به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، سید حسن قاضی زاده هاشمی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در همایش مرجعیت علمی در حوزه سلامت که صبح امروز در سالن همایشهای صدرای دانشگاه بقیه الله برگزار شد با تأکید بر ادامه دارد بودن رشد علمی در کشور عنوان کرد: قرار بر این بود که تا سال 1404 به بالاترین موقعیت از جهت علمی و فناوری دست یابیم که در این راستا حرکت پرشتابی در کشور آغاز شد اما این رشد علمی باید ادامه دار باشد.
وی افزود: ایران در آی اس آی رتبه 21 را دارد اما اگر تغییر مسیر مناسب نداشته باشیم ممکن است شرایط متفاوت شود و دچار افت شویم.
از لحاظ مقالات علمی بالاتر از برخی کشورها هستیم اما از لحاظ فناوری خیر! وزیر بهداشت با اشاره به اینکه یکی از فاکتورهای مهم در مرجعیت علمی تعداد استنادات و مقالات علمی است، تصریح کرد: اگرچه از جهت مقالات علمی از سوئیس و سوئد بالاتر هستیم اما در فناوری بیش از صد رتبه با آنان فاصله داریم اگر به دانشگاههای دنیا نگاه کنیم فقط یک دانشگاه ایرانی در رتبه برتر دنیا قرار دارد.
وی ادامه داد: درباره نوآوری در منطقه رتبه 14 را کسب کرده ایم و یا حتی در کشورهای اسلامی نیز دارای رتبه بالایی نیستیم پس نمی توان گفت به دنبال مرجعیت علمی هستیم اما ابزار کافی در این باره را نداشته باشیم.
هاشمی با اشاره به اینکه ملتی مقتدراست که از علم بیشتری برخوردار باشد تاکید کرد: آمریکا و اروپا مرجعیت علمی دارند همین موضوع باعث روحیه استعمارگری و قدرت طلبی در آنان شده و زمینه تعدی در سایر حوزه ها را از سوی آنان فراهم کرده است.
نمی توان با جهان قطع مراوده کرد وزیر بهداشت اظهار کرد: برای پیشرفت و مرجعیت علمی ما نیازمند ابزار هستیم که در اینباره حتما مسائل اقتصادی و سیاسی از اهمیت برخوردار هستند؛ اگر فقر، بی اخلاقی، دروغ و بیکاری در جامعه شیوع پیدا کند مرجعیت علمی امکان پذیر نیست.
وی اذعان کرد: نمی توان با جهان قطع مراوده کرد سپس به دنبال مرجعیت علمی بود پس باید با دنیا و کشورهای همسایه در ارتباط باشیم.
هاشمی با اشاره به جدا کردن آموزش عالی از وزارت علوم به عنوان اقدامی درست در زمینه بهداشت مردم ابراز کرد: این اقدام باعث غبطه کشورهای دیگر به ایران شده است.
وی در رابطه با انتخاب مسئولان دانشگاههای علوم پزشکی بیان کرد: اگر رئیس دانشگاهی را انتخاب کنیم که پژوهشگرباشد بهداشت و درمان مردم معطل میماند و اگر این فرد مدام به دنبال حل مشکلات بیمارستان باشد از پژوهش باز میماند و این دو مورد با هم جمع شدنی نیست.
ساختار دانشگاههای علوم پزشکی نیاز به بازنگری دارد
وزیر بهداشت ادامه داد: اگر قرار است مرکز آموزشی صرفا به پژوهش بپردازد اقدام مناسبی است اما به دلیل ساخته نشدن هیچ بیمارستان جدیدی در تهران هجوم بیماران به سمت این مراکز آموزشی بوده است پس باید در ساختار دانشگاههای علوم پزشکی تجدید نظر کرد.
هاشمی تاکید کرد: ترکیه در سالهای آینده پیشرفت بیشتری خواهد کرد به این دلیل که مراکز آموزشی آنان جزو بهترین مراکز آموزشی است و بخش خصوصی فرصت های درمانی را برای مردم ایجاد کرده است.
وی از بودجه به عنوان یکی از مشکلات جدی در راه رسیدن به مرجعیت علمی یاد کرد و گفت: در کشور قوانین بودجه پژوهش تصویب میشود و دراین باره دولت و مجلس فقط 65 درصد تا 3 درصد بودجه را به این امر اختصاص میدهند به این دلیل که شاید پژوهش و تولید علم را صرفا تولید مقاله میدانند اما کل بودجه تحقیقات درآموزش پزشکی یک صدم بودجه دانشگاههای مهم کشورهم نیست.
وزیر بهداشت با بیان اینکه باید با حفظ و ارتقاء مقالات در حوزه فناوری و تولید ثروت کار کنیم خاطر نشان کرد: اساس این موضوع برعهده سیاستگذاران کشور است و دراین باره منتقدان در وزارت علوم و وزارت بهداشت میتوانند کمک کننده باشند.