به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، شهید ابراهیم هادی، شهیدی است که علیرغم گمنامی به یکی از مشهورترین چهرههای جنگ و دفاع مقدس بدل شده است؛ شهیدی که هنوز پیکر پاکش به خانواده بازنگشته. در ادامه گفتوگویی داریم با محمدرضا داوری از گروه «با شهداء» که امروز، هشتم خرداد، هشتمین یادواره این شهید را در لانه جاسوسی برگزار میکنند، همچنین گفتوگوی دوم این گزارش نیز با شهیدی، مدیر بسیجی سایت شهید ابراهیم هادی انجام شده که از نظر میگذرد.
- آیا در زندگی هر شهید، رمزی هست که باید گشوده شود؟
بله، شهدا زندگی و حیات شاخصی داشتند. بسیاری از خانوادههای شهدا مطالب و صحبتهایی که میکنند قابل تأمل و در برخی موارد مورد تعجب است. برخی از این شهدا واقعاً شاخص بوده و هستند.
- ماجرای عکس شهید با دو کبوتر چیست؟
من چند هفته پیش منزل مادر شهیدی رفتم که ایشان قصه شهادت فرزندش را این گونه تعریف میکرد؛ «5 روز قبل از شهادت پسرم دو تا کبوتر وارد منزل ما شدند و به مدت 5 روز از منزل خارج نمیشدند تا اینکه روز پنجم خبر دادند پسرم شهید شده است و پیکر پسرم را آوردند و همزمان با آمدن جنازه پسر شهیدم این کبوتران منزل را ترک کردند و رفتند.»
شهید ابراهیم هادی یکی از شهدای شاخص است که بسیاری از خانوادهها عکس این شهید را در منزلشان نصب کردهاند، حتی موردی سراغ دارم که خانوادهای بعد از آشنایی با شهید هادی فقط عکس شهید ابراهیم هادی را در منزل خود نصب کردهاند و حتی اجازه نمیدهد عکسی غیر این شهید در منزلش نصب شود؛ شهید هادی قلب جوانان را فتح کرده، در حالی که پیکر پاکش هنوز پیدا نشده است.
به نظر میرسد شهیدان همان گونه که میگویند زنده هستند، در زندگی مردم و خانوادهها حضور دارند و اثرات خود را با اشکال مختلف میگذارند و ارتباطات معنوی با جامعه و مردم و بهویژه جوانان دارند.
- درباره شهید ابراهیم هادی برایمان صحبت کنید که چرا اینقدر شاخص شده است؟
شهید ابراهیم هادی هم یک شهید ویژه و شاخص است که کتاب «سلام بر ابراهیم» ایشان 67 بار تجدید چاپ شده است. زندگی این شهید لحظه به لحظه جوانمردی، ایمان و به نوعی الگو و اسوه است. این شهید کسی بوده که عارف بزرگی مثل مرحوم اسماعیل دولابی از ایشان درخواست موعظه کرده است.
- نسل سوم و چهارم در قبال این شهدا چه تکلیفی دارند؟
واقعاً خود شهدا حرف اول و آخر را در این گونه امور معنوی میزنند مثلاً برای سالگرد تولد شهید هادی خود مردم که اغلب آنها جوانان هستند جمع میشوند و برایش کیک تولد میگیرند و جشن برپا میکنند. شهید هادی در 27 سالگی در جبهه شهید شد و فرصت ازدواج پیدا نکرد، ولی همه برایش جشن تولد میگیرند و جوانی وی را مثل جوانان شهید کربلا گرامی میدارند.
شهید ابراهیم هادی در عرصههای مختلف ورزشی، معنوی، پهلوانی و جبهه و جنگ نمونه بود و به قول شیخ رجبعلی خیاط، «شهید هادی منیّت و منم منم گفتن را در خودش کشته بود» و این گونه بود که با بچههای گردان کمیل جاودانه شد، ولی پیکر پاکش هنوز که هنوز است یافت نشده.
کتاب سلام بر ابراهیم شهید هادی به تیراژ بی سابقه بالای دویست هزار نسخه رسیده و همین موضوع حاکی از این است که تعداد کسانی هم که در فضای مجازی بهدنبال یافتن اطلاعاتی از این شهید والامقام دفاع مقدس هستند روز به روز بیشتر میشود.
همچنین با شهیدی، مدیر سایت شهید ابراهیم هادی نیز درباره این شهید گفتوگویی انجام دادهایم که در زیر میخوانید؛
- امروزه قدرت اینترنت و فضای مجازی بر سایر حوزهها میچربد. بهعنوان مدیر یک سایت مذهبی یا ارزشی چقدر به این موضوع واقف هستید و چه نظری دارید؟
به گمان بنده مصداق حدیث معروف امام علی(ع) که فرمودند «فرزند زمانه خویش باش» در این روزگار منظور همین استفاده از ابزار و وسایل ارتباط جمعی است.
بیشک استفاده از ابزار رسانهای میتواند برد و شعاع کار ما را افزایش دهد. اگر در گذشته خبری پس از گذشت چند روز از شهری به شهر دیگر منتقل میشد، امروزه در کمتر از چند ثانیه میتوان آن خبر را به اشکال گوناگون به دورترین نقاطی که در دسترس بشر هستند منتقل کرد. اسلام که یک دین کامل و شیعه بهعنوان یک مذهب پویاست میتواند مفاهیم کامل اخلاقیات و انسانیت را برای بشر به ارمغان آورد و در این میان استفاده از ابزار رسانه با بهرهگیری از تکنیکهای رسانهای این امر را میتواند بهخوبی محقق کند. هدف ما از ایجاد و برپایی سایت شهید ابراهیم هادی و چند سایت دیگر در حوزه دفاع مقدس انتقال ارزشها و مفاهیم اصیل انقلابی به نسل جوان و نیز سایر ابناء بشر که میتوانند از این رسانه ما بازدید کنند است.
- فضای مجازی بسیاری از ارزشها، اعتقادات و باورها را به چالش کشیده است، به نظر شما با این چالشها چگونه باید برخورد کرد؟
دین مبین اسلام و مذهب پویای شیعه برخلاف سایر ادیان و مذاهب دیگر این توانایی را دارد که به همه سؤالات امروز بشر در حوزه اجتماعی، فردی، اخلاقی و ماورایی پاسخ بدهد. فقط باید به این توانایی ایمان داشت و به آن تکیه کرد. شهید آوینی در مقاله زیبای خود به نام انفجار اطلاعات این موضوع را بهخوبی روشن میکند که نه تنها نباید از آمدن و نفوذ ماهوارهها به کشور بترسیم، بلکه باید بدانیم که استفاده صحیح از این رسانه میتواند تمام باورها و هستی غرب را با آن به چالش بکشد و نقد کند.
در عمل هم دیدیم که ماهواره و سایر رسانههای جمعی به ذات بد نیستند، بلکه استفاده صحیح و هوشمندانه از آن میتواند افق افکار ما را به دوردستها نیز برساند . نمونه بارز آن تعطیل کردن و محدود کردن برخی از شبکههای ماهوارهای و سایتهای اسلامی و ایرانی توسط کشورهای غربی که ادعای آزادی اطلاعات را دارند است. یعنی در عمل ثابت شد که همین ابزاری که دشمن برای نابودی فرهنگ ما از آنها استفاده کرد، امروزه بهوسیلهای برای منکوب کردن آمال و فرو ریختن دیوارهای پوشالی تمدن غربی تبدیل شده است.
- شما مدیر سایتی هستید که به نام یکی از اسطورههای ماندگار و در عین حال گمنام و بینام نامگذاری شده است. از حال و هوای این سایت و مخاطبان و متوسلان این شهید صحبت بفرمایید؟
گاهی اوقات واقعاً شرمنده شهید ابراهیم هادی میشوم. وقتی بعضی از کامنتها و دلنوشتههای صادقانه مخاطبان را میخوانم که چگونه با این شهید بزرگوار دردودل میکنند بیشتر پی به عظمت روحی این شهید بزرگوار میبرم.
بسیاری از مخاطبان به خاطر اظهار لطفی که به خادم شهید ابراهیم هادی دارند بنده را مورد تفقد خود قرار میدهند و همین مسئولیت مرا در این مسیر مشکلتر میکند، زیرا هنگامی که پاسخ یکی از کاربران را میدهم گویا از زبان شهید ابراهیم هادی با ایشان صحبت میکنم و همین امر موجب میشود که بیشتر مراقب گفتار و نوشتار خود باشم.
- بازدیدکنندگان سایت شما از چه قشری هستند و ابزارها و ابتکارات شما برای یک پیوند تعاملی نسل جوان با این شهید بزرگوار (ابراهیم هادی) چیست؟
اکثر بازدید کنندگان سایت را گروههای نوجوان و جوان در برمیگیرند، البته شهید ابراهیم هادی در میان افراد مسن و سالخورده هم عاشقانی دارد و بهویژه در میان جوانان حزباللهی و بسیجی.
تلاش کردم برای طراحی تم و نمای سایت از همه امکانات و ذوق خود بهره بگیرم تا سایتی جذاب را طراحی کنم. در میان اکثر پیامهای ارسالی کاربران به زیبایی طرح سایت اشاره کردهاند که معلوم میشود مورد پسند بوده است. متأسفانه به دلایل مختلف نتوانستهام بسیاری از مواردی که میتوانست تعداد مخاطبان سایت را افزایش دهد فراهم کنم و تلاش میکنم که از وسایل و امکانات جدیدتری از جمله طراحی نرمافزارهای گوشیهای هوشمند در این مسیر استفاده کنم.
- برای ارتباط سازنده نسل جوان (نسلهای سوم و چهارم) انقلاب با شهدا چه باید کرد، آیا فضای مجازی در این زمینه توانسته نقش و دین خود را ادا کند؟
رهبر معظم انقلاب صراحتاً بهکارگیری از ابزار رسانهای جدید را برای انتقال فرهنگ و ارزشهای اسلامی به جوانان توصیه کردهاند. همین امر باعث شده که ما هم تلاش خود را در این زمینه بیشتر کنیم و به فکر استفاده از ابزار رسانهای جدیدتر باشیم. امروزه در دست هر جوان و حتی نوجوان ایرانی میتوان یک گوشی هوشمند دید. همین وسیله یکی از بهترین و مؤثرترین ابزار برای انتقال اطلاعات و مفاهیم است. متأسفانه یا خوشبختانه ذائقه جوان امروز بیشتربه سمت دریافت بصری از طریق فیلم و کلیپهای صوتی و تصویری است. ما نیز باید همین فرصت را مغتنم بشماریم و با تولید محتوا در قالب فیلمها و کلیپهای تأثیرگذار مذهبی و اعتقادی به خواستهها و سؤالات مطرح شده و نشده جوانان و نوجوانان پاسخ دهیم و در یک کلام باید گفت سبک زندگی اسلامی را باید دوباره پایهریزی و به روزرسانی کرد. باید بتوانیم نیازهای درونی و ذاتی جوانان را پاسخ دهیم.
- چه نهادها و محتوایی میتواند در این زمینه مفید باشد؟
ظاهراً بیش از 13 نهاد فرهنگی رسمی که بودجه دریافت میکنند متولی امور فرهنگی کشور هستند، اما عملاً ما نتیجه چشمگیری از کار آنها نمیبینیم و دانستن همین موضوع وظیفه ما را دوچندان میکند.
- امروز شبکههای اجتماعی بیش از هر زمان توسعه یافته است آیا این شبکه برای توسعه فرهنگ ایثار و مقاومت و همدلی و همزبانی مفید هستند؟
قطعاً مفید خواهد بود، ولی باید به این نکته توجه داشت که استفاده از ابزار رسانه سواد رسانهای هم میخواهد. همانند چاقوی جراحی که متخصص جراح را میطلبد. رسانه هم نیاز به افراد متخصصی دارد که بتوانند با هنرمندی تمام از این وسایل در جهت پیشبرد اهداف خود استفاده کنند.
برای مثال ما همه ساله با صرف بودجه هنگفتی یک مانور زلزله برگزار میکنیم و در آن به زعم خود تلاش میکنیم خطرات این بلای طبیعی را برای کودکان و نوجوانان تفهیم کنیم. وقتی کسی سواد رسانهای توأم به ذوق هنری داشته باشد میآید و یک فیلم سینمایی میسازد و در آن با هنرمندی، تمام صحنههای زمین لرزه و چگونگی مواجهه مردم با آن را به تصویر میکشد. میلیونها نفر حاضر هستند که از جیب خود خرج کنند و بیایند 2 ساعت یکجا ساکت بنشینند و 2 ساعت آموزش مقابله با بلایای طبیعی را ببینند و در نهایت با رضایت از سینما خارج شوند. این یعنی اینکه نه تنها دولت هزینهای نمیکند، بلکه کارگردان، بازیگر و دولت همگی سود میبرند و در عین حال آموزش مقابله با بلایای طبیعی را به بهترین شکل به مردم آموزش میدهند. متاسفانه برخی بیهنریا در عرصه فرهنگ باعث شده که نه تنها نتوانیم افرادی را جذب دین و اخلاقیات کنیم، بلکه با عملکرد اشتباه خود گروهی را از دین فراری دهیم. باید در این زمینه بیشتر تلاش کرد و قشر هنرمند را از میان افراد متدین و دلسوز برای نظام تربیت کرد. باید به یاد داشته باشیم که بسیاری از ضربههای مهلکی که از جانب هنر بر پیکره ارزش های اسلامی وارد شده به دلیل وجود افراد بیتعهد و بیمبالات در عرصه کار فرهنگی است.
- از نکات خواندنی درباره شهید ابراهیم هادی برای نسل جوان چه خاطره و یا نکتهای دارید؟
نکته جالب در شخصیت شهید ابراهیم هادی جامع بودن وی در بسیاری از کارهاست. این نشانه بارز در وجود ایشان ناشی از اخلاص در عملی است که وی داشت و باعث شده است شخصیتی فراگیر و دوست داشتنی در میان اقشار مختلف جامعه داشته باشد. وقتی حرکت جوانمردانه وی در نجات جان یک سرباز عراقی و مردانگی وی در کشتی گرفتن با حریفی که نقطه ضعف خود را عیان کرده و صدها خاطره جالب و خواندنی از وی را برای جوانان بیان میکنیم، مردم ناخودآگاه علاقه زیادی به این شیوه زندگی و مردانگی شهید ابراهیم هادی پیدا میکنند. اتفاقاً یکی از راههای ترسیم سبک زندگی اسلامی ـ ایرانی برای جوانان، بازگو کردن خاطرات کسانی است که هنوز از رفتنشان زیاد نگذشته و هنوز هم بوی عطر وجودشان در شهر و کوچههای ما میپیچد.