کد خبر: 3296363
تاریخ انتشار : ۲۳ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۱:۱۴
سعدالله زارعی:

عربستان توافق را در پرونده یمن گدایی می‌کند

کانون خبرنگاران نبأ: یک کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا اظهار کرد: شرایط جنگ در یمن با آنچه عربستان تصور می کرد پیش نرفته به نحوی که عربستان برای خاتمه دادن به این جنگ، توافق با انصار الله را گدایی می کند.

به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، سعدالله زارعی، کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا در جلسه «بصیرت سیاسی» شهرک شهید محلاتی که در سالن همایش آفتاب برگزار شد، درباره تحولات یمن و حمله ارتش رژیم آل سعود به مردم این کشور، گفت: مردم یمن در حالی از سوی ارتش رژیم آل سعود مورد هجوم نظامی قرار گرفتند که نه تنها هیچ دلیل محکمه پسندی برای این هجوم وجود ندارد بلکه تمام قوانین بین‌المللی و قوانین عربیت را نیز زیر پا گذاشتند و این همان دلیل نگرانی از وقوع چنین حمله‌ای است.

وی افزود: این موضوع یک روی دیگری هم دارد و آن اینکه ملتی ضعیف مقابل کشورهای قدرتمند، مقاومت کرده و تا به امروز هم اجازه نداده یک وجب از خاک کشورش در دست متجاوزین قرار گیرد.

زارعی ادامه داد: علاوه بر این ملت مظلوم و محروم یمن حاضر نشده‌اند حتی به اندازه یک حداقلی هم در برابر دشمن سر فرود بیاورند و ابراز ناتوانی کنند که این افتخار بزرگی برای این ملت است البته این را می‌توان جزو عجایب جهان دانست زیرا از نظر مادی دشمنی که هجوم آورده از نظر مادی هزینه‌هایی را که متحمل شده بیشتر از خساراتی است که به مردم یمن وارده شده است.

وی بیان کرد: در این جنگ یمن مسئله فرعی است و مسئله اصلی که کتمان هم نمی‌کنند جبهه مقاومت و جمهوری اسلامی است و این را می‌توان در اظهارات صریح مقامات سعودی، آمریکایی‌ها و صهیونیست‌ها مشاهده کرد.

این کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا اظهار کرد: عربستان و حامیان این کشور در حمله به یمن با این ادعا که عده‌ای تروریست در یمن مسلط می‌شوند و امنیت منطقه و کشورهای سنی مذهب را به خطر می‌اندازند، به دنبال ایجاد اتحادی از کشورهای عربی و غیرعربی برای مشارکت در جنگ با یمن بودند در حالی که در پشت صحنه مشکل اصلیشان با ایران بود.

وی تصریح کرد: عربستان و متحدان غربی و صهیونیستی این کشور شش ساعت قبل از حمله به یمن با برخی کشورها مانند پاکستان و مصر تماس گرفتند و از آنها خواستند تا نام کشورشان را در لیست متحدان حمله به یمن قرار دهند و بدین ترتیب چنین کشورهایی را خواه، ناخواه، وارد جبهه ضد ایرانی می‌کردند.

زارعی عنوان کرد: پس موضوع اول؛ تشکیل جبهه ضد ایرانی با حضور کشورهای عربی و اسلامی بود که در نهایت موفق نشدند نقشه خود را در این زمینه تحقق بخشند زیرا ایران به کشور پاکستان هشدار داد حضور شما در این به اصطلاح ائتلاف، خط زدن رابطه با ایران است و به مصری‌ها هم پیام داد حضور در این پیمان، اعلام رسمی جنگ با ایران است؛ به همین خاطر در نهایت کشورهایی که عربستان به دنبال هم‌پیمان با آنها برای شرکت در جنگ با یمن بود، با شکست مواجه شد.

وی عنوان کرد: آنهایی هم که به هم‌پیمانی با عربستان رضایت داده بودند به تدریج پشت عربستان را خالی کردند و تنها امارات و بحرین در کنارش باقی ماندند البته امارات هم تا آخر دوام نیاورد و از هم‌پیمانی با عربستان کنار کشید، بنابراین تشکیل جبهه ضدایرانی بدین‌شکل به حاشیه رفت و به موضوع دیگری تبدیل شد.

این کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا با اشاره به اینکه وقتی وضع بدین شکل تغییر یافت، عربستان هم رسما اعلام کرد مسئله ما ایران نیست و نمی‌خواهیم با ایران درگیر شویم، بیان کرد: موضوع دوم اهداف عملیات بود به نحوی که سخنگوی ارتش عربستان در روزهای اول شروع جنگ از ادامه درگیری‌ها تا پاکسازی کامل یمن از وجود انصار الله (الحوثی ها) این کشور سخن می‌گفت.

وی افزود: اما بعد از گذشت سه هفته از آغاز جنگ، به دلیل آن که دیدند صحنه میدان نبرد بر خلاف تصور آنها پیش می‌رود و انصارالله به‌جای تضعیف شدن، شهر به شهر و روستا به روستا در حال پاک سازی این مناطق از وجود طرفداران عربستان و منصور هادی، رئیس جمهور مستعفی یمن است، عنوان کرد که دوره عملیات «طوفان قاطعیت» به اتمام رسیده و دوره جدیدی شروع شده که «اعاده الامل» یعنی «بازگرداندن امید» نام دارد.

زارعی یادآور شد: عربستان فکر می‌کرد قبایل جنوبی یمن از موفقیت‌های انصارالله راضی نیستند و در صورت حضور انصارالله در این بخش از یمن، آنها به طور حتم مقابلشان می‌ایستند و بدین شکل مثلثی متشکل از نیروی هوایی عربستان، میلیشیای منصور هادی و قبایل جنوبی یمن تشکیل می‌شود و بدین شکل حکومتی در عدن تشکیل می‌دهند و با برافراشته کردن پرچم پیروزی، از تحقق اهداف‌شان سخن می‌گویند.

وی با تأکید بر اینکه اما این تصور نیز به‌واسطه بی‌توجهی قبایل جنوبی به عربستان، ره به جایی نبرد، بیان کرد: وقتی این هدف نیز محقق نشد، اعلام کردند از سه شنبه ـ 22 اردیبهشت ـ آتش بس پنج روزه اعلام می‌کنند و در صورتی که انصارالله هم قبول کند، این آتش بس قابل تمدید خواهد بود.

این کارشناس ارشد مسائل غرب آسیا با اشاره به اینکه صحبت از قبول آتش بس هم برای عربستان شکست محسوب می‌شود، گفت: در مقابل انصارالله عنوان کرده آتش بس را قبول می‌کند اما این که در داخل یمن جنگ را علیه وابستگان به عربستان هم قطع کنند، موضوعی است داخلی و ربطی به کشورهای حامی عربستان یا سازمان ملل ندارد.

وی با بیان اینکه بر فرض اگر جنبش انصارالله جنگ بر علیه وابستگان به عربستان در داخل را هم قطع کند چون هم‌اکنون 18 استان یمن در دست این جنبش است، باز هم برد با آنها خواهد بود، درباره وضعیت بعد از این، تصریح کرد: الان بحث بر سر این است که چه نوع نظام سیاسی باید در یمن به‌وجود آید چون وضعیت موجود تعیین‌کننده وضعیت سیاسی بر اساس تحولات موجود است، بر این اساس انصار الله شروطی برای انجام مذاکرات دارد که عبارتند از اینکه تجاوز عربستان علیه یمن باید توسط مذاکره‌کنندگان محکوم شده باشد، هیچ کشور خارجی حق دخالت در مسایل داخلی کشورشان را نداشته باشد و نباید بر اینکه «منصور هادی» رئیس جمهور است، از سوی شورای امنیت سازمان ملل تأکیدی صورت گیرد.

زارعی در ادامه عنوان کرد: اعضای انصارالله یمن با منطق انقلاب سخن می‌گویند چراکه سه روش در دنیا به عنوان روش‌های به قدرت رسیدن مورد پذیرش قرار گرفته که این سه روش شامل شورش، کودتا و انقلاب است؛ بر این اساس انصارالله عنوان می‌کند ما از موضع انقلاب حق داریم شورای انقلاب داشته باشیم و این شورا دولت موقت را تشکیل می‌دهد تا پس از نگارش قانون اساسی و رأی گیری عمومی آن، دولت قانونی قدرت را به دست گیرد.

وی عنوان کرد: اما طرف مقابل به‌ویژه آمریکا فشار می‌آورد که باید مبنا قطعنامه شورای امنیت باشد؛ اگر این مبنا باشد انصارالله باید سلاح‌های خود را بر زمین بگذارد و با کسانی که علیه مردم یمن دست دوستی به حکمرانان آل سعود داده‌اند، دور یک میز بنشینند.

این کارشناس ارشد مسایل غرب آسیا ادامه داد: با این حال عربستان می‌گوید حرفی از «منصور هادی» و «خالد بحاح» به میان نمی‌آوریم ولی در مذاکرات باید جریان دولت قبل و جنوبی‌ها هم حضور داشته باشند و با هم مسایل را حل و فصل کنند، از سوی دیگر عنوان می‌کنند در این مذاکرات ما به همراه ایران، آمریکا و نماینده سازمان ملل هم حضور داشته باشیم.

وی با بیان اینکه عربستان توافق را در پرونده یمن گدایی می‌کند، تأکید کرد: اما اینکه چرا انصارالله جوابی به حملات نظامی عربستان نمی‌دهد، موضوعی است که از ابتدا برای ما هم جای سؤال بود اما حالا می‌بینیم که جواب ندادن به حملات عربستان نتیجه خوبی برای انصارالله و مردم یمن به لحاظ سیاسی در سطح منطقه‌ای و بین‌المللی داشته است.

زارعی افزود: عربستان که در ابتدای جنگ، انصارالله را تهدید منطقه‌ای معرفی کرده بود اکنون خود این کشور آرام آرام به عنوان یک تهدید امنیتی در جهان در حال مطرح شدن است؛ موضوع دیگری که در همین رابطه می‌توان عنوان کرد این است که اگر انصارالله می‌خواست در دو جبهه داخلی و خارجی درگیر باشد، معلوم نبود بتواند در دو جبهه کار را پیش ببرد.

این کارشناس مسایل غرب آسیا در پایان گفت: اکنون عربستان از نظر اعتبار بین‌المللی صدمه دیده و پیامدهای منفی بسیاری متوجه آنها است به نحوی که اگر شرایط انصارالله را بپذیرد پایه‌های اقتدار و موجودیت این رژیم متزلزل خواهد شد.

captcha