به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از روابط عمومی ستاد خبری این مسابقه، آیین افتتاحیه نخستین مسابقه سراسری عکس و کارتون «نقد بنا و فضای شهری» به همراه تجلیل از پنج هنرمند دوران دفاع مقدس عصر یکشنبه سوم خرداد همزمان با روز سالروز آزادی خرمشهر در خانه هنرمندان برگزار شد.
دبیر جشنواره «نقد بنا و فضای شهری»، اظهار کرد: این مسابقه در دو رشته عکس و کاریکاتور برگزار میشود. چراکه عکس برشی از رویداد تاریخی و بیپیرایه از واقعیت است و کاریکاتور بیان واقعیات به زبان طنز است که هر دو نسبت نزدیکی با یکدیگر دارند.
وی به وجه تمایز این مسابقه با سایر جشنوارههای هنری پرداخت و بیان کرد: امروز دغدغههای هنری در استخدام یک دغدغه عمومی و شهروندی درآمده و متاسفانه حرکت فضای شهری ما به سمت کم هویتی و بیهویتی است.
آقایی به آثار عکاسی شده از روستاهای تاریخی که طی 5 سال گذشته به انجام رسانده اشاره کرد و آن را مصداقی از بیهویتی دانست که حتی به سمت روستاها نیز کشیده شده است و تصریح کرد: متاسفانه حتی فضاهای روستایی هم به سمت و سوی این بیهویتی در حرکت است و هویت معماری بومی و منطقهای حتی در روستاها نیز معنای خود را از دست داده است و به هر حال باید در این زمینه کاری کرد.
دبیر مسابقه، به نگرانی دستاندکاران کشور به خصوص معماران و شهرسازان برای تغییر چهره شهری اشاره کرد و افزود: یکی از دلایل و انگیرههای برگزاری چنین مسابقاتی دغدغهها و نگرانیهایی است که در میان مسئولان کشور در شهرداری وجود داشت که این مهم در میان هنرمندان نیز مشترک است و موجب برگزاری چنین مسابقاتی شد تا با نگاه هنری به نقد فضای شهری بپردازیم.
وی بخشی از حافظه تاریخی دوران قاجار را مربوط به عکسهای قدیمی دانست و گفت: عکسهای به جامانده از زمان قاجار به اسناد تاریخی بیبدیلی برای پژوهشگران درآمدهاند؛ بهخصوص عکسهایی که از زمان قاجار از تهران گرفته شدهاند.
آقایی اظهار امیداواری کرد که با استمرار برنامههایی از این دست بتوان به خواست و دغدغههای همه مردم پاسخ مناسب داد و بیان کرد: امیدوارم با استمرار چنین برنامههایی بتوان کار قابل ارائهای به جامعه عرضه کرد، چراکه با ایجاد بانکهای اسناد و اطلاعات تصویری در کشور میتوان با حداقل امکانات یک برش تاریخی از چهره معماری و شهرسازی به دست داد تا کارشناسان با نگاه هدفمند به این اسناد بتوانند مطالعات عمیقتری برای برنامهریزیهای شهری داشته باشند.
پخش فیلمهایی کوتاه از روایت هنرمندان دفاع مقدس از آزاد سازی خرمشهر و دوران هشت سال دفاع مقدس نیز از برنامههای جنبی این مراسم بود که در آن جاسم غضبانپور، ناصر پلنگی، مسعود شجاعی طباطبایی ، سعید صادقی و امیر علی جوادیان از خاطرات روزهای جنگ و تاثیر آن بر هنرشان، روایت کردند.
در ادامه این مراسم پیروز حناچی، معاون وزیر راه و شهرسازی و دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری با تبریک سالروز فتح خرمشهر و ایام مبارک شعبانیه سخان خود را آغاز کرد و گفت: سوم خرداد یادمان روزی است که علیرغم همه تلخکامیها اتفاق خوبی رقم خورد و ما امروز مدیون بسیاری از کسانی هستیم که در میان حضور ندارند.
ویبا اشاره به جشنواره مهندسی مسکن خاطر نشان کرد: دومین جشنواره مهندسی مسکن را با همراهی هنرمندان کاریکاتور برگزار کردیم که برخلاف انتظارمان، نگاه نقادانهای که از وجه هنری به موضوع مسکن شده بود، موجب شد که بازخورد بسیار خوبی از این کار شود به طوری که برد کارهای ارائه شده بیش از کارهایی بود که در تجربه نخست داشتیم و من برای اولین بار بود که با بزرگمهر حسینپور و آثارش آشنا شدم. این جشنواره آنقدر تاثیر گذار بود که در سال 1378 مورد تقدیر رییس جمهور وقت قرار گرفت و حتی قرار شد مرحوم گل آقا هم آثار این مسابقه را منتشر کند که متاسفانه اجل مهلتش نداد.
حناچی ادامه داد: حضور عکاسان و کاریکاتوریستها در کنار یکدیگر موجب میشود که نگاه متفاوت و گزندهای که به زشتیها و زیباییهای شهر داریم، منعکس شود و عقل حکم میکند ابتدا شهرمان را آسیبشناسی کنیم و بعد اصلاحات را انجام دهیم.
وی تصریح کرد: کار امروز نگاه آسیب شناسانه هنرمندان را نسبت به شهر نشان میدهد. انشاء الله با کاری که هنرمندان در این عرصه کردند تلاش میشود که تداوم یابد و بتوانیم وضعیت کل شهرهایمان را تغییر دهیم.
سپس معاون وزیر راه و شهرسازی و دبیر شورای عالی شهرسازی و معماری یادآور شد: در این روز سوم خرداد جا دارد از کسانی یاد کنیم که با باورهایشان مملکت را اداره میکردند، چراکه آن روزها جنگ نابرابری وجود داشت و نتیجهای که از این جنگ به دست آوردیم با تسلیحات و تجهیزات نبود، بلکه با باورها و اطمینان قلبی بود که در تک تک رزمندگان ما وجود داشت و اگر باورهایمان صدمه بخورند باید نگران باشیم. باید از همه هنرمندانی یاد کنیم که در این عرصه تلاش کردند و آثارشان هنوز در ذهن و دل ما نقش بسته است و خاطره آنها را گرامی میداریم.
بنابراین گزارش در ادامه این مراسم جاسم غضبانپور، امیر علی جوادیان، ناصر پلنگی، مسعود شجاعی طباطبایی و سعید صادقی مورد تجلیل قرار گرفتند و لوح تقدیری به آنان اهداء شد و به نمایندگانی از سوی ناصر پلنگی و جاسم غضبانپور که در این مراسم حضور نداشتند ، لوح تقدیرشان دریافت شد. سپس کیک افتتاحیه نمایشگاه که با طرح پوستر نقد بنا و فضای شهری تزیین شده بود، توسط پیروز حناچی بریده شد و بعد از عکس یادگاری، نمایشگاه عکس و پوستر نقد بنا و فضای شهری افتتاح شد.
نمایشگاه عکس و پوستر عکس و کاریکاتور «نقد بنا و فضای شهری» از 3 تا 9 خرداد با 146 اثر عکس و 100 اثر کارتون از هنرمندان سراسر کشور در گالریهای خانه هنرمندان ایران میزبان دیدگان گرم بازدیدکنندگان است.