به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، کتاب «آزادی خرمشهر» شامل خاطرات تلخ و شیرین شهید سپهبد علی صیاد شیرازی از آزادی خرمشهر است. «آزادی خرمشهر» خاطرات شهید علی صیاد شیرازی است که این بخش بدون تردید فصلی از خاطرات تلخ و شیرین شهید صیاد شیرازی از آزادی خرمشهر را بیان میکند که برگی تازه از تاریخ مقاومت ایران در برابر یک جنگ نابرابر است.
«همپای صاعقه» نیز در مورد نحوه تشکیل و نقش سپاه (لشکر 27) محمد رسولالله(ص) به فرماندهی احمد متوسلیان در دو عملیات بزرگ فتحالمبین و بیتالمقدس که منجر به آزادسازی خرمشهر است.
رهبر معظم انقلاب پس از مطالعه کتاب «همپای صاعقه» در تقریظی بر این کتاب این گونه نوشتهاند: «این کتاب منبع بسیار غنی و ارزشمند است که از آن میتوان دهها کتاب و فیلمنامه و زندگینامه استخراج کرد. لحظات و حالات ثبتشده در سراسر این کتاب، همان ظرافتهای حیرتانگیزی است که از مجموع آن، تابلوی پرشکوه و باعظمت عملیاتی چون فتحالمبین و بیتالمقدس پدید آمده و برترینهای هنر جهاد و ایثار و شجاعت و ابتکار را در مجموعهی نمایشگاه بینظیر هنرهای انقلاب اسلامی، نشان میدهد... .»
«اعترافات» کتاب دیگری با موضوع آزادسازی خرمشهر است که به خاطرات سرهنگ عراقی عبدالعزیز قادر السامرائی میپردازد. همچنین «پوتینهای مریم»، روایت خاطرات مرحوم مریم امجدی یکى از زنان خرمشهرى درباره وقایع جنگ است. راوى که دوران نوجوانى و جوانیاش مصادف با روزهاى جنگ بوده، پس از انقلاب ضمن تحصیل در دبیرستان به عضویت حزب جمهورى اسلامى، جهاد سازندگى و بسیج مستضعفین خرمشهر درآمده و دورههاى امدادگرى و فنون نظامى را آموزش میبیند. با شروع تهاجم عراق به خرمشهر، وی در مشاغل مختلف هم چون امدادرسانى در بیمارستان و نگهدارى از انبار مهمات مسجد جامع خرمشهر خدمت مىکند و در این مدت گاهى نیز به خط مقدم جبهه میرود. راوى در این کتاب به نقل خاطراتى از شروع جنگ ایران و عراق و اشغال خرمشهر تا زمان آزادسازى آن شهر میپردازد.
خاطرات ناخدا صمدی از اولین ساعات آزادسازی خرمشهر نیز در کتاب «تکاوران نیروی دریایی در خرمشهر» نیز یکی دیگر از آثار مرتبط با این روز است. ناخدا هوشنگ صمدی افسری است که به فرماندهی او، تکاوران، نیروهای مردمی و سپاه پاسداران با ایثار خون و جان خود موفق شدند ارتش تا بُن دندان مسلح عراق را هفتهها در خرمشهر زمینگیر کنند. ناخدایکم هوشنگ صمدی، راوی این کتاب به عنوان فرمانده گردان تکاوران نیروی دریایی خرمشهر و گردان تحت فرمانش، نقش مهمی در مقاومت این شهر تا اشغال توسط ارتش عراق و همچنین حوادث بعد از آن که منجر به باز پسگیری دوباره آن در سوم خرداد 1361 میشود، داشته است.