کد خبر: 3306024
تاریخ انتشار : ۳۰ ارديبهشت ۱۳۹۴ - ۱۸:۵۴
هاشمی:

حفظ موضوعی قرآن یکی از گونه‌های مهجور حفظ در کشور است

گروه فعالیت‌های قرآنی: معاون پژوهشی مؤسسه نورالثقلین گفت: در جامعه اگر فردی بخواهد قرآن را حفظ کند آن را به سوی حفظ کل قرآن سوق می‌دهند و حال آنکه شاید براساس زمان و استعدادی که دارد این برایش امکان نداشته باشد.

به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، در حاشیه برپایی سی و دومین مسابقات بین المللی قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران، کارگاه آموزشی «حفظ موضوعی قرآن» با سخنرانی حجت الاسلام سید مهدی هاشمی، معاون پژوهشی موسسه نورالثقلین، در سالن شماره یک مسابقات برگزار شد.
هاشمی با اشاره به اینکه حفظ متداول در سطح جامعه حفظ ترتیبی قرآن است به گونه ای که باید از ابتدا تا انتهای قرآن را حفظ کنند، گفت: دو گونه حفظ است یکی حفظ سُور و آیات پرفضیلت قرآن است به گونه ای که آیات و سوره هایی که از برخواندن و تلاوت آنها تأکید شده است حفظ کنیم چون سوره یاسین، واقعه، الرحمن، ملک و... .
این حافظ کل قرآن با تأکید بر حفظ آیاتی که بر آنها سفارش شده است، اظهار کرد: چرا مردم نسبت به حفظ این سوره ها بی توجه هستند و حال آنکه بر حفظ این آیات و سوره های پرفضیلت بسیار تأکید شده است و از سوی دیگر حفظ اینها زمان زیادی را از فرد نمی برد.
هاشمی با تأکید بر اینکه حتی حافظان موضوعی آمادگیشان از حافظان ترتیبی بیشتر است، عنوان کرد: باید به هر طریقه شده سعی کنیم تا در زمره حافظان قرآن قرار گیریم و عطشمان را از این چشمه زلال قرآن سیراب کنیم.
معاون پژوهشی موسسه نورالثقلین با اشاره به حدیثی «أشرافُ اُمّتی حَمَلَةُ القرآنِ وأصحابُ اللیلِ»، ادامه داد: بنابر این روایت شریف ترین مردم افرادی بیان شده است که حافظ قرآن هستند و اینها در کنار شب زنده داران بیان شده اند.
وی تصریح کرد: در جامعه قرآنی اگر فردی بخواهد قرآن را حفظ کند آن را به سوی حفظ کل قرآن سوق می دهند و حال آنکه شاید براساس وقت و زمانی و استعداد و نوع هدفی که فرد دارد این برایش امکان نداشته باشد و همین امر موجبات زده شدنش از قرآن را فراهم کند.
هاشمی با اشاره به اینکه مشخص بودن هدف هر فردی از حفظ قرآن مهم ترین زمینه و انگیزه آن برای حفظ خواهد بود، اظهار کرد: حفظ قرآن برای عمل به آیات نورانی قرآن است لذا براساس استعداد هر فرد و زمانی که دارد می تواند حفظ موضوعی و یا ترتیبی را اتخاذ کند.
این حافظ کل اظهار کرد: حافظ موضوعی قرآن در برخی از موارد نسبت به حافظ کل قرآن برتری دارد یکی از آنها این است که حفظی که حافظ موضوعی انجام می دهد کاربردی تر و اثربخش تر است. چون حفظ موضوعی یعنی حفظ آیاتی که در زندگی کاربرد بیشتری دارد و آیاتش دارای اثر بیشتری است. مثلا حفظ آیات در زمینه حکم حجاب، غیبت، دروغ، تهمت، ارتباط با نامحرم، امر به معروف و نهی از منکر. اما در حفظ ترتیبی لزوماً آیه کاربردی نیست.
وی با اشاره به سایر برتری های حفظ موضوعی بر حفظ ترتیبی عنوان کرد: با توجه به اینکه هدف از حفظ قرآن، عمل به آن است و هر چند تمام آیات قرآن کاربردی هستند اما برخی از آنها دارای اولویت بیشتری برای عمل هستند و لذا حافظ موضوعی به دنبال آن اولویت‌ها به حفظ در قرآن مشغول می شود.
هاشمی با اشاره به اینکه شهید مطهری در کتاب آشنایی با قرآن آورده است «یکی از جنبه های اعجاز قرآن بر سایر کتب آسمانی این است که حفظ آیات آن راحت تر از بقیه کتب آسمانی است»، عنوان کرد: بنابراین با حفظ موضوعی قرآن می توان از آیات قرآن به نحو احسن در زندگی عملی بهره برد.
معاون پژوهشی موسسه نورالثقلین بیان کرد: فایده دیگر حفظ موضوعی بر حفظ ترتیبی این است که ارتباط حافظ موضوعی با تفسیر و تدبر قرآن بیشتر است و دیگر اینکه بیشتر از این آیات می توان در سخنرانی ها استفاده کرد و با حفظ موضوعی آیات می توان به شبهات پاسخ گفت.
وی یادآور شد: بنابراین در حفظ موضوعی قرآن فرد درست است که 300 آیه را که 100 آیه مشتمل بر مباحث اعتقادی، 100 آیه مشتمل بر مباحث اخلاقی و 80 آیه مرتبط با احکام و 10 آیه مسائل سیاسی و 10 آیه هم مرتبط با موضوع اقتصادیست اما آمادگی این حافظ برای پاسخ دادن به سوالات مخاطبان بیشتر از حافظ قرآن است تا بخواهد میان هفت هزار آیه ای که حفظ است نکته ای را پیدا و بیان کند.
یادآور می شود، سی و دومین مسابقات بین المللی قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران از جمعه، 25 اردیبهشت ماه در سالن اجلاس سران آغاز شده است و تا اول خردادماه میزبان علاقه مندان است.

captcha