کد خبر: 3305200
تاریخ انتشار : ۲۹ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۰۹:۳۶
ایکنا گزارش می‌دهد؛

اما و اگرهای واگذاری طرح نظارت مؤسسات قرآنی به اتحادیه‌های استانی

گروه مؤسسات قرآنی مردم‌نهاد: با توجه به اینکه مدتی است زمزمه واگذاری نظارت و ارزیابی مؤسسات قرآنی به اتحادیه استان‌ها، در جمع قرآنیان افتاده است، مسئولان قرآنی همچنان چشم‌انتظار تعیین مجری این نظارت هستند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، مدت‌ها است بحث ‌بررسی و نظارت دقیق بر فعالیت‌های ‌مؤسسات قرآنی کشور در محفل‌های قرآنی داغ است و مدیران اتحادیه‌ها و مؤسسات قرآنی‌، گوش به زنگ هستند تا بالاخره مجری ارزیابی دقیق مؤسسات قرآنی مشخص شود.

‌در همین راستا خبرگزاری ایکنا‌ برای بررسی این موضوع با مدیران مؤسسات قرآنی استان‌های کشور به گفت‌‌وگو نشسته و این موضوع را مورد بحث قرار داده است.

تعریف آئین‌نامه اجرایی برای ارزیابی مؤسسات قرآنی

حسین شائیلوزاده، مدیر اتحادیه تشکل‌های قرآن و عترت استان البرز با بیان اینکه ساماندهی و ارزیابی مؤسسات قرآنی کاملاً ضروری است و نیاز است که انجام شود، اظهار کرد: در برخی موارد شاهد هستیم که مؤسسات قرآنی فعالیتشان در حد یک مؤسسه نیست و حتی غیر‌فعال هم شده است که بسیار جای تأسف دارد.

مدیر اتحادیه تشکل‌های قرآن و عترت استان البرز افزود: در ارزیابی و ساماندهی مؤسسات قرآنی، نیاز است لایه‌های تصمیم‌گیری و برنامه‌ریزی در سطح بالاتر هماهنگی ایجاد شود و برنامه‌ریزان مشخص شوند که مؤسسات تحت چه نظام و سیستمی کار کنند.

وی ادامه داد: در حال حاضر برخی از مؤسسات مجوز از سوی سازمان اوقاف، ارشاد و تبلیغات دارند که نوعی نابسامانی در امور مؤسسات است.

شائیلوزاده افزود: در ارزیابی و نظارت بر مؤسسات قرآنی در ابتدای امر باید آئین‌نامه اجرایی تعریف شود و ابلاغی صورت گیرد که پس از ابلاغ به مؤسسات‌، یک سال فرجه داده شود تا مؤسسات قرآنی بر اساس آن آئین‌نامه فعالیت‌های خود را در یک قالب مشخص سوق دهند.

مدیر اتحادیه تشکل‌های قرآن و عترت استان البرز اظهار کرد: در حال حاضر، با توجه به پراکندگی که ‌بین مؤسسات قرآنی وجود دارد، نتیجه حاصله صحیح نخواهد بود و حق برخی از مؤسسات قرآنی که فعالیت خوبی دارند‌، ضایع خواهند شد.

واگذاری نظارت مؤسسات قرآنی به اتحادیه‌های استانی

حسین بهبودی، مدیر امور مؤسسات و استان‌های سازمان دارالقرآن الکریم با بیان اینکه فعالیت مؤسسات و تشکل‌های قرآنی ـ مردمی طی سال‌های گذشته توسط کارشناسان سازمان دارالقرآن انجام می‌شد، گفت: مدیران و کارشناسان سازمان هر سال در دو نوبت به استان‌های مختلف سفر می‌کردند تا فعالیت مؤسسات و تشکل‌ها را مورد نظارت و ارزیابی قرار دهند.

وی با اشاره به استقرار دبیرخانه هیئت رسیدگی به امور مؤسسات فرهنگی قرآن و عترت در سازمان دارالقرآن الکریم تصریح کرد: به محض اینکه این دبیرخانه شروع به کار کند و جلسات خود را تشکیل دهد، پیشنهاد سازمان مبنی بر واگذاری بحث نظارت و ارزیابی مؤسسات و تشکل‌های قرآنی به اتحادیه‌های استانی را در این دبیرخانه مطرح می‌کنیم.

ارزیابی با معیارهای نادرست

غفران‌نیا، مدیر مؤسسه جامعة‌القرآن، با بیان این مطلب گفت: با اشاره به ‌خبری مبنی بر اینکه قرار شده است که پس استقرار دبیرخانه هیئت رسیدگی به امور مؤسسات ‌قرآن و عترت در سازمان دارالقرآن‌ و آغاز فعالیت این دبیرخانه‌ در سال ۹۴ نظارت بر عملکرد مؤسسات قرآنی استان‌ها برعهده اتحادیه‌های استانی قرار گیرد، گفت: ارزیابی و نظارت مؤسسات قرآنی، چه از سوی اتحادیه مؤسسات قرآنی‌ ـ مردمی و چه از سوی دارالقرآن، صادقانه و شایسته انجام نمی‌شود.

وی با بیان نمونه‌ای از ارزیابی و نظارت طی سال‌های گذشته عنوان کرد: در سال‌ گذشته، 20 مؤسسه قرآنی به‌عنوان برترین مؤسسات قرآنی ـ مردمی انتخاب شدند که این ارزیابی نامناسب صورت گرفت و بدون هیچ معیار و سنجشی انجام شد که باید در سراسر کشور یک یا 2 مؤسسه به‌عنوان برترین با معیار مشخصی تعیین می‌شد، که متأسفانه نشد.

هیئت رسیدگی به امور مؤسسات متشکل از افراد حقوقی سازمان تبلیغات و دارالقرآن

حسن محمدی، مدیر عامل اتحادیه تشکل‌های قرآن و عترت  کشور درخصوص هیئت رسیدگی به امور مؤسسات قرآنی، بیان کرد: مسلماً هیئت رسیدگی به امور مؤسسات متشکل از افراد حقوقی سازمان تبلیغات و دارالقران خواهد بود و در تصمیم گیری ها به اندازه یک رأی سهم داشته باشند که این مسئله یک همدلی و هماهنگی د‌ر حوزه نظارت و هدایتی ایجاد خواهد کرد.

وی در ادامه اظهار کرد: به‌منظور ارزیابی فعالیت‌های قرآنی مؤسسات فرهنگی قرآن و عترت، سیستم ارزیابی و طبقه‌‌بندی ‌مؤسسات قرآنی، سریع، جامع و مستمر در ذیل این هیئت انجام شود و اینکه ارزیابی مؤسسات به اتحادیه‌های استانی واگذار می‌شود، باید منتظر جلسات هیئت باشیم که چه تصمیمی را اخذ خواهند کرد.

بهترین نظارت از سوی سازمان دارالقرآن

مدیر مؤسسه جامعة‌القرآن تبریز در ادامه گفت: هدف از تشکیل اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی رسیدگی به مشکلات و راه‌حل برای امور‌ است، ولی متأسفانه اتحادیه درگیر مسائل و مشکلات‌ داخلی ‌و اعضا‌ خود است و هیچ‌گونه تلاشی در برطرف کردن مشکلات ‌نمی‌کند به همین منظور اگر نظارت و ارزیابی از سوی سازمان دارالقرآن با معیارهای مناسب سنجیده شود، بهتر است.

غفران‌نیا اظهار کرد: مؤسسه جامعة‌القرآن تبریز هر‌گونه کمک و مشارکتی در روند فعالیت‌های قرآنی خود داشته باشد‌، از دارالقرآن کمک گرفته است زیرا اتحادیه هیچ کاری برای مؤسسات انجام نمی‌دهد.

در سیستم امتیاز‌دهی، مناطق جغرافیایی مد‌نظر باشد

حجت‌الاسلام حسین بابایی، مدیرعامل مؤسسه علقمه کاشان، با اشاره به ‌خبری مبنی بر اینکه قرار شده است که پس استقرار دبیرخانه هیئت رسیدگی به امور مؤسسات ‌قرآن و عترت در سازمان دارالقرآن‌ و آغاز فعالیت این دبیرخانه در سال ۹۴ نظارت بر عملکرد مؤسسات قرآنی استان‌ها برعهده اتحادیه‌های استانی قرار گیرد، گفت: مدیران و کارشناسان سازمان دارالقرآن هر سال در دو نوبت به استان‌های مختلف سفر می‌کردند تا فعالیت مؤسسات و تشکل‌ها را مورد نظارت و ارزیابی قرار دهند، که امسال این نظارت و ارزیابی ‌به اتحادیه محول شده است.

وی ادامه داد: نظارت و ارزیابی فعالیت‌های قرآنی مؤسسات ‌توسط اتحادیه مؤسسات قرآنی ـ مردمی استان‌ها کار مناسبی است ولی در این سنجش، ظرفیت‌های مؤسسات قرآنی در کنار نوع فعالیت آنها، باید در‌نظر گرفته شود.

سنجش مناطق محروم و غیرمحروم

بابایی با اشاره به اینکه برخی از مؤسسات در مناطق محروم قرار دارند، افزود: در ارزیابی‌ها و نظارت اتحادیه مؤسسات قرآنی، نباید مؤسسات مناطق محروم و غیر‌محروم در یک سطح، امتیازدهی شوند و در کنار این ارزیابی، باید به مؤسسات مناطق محروم کمک‌هایی صورت گیرد.

وی تصریح کرد: مؤسسه علقمه در ظرف 10 سال عمر خود، 70 درصد در حوزه تخصصی و پژوهشی فعالیت داشته است و تنها 30 درصد در حوزه آموزشی ‌خدمات ارائه داده است که متأسفانه در معیار ارزیابی و نظارت، بحث آموزش امتیازدهی می‌شود که این یکی از آن مشکلات محسوب است.

مدیر‌عامل مؤسسه علقمه کاشان استان اصفهان با نگاهی به فعالیت‌های این مؤسسه گفت: مؤسسه علقمه کاشان تا‌کنون 20 جلد کتاب منتشر کرده است و همچنین بیش از 40 مقاله در حوزه‌های قرآنی و پژوهشی در فضای مجازی ارائه داده است و بیشترین فعالیت مؤسسه و اهداف اولویت‌دار آن، پژوهش و تحقیق است که باید در ارزیابی مورد توجه قرار گیرد.

وی در پایان اظهار کرد: پیش‌بینی می‌شود، در ارزیابی و نظارت‌، مؤسسه علقمه اگر در ردیف آموزشی و پژوهشی قرار بگیرد، قطعاً رتبه اول را کسب می‌کند.

گفتنی است؛ در کلاف سر‌دگم ارزیابی مؤسسات قرآنی که یکسوی آن ‌اتحادیه‌های مؤسسات قرآنی و سوی دیگر کارشناسان سازمان دارالقرآن هستند، در ابتدا‌ باید  منتظر تشکیل جلسات هیئت رسیدگی به امور مؤسسات ‌قرآن و عترت در سازمان دارالقرآن‌ بود که تا به حال با گذشت دو ماه از آغاز سال 94، هنوز جلسه‌ای را تشکیل نداده است‌ تا با اخذ تصمیمات، پاسخگوی سؤالات مدیران اتحادیه‌ها و  مؤسسات قرآنی باشد.

captcha