عرضه کردم.

ناشرانی که به عقیده ارشاد متخلف نیستند
حاجی‌شریف درباره این اقدام در سال‌های گذشته در نمایشگاه کتاب تهران گفت: در سال گذشته برخی از ناشران متخلف پس از نامه سازمان دارالقرآن به ارشاد برای جلوگیری از توزیع و فروش قرآن‌های بدون مجوز، به سازمان دارالقرآن رجوع کردند تا مجوز نشر بگیرند، اما وقتی به دلیل تخلف به آنها مجوز داده نشد به وزارت ارشاد مراجعه کردند و مسئولان ارشاد نیز در پاسخ به درخواست آنها نامه‌ای نوشتند که این ناشران تخلفی انجام نداده‌اند، در حالی که در نمایشگاه، قرآن‌های بدون مجوز می‌فروختند.

***

حال باید منتظر ماند و دید، همایون امیرزاده، رئیس رسیدگی به تخلفات ناشران که وعده داده است، امروز به تخلفات ناشران رسیدگی و نتیجه آن اعلام شود، چه خواهد شد. آیا قرآن‌های دارای اغلاط از سطح نمایشگاه کتاب تهران جمع‌آوری می‌شوند و جرایمی برای ناشران متخلف و البته سودجو اعمال خواهد شد و یا باز هم از سوی وزارت ارشاد تبرئه خواهند شد؟

captcha