به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، آئین اختتامیه بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران را در حالی جشن گرفت که همچنان مصلای امام خمینی(ره) به عنوان مکان برگزاری نمایشگاه کتاب مطرح است و به گفته علی جنتی، وزیر ارشاد اگر مکانی مناسبتر از مصلی نباشد، سال آینده نیز نمایشگاه کتاب در همین مکان برگزار میشود.
این محل با وجود این که همواره مورد تردید مسئولان وزارت ارشاد برای برگزاری نمایشگاه کتاب بوده است، اما با جابهجایی در سال 1386 از محل دائمی نمایشگاهها به مصلای امام خمینی(ره) همچنان این مکان به عنوان مناسبترین گزینه مطرح بوده است.
هر چند گزینههای متعددی چون باغ کتاب، شهر آفتاب و محل دائمی نمایشگاهها و ... برای تعیین مکان نمایشگاه کتاب روی میز وجود دارد، اما در رابطه با هر یک اما و اگرهایی وجود دارد که باید کارشناسان تصمیم بگیرند و همه جوانب امور را در نظر بگیرند تا عموم مردم بتوانند دسترسی آسانتری به کتاب داشته باشند، چرا که با وجود در دسترس بودن کتاب، بسیاری آن را نمیخوانند و یا گرایشی به آن ندارند، حال آن که این نمایشگاه بخواهد در مکانی دور از دسترس باشد موضوعی است که نیازمند بررسی و تأمل است.
محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران
یکی از مکانهای مطرح برای نمایشگاه کتاب تهران، محل دائمی نمایشگاههای تهران است که سال گذشته نیز وزیر ارشاد بر نامناسب بودن مصلی برای برگزاری نمایشگاه تأکید کرده بود و بر این عقیده بود که مصلی محل اقامه نماز است، نه جایی برای نمایشگاه کتاب و اگر این جابهجایی انجام شود، محل دائمی نمایشگاهها بهترین مکان است.
البته نمایشگاههای دیگری نظیر مبلمان، تزئینات داخلی و ... و همین چند وقت پیش یعنی چند روز قبل از نمایشگاه کتاب نیز نمایشگاه مصالح ساختمانی در آن برپا بود. همچنین نمایشگاه قرآن نیز در این مکان برگزار میشود.
با مطرح شدن محل دائمی نمایشگاهها به عنوان محل برگزاری نمایشگاه کتاب، دیدگاههای منفی و مثبت بسیاری از سوی کارشناسان مطرح شد و در مجموع این مکان به دلیل عدم دسترسی به حمل و نقل عمومی نظیر مترو، نبود پارکینگ کافی و مشکلات عدیده دیگر این مکان به تصویب نرسید و پس از کش و قوسهای فراوان مصلی به عنوان تنها گزینه موجود برای برگزاری نمایشگاه کتاب تهران مطرح شد.
گزینه دوم؛ باغ کتاب
اواخر دولت دهم بود که گزینه باغ کتاب به صورت جدی مورد بحث میان وزارت ارشاد و شهرداری تهران مطرح شد، اما در این زمینه نیز مشکلاتی وجود داشت، یکی از مشکلات مهم کمبود فضای فیزیکی بود؛ چرا که نمایشگاه کتاب نیازمند 120 هزار مترمربع فضاست، در حالی که باغ کتاب 30 هزار مترمربع فضای نمایشگاهی دارد.
علیاکبر اشعری، مدیر پروژه باغ کتاب تهران در گفتوگو با ایکنا گفت: مکان نمایشگاه باید جایی از شهر باشد که همه مردم به آن دسترسی داشته باشند و در این زمینه مرکز شهر که مصلی یا باغ کتاب در آن قرار دارد، به نظر میرسد گزینههای مناسبی باشد، اما چون مسئولان وزارت ارشاد میزان فضای باغ کتاب را کافی نمیدانند، از این رو این گزینه از نظر آنها مردود است.
وی افزود: نباید بدون در نظر گرفتن مسائل کارشناسی، فقط گفته شود که نمایشگاه به شهر آفتاب، باغ کتاب، چیتگر و .... منتقل شود، بلکه نیازهای رفاهی مردم باید در نظر گرفته شود.
گزینه سوم؛ شهر آفتاب
سال گذشته بود که احمد مسجدجامعی در مراسمی شهر آفتاب را به عنوان گزینه مناسب نمایشگاه کتاب تهران عنوان کرد و وعده داد آمادهسازی این مکان با شتاب بیشتری انجام شود.
شهر آفتاب در خارج از تهران و حد فاصل حرم مطهرامام راحل(ره) و فرودگاه امام خمینی(ره) قرار دارد. هر چند این مکان به دلیل دور از دسترس بودن و دلایل دیگر، اما و اگرهای بسیاری دارد. با این وجود این گزینه مهمتر از گزینههای دیگر روی میز است و مسئولان بر روی آن نظر مساعد دارند.
در مراسم اختتامیه بیست و هشتمین نمایشگاه کتاب تهران بود که قالیباف، شهردار تهران سر سخن را باز کرد و درباره مکان نمایشگاه کتاب گفت: مذاکرات شهرداری تهران در دوره دولت قبل نیز برای ساخت محل دائمی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران انجام شده بود و امروز نمایشگاه بینالمللی در شهر آفتاب با یک شرایط بسیار خوب در حال ساخت و در شرف افتتاح و آمادهسازی است که تاکنون بیش از 700 میلیارد تومان اعتبار برای آن هزینه شده و تا زمان افتتاح نیز هزار میلیارد تومان مورد نیاز است.
وی ادامه داد: تا زمان آمادهسازی این مکان، یک نمایشگاه خاص و دائمی کتاب با عنوان «باغ کتاب» در تپههای عباسآباد را افتتاح خواهیم کرد که به مکانی برای رونق گرفتن بازار مصرف کتاب در تهران تبدیل خواهد شد.
جنتی هم در این مراسم روی خوش به وعده شهردار تهران نشان داد و گفت: ما بشارت شهردار تهران را جدی میگیریم و این موضوع از همین امروز به عنوان مطالبه وزارت ارشاد است تا نمایشگاه سال آینده در مکانی مناسبتر از مصلی برگزار شود؛ چرا که مصلی جای برپایی نمایشگاه کتاب نیست.
وی یادآور شد: برای سالهای بعد هم ما از شهردار تهران انتظار داریم که بتوانند با همیاری مجموعههای دیگر مثل وزارت صنعت، معدن و تجارت و مؤسسه نمایشگاههای بینالمللی، مجموعه شهر آفتاب را به عنوان مکانی آبرومند برای نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران آمادهسازی کنند.
در این راستا باید گفت، با انتخاب شهر آفتاب به عنوان مکان دائمی نمایشگاه کتاب تهران، آیا مردم از این تصمیم استقبال خواهند کرد؟ اگر باغ کتاب راهاندازی شود، نمایشگاه کتاب کمرونقتر نخواهد شد؟ آیا مردم ترجیح میدهند خرید سالانهشان را از باغ کتاب انجام دهند یا به جایی دور از دسترس در شهر آفتاب بروند؟ آیا وعده شهردار پایانی بر مصائب و مشکلات چندین ساله نمایشگاه کتاب تهران خواهد بود؟ همه این سؤالها و دهها سؤال و اما و اگرهای بسیاری مطرح است. حال آنکه باید این مکان نیز کارشناسی شود و مسئولان عجولانه تصمیم به این کار نگیرند، چرا که صنعت نشر کشور به اندازه کافی دچار بحران است و نباید با این تصمیمهای شتابزده مشکل را حادتر کرده و این صنعت مهم را دچار حواشی کرد.