رحیم خاکی، قاری بینالمللی و فعال قرآنی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) در مورد برخی انحصارطلبیهای کمیسیونهای تخصصی شورای توسعه فرهنگ قرآنی گفت: این کمیسیونها دارای فعالیت ملی هستند و باید به گونهای گام بردارند که در جهت ایجاد فضای عادلانه و در راستای توزیع اعتبارات، عدالت را مدنظر داشته باشند.
لزوم مدنظر قرار دادن ظرفیت همه دستگاهها
مشاور معاون فرهنگی وزارت ورزش و جوانان با بیان اینکه کمیسیونها باید ظرفیت دستگاههایی که حرفهایی برای گفتن در عرصه فعالیتهای قرآنی دارند، بیشتر مدنظر قرار دهند، افزود: باید کارکردها به گونهای باشد که مجموعههایی که تاکنون فعالیتهای اثرگذاری داشتهاند، مورد توجه قرار دهیم، خصوصاً مجموعه بزرگ دانشگاهی کشور، اگر چنین مجموعههایی از بودجههای کمیسیونها محروم شوند و یا واقعیتهای نیازمندیهای این مجموعهها دیده نشود باعث ضربه دیدن به چنین مجموعههایی خواهد شد.
این قاری بین المللی تصریح کرد: بنابر این لازم است که هم در جهت اطلاعرسانی و ایجاد فضای زمانی لازم برای ارائه طرحها و برنامهها در یک محدوده زمانی منطقی و معقول تلاش کنند و هم اینکه حتی چندین بار با مکاتبه و ارسال نامههای مشخص، نهادها و سازمانهای تخصصی کشور را در جریان برنامهریزی، میزان اعتبارات و مذاکرات قرار دهند تا آنچه که از فضای عمومی مباحث قرآنی در کمیسیونها انتظار است تحقق یابد.
توجه به آیه «اعْدِلُواْ هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَى» در تخصیص اعتبارت
خاکی در بخش دیگری از این گفتوگو با اشاره به آیه «... اعْدِلُواْ هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَى ...» و تأکید بر مدنظر قرار دادن این آیه در بحث تخصیص اعتبارات قرآنی، اظهار کرد: هیچ نهاد و یا دستگاهی حق ندارد تصور کند چون خود همان دستگاه توان برداشت بیشتر از میزان اعتبارات را دارد و یا حقوق قانونی برای برداشت اعتبارات بیشتر را دارد از این فضا برای شخص و نهاد خود استفاده کرده و دیگران را از امکان حداقلی که ایجاد شده است محروم کند.
کمیسیونها نیازهای بودجهای خود را مطرح کنند
وی بیان کرد: اگر نیازمندیهای کمیسیونهای شورای توسعه فرهنگ قرآنی بیش از این اعداد و ارقامی است که در بودجهها تعریف شده است که قطعاً همینگونه است، باید از راه صحیح آن که فعالیت رسانهای مناسب است وارد شوند. باید مواضع اصولی و دقیق و هوشمندانه خود را از طریق رسانهها و اطلاعرسانی به مدیران و سیستم تصمیمگیر کشور برسانند تا افزایش در حد معقول و در حد ممکن صورت بگیرد.
حتی در حداقلترین بودجهها نیز عدالت باید رعایت شود
این قاری بینالمللی کشورمان اذعان کرد: حالا که بودجهها و اعتبارات به میزان فعلی است باید در حد همین حداقلهای موجود عدالت را رعایت کنیم. رعایت اخلاق در همه زمینهها خصوصاً در حوزه فعالیتهای قرآنی بسیار لازم است که باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
آسیبهای انحصارطلبی کمیسیونها
خاکی در بخش دیگری از این گفتوگو به آسیبهایی که ممکن است انحصارطلبی کمیسیونها به دنبال داشته باشد اشاره کرد و گفت: واقعیت این است که اطلاع چندانی از اینکه فعالیتها در گذشته به چه صورت بوده است ندارم و صحبتهای من ناظر بر فضای عمومی فعالیت کمیسیونها است.
وی خاطرنشان کرد: با این وجود آنچه که گفته شد، جزء اصول، معیارها و بایدهای کمیسیونها است، طبیعتاً هرجایی که انحصارگرایی صورت بگیرد و اگر خدایی نکرده ناعدالتی در تصمیمات صورت بگیرد همه آسیب خواهند دید، در این بحث حتی آن دستگاه و نهادی که به زعم خود برنده بوده است نیز آسیب خواهد دید.
این قاری بینالمللی کشورمان در ادامه یکی از آسیبهای انحصارطلبی کمیسیونها را از بین رفتن تعامل و همدلی در بین دستگاههای قرآنی عنوان کرد و افزود: نهادها و دستگاههای قرآنی در فعالیت قرآنی و خصوصاً در حوزه آموزش، نیازمند به تعامل و همکاری با هم هستند. اگر تعامل و همدلی را از دست بدهیم ولو اینکه بودجه زیادی هم در اختیار داشته باشیم، آسیبزا خواهد بود، آن تعامل و همدلی قیمت بسیار بیشتری از بودجهها دارد و طبیعتاً باید تلاش کنیم تا این فضای همدلی و تعامل از بین نرود.
خاکی در پایان عنوان کرد: ما در کشور از مجموعههای متخصص، متبحر و کاردان که دارای سیستم باشند چندان بهرهمند نیسیتم، بنابراین باید کاری کنیم که همان معدود دستگاههایی که در حد همان انگشتان دست هستند و بعد از 35 سال شکل گرفته و به مرز پختگی رسیدهاند، درگیر کنیم و جدیتر نسبت به تعاملات و واقعیات کار در این حوزه اقدام کنیم تا این فضا از بین نرود.