کد خبر: 3305038
تاریخ انتشار : ۲۸ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۶:۲۱

مالکان قرآن‌های نفیس باید برای حفظ این آثار در کشور ترغیب شوند/ نمی‌توان کل ایران را خرید

گروه جامعه: معاون سازمان میراث فرهنگی در خصوص فروش قرآن‌های خطی به مجموعه‌داران خارجی و خروج این آثار از کشور، گفت: میراث فرهنگی که نمی‌تواند کل ایران را بخرد؛ باید صاحبان و مالکان این قرآن‌ها برای حفظ و نگهداشت این قرآن‌ها در کشور ترغیب شوند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) نشست خبری محمد حسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به مناسبت آغاز هفته میراث فرهنگی و روز موزه‌ها امروز دوشنبه 28 اردیبهشت ماه در کاخ موزه گلستان برگزار شد.

در این نشست خبری طالبیان با اشاره به اینکه این روز آغاز سال میراث فرهنگی است، گفت: شعار امسال روز موزه‌ها «موزه و جامعه پایدار» است پایداری جایی تحقق پیدا می‌کند که جامعه انسانی، میراث فرهنگی و محیط زیست حفظ شود.

وی با تأکید بر اینکه برای پایداری در حوزه میراث فرهنگی نیازمند مشارکت مردم هستیم، گفت: این کار نیازمند یک فرایند فرهنگی است و تاکنون سازمان میراث فرهنگی تلاش کرده است که واقعیت‌هایی که در جامعه رخ می‌دهد را به مردم اطلاع و توضیح دهد.

معاون میراث فرهنگی کشور به تغییر معنی و مفهوم موزه‌ طی دهه اخیر اشاره و اذعان کرد: دیگر موزه‌ها به عنوان مجموعه‌ای بسته نیستند بلکه موزه تأثیر زیادی در تعاملات اجتماعی ایفا می‌کند.

وی آموزش و ظرفیت سازی برای مشارکت مردم در خصوص موزه‌ها و میراث فرهنگی را اولویت کار سازمان میراث فرهنگی عنوان و اظهار کرد: طی هفته میراث فرهنگی 50 نمایشگاه در سراسر کشور برگزار می‌شود و کارگاه‌های مرمت نیز برپا خواهد بود.

طالبیان به مشکلات بزرگ حوزه حریم آثار باستانی نیز اشاره و اظهار کرد: در حوزه ثبت جهانی آثار موفق بوده‌ایم اما در حوزه تعیین حریم محوطه‌های تاریخی وضعیت بسیاری نامناسبی داریم و حداقل در سال دو تا سه هزار حریم برای آثار تاریخی باید تعیین شود.

وی ادامه داد: در تلاش برای تعامل با نهادها و شهرداری‌ها و همکاری در خصوص محوطه‌های تاریخی هستیم و باید در این زمینه به درک متقابل برسیم. برای امنیت بناها نیز بودجه بیشتری در نظر گرفته شده است و تلاش می‌کنیم سکونت در بافت‌های تاریخی را توسعه دهیم.

در ادامه این نشست خبری، طالبیان در پاسخ به سؤال خبرنگار ایکنا در خصوص قرآن‌های نفیس ایرانی که به موزه‌داران خصوصی کشورهای خلیج فارس فروخته و از کشور خارج شده‌اند، گفت: به هر حال ما باید زمینه را به نحوی فراهم کنیم که خود افراد به ارزش ثروت و هویت ایرانی خود پی‌ببرند و اگر اموالی مربوط به پدرانشان هست این آثار را در داخل کشور نگه‌ دارند.

وی ادامه داد: ما کمک‌های غیر مستقیم در خصوص فرهنگ‌سازی این مسئله انجام می‌دهیم سازمان میراث فرهنگی که نمی‌تواند کل ایران را بخرد و باید صاحبان و مالکان این قرآن‌ها برای حفظ و نگه‌ داشت این قرآن‌ها در کشور ترغیب شوند.

مالکیت شخصی است اما خروج قرآن‌های نفیس با مالکیت خصوصی از کشور غیرقانونی است

محمدرضا کارگر مدیرکل امور موزه‌ها نیز در این خصوص، گفت: درست است که مالکیت خصوصی آثاری مثل قرآن و کتب تاریخی محرز است، اما زمانی که این آثار به عنوان آثار نفیس شناخته شود خروج آنها از کشور غیرقانونی است. یعنی داشتن قرآن و یا هر اثر تاریخی نفیس از نظر قانونی بلامانع است اما خروج آن غیر قانونی است.

وی ادامه داد: خروج قرآن‌های نفیس در شرایط کنونی صورت نمی‌‌گیرد و در صورت انجام هم غیرقانونی است. یعنی از نظر قانونی جلوی این موضوع گرفته شده است و قانون مانع راه این مسئله است.

فروش قرآن‌های خطی به خارج از کشور معضل اجتماعی است

کارگر افزود: اگر به شکلی فروش قرآن‌های نفیس به مجموعه‌داران خارجی صورت می‌گیرد این مسئله  جزو معضلات اجتماعی ما است و کار مجریان قانون باید در این زمینه دقیق باشد و همچنین آگاهی‌های مردم در این خصوص نیز باید افزایش پیدا کند.

وی با اشاره به اینکه بسیاری از ساکنان کشورهای حوزه خلیج فارس نیز ایرانی هستند، لذا طبیعی است که این قرآن‌ها را داشته باشند، گفت: اگر این قرآن‌ها به نام ایران به نمایش دربیاید باز هم مالکیت معنوی این مسئله حفظ شده است و هر جای دنیا که آثار به نام ایران به نمایش دربیاید باز جزو افتخارات ماست.

آثار باستانی بیت‌‌المال است

در ادامه این نشست خبری فرهاد نظری مسئول ثبت آثار تاریخی سازمان میراث فرهنگی نیز با تأکید بر اینکه آثار باستانی بیت‌‌المال است و صدمه زدن به آنها باید جرم عمومی محسوب شود نه جرم خصوصی، گفت: در سال 75 قانون مجازات اسلامی تغییر و جرایم مربوط به آثار باستانی از جرایم عمومی به جرایم خصوصی که پیگیری آن نیازمند شاکی خصوصی است، منتقل شد و این یک مسئله قانونی است که اگر حل شود بسیاری از مشکلات حل می‌شود.

وی در پایان اعلام کرد: اخبار ثبت آثار از این پس در مجله «ثبت» منتشر و به عموم مردم اعلام خواهد شد.

captcha