به گزارش خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، دارالقرآن شهرک اکباتان مدتی است که از روند ساخت و سازش میگذرد و با وجود مشکلات و اعتراضات افرادی که شاید در این زمینه آگاهی کامل را نداشتهاند و یا به هر دلیل دیگری در مقابل ساخت این دارالقرآن ایستادگی کردهاند آرام، آرام تکمیل شده و به گفته یک منبع آگاه به زودی افتتاح خواهد شد.
در مورد اینکه اعتراض برای ساخت این دارالقرآن از کجا و به چه دلیل صورت گرفته است حرفهای بسیاری گفته میشد که با برملا شدن اسناد و مدارکی از سوی دستگاههای ذیربط، حقایقی روشن میشود که بد نیست همه معترضین به ساخت این دارالقرآن از آن آگاهی پیدا کنند.
خبرگزاری ایکنا نیز در راستای اجرای رسالتش بهعنوان اطلاعرسانی و آگاهیبخشی و پیگیری امور فعالان قرآنی در این خصوص گزارش مختصری از روند ساخت و ساز این دارالقرآن و سرانجام آن انجام داده است.
آنگونه از مستندات و اخبار دریافتی مشخص است، دارالقرآن شهرک اکباتان که در فاز دوم شهرک اکباتان قرار دارد قربانی یک توطئه شده است. توطئهای که تنها مستندات قانونی آن میتواند پرده از آن بردارد تا مشخص شود آیا واقعا معترضانی که اکنون پشت طومار و اعتراضهای خیابانی ایستادهاند از حقایق این پرونده آگاه هستند یا آنها هم قربانی سودجویان قرار گرفتهاند.
ماجرای دارالقرآن شهرک اکباتان از زمانی مورد توجه قرار گرفت که تعدادی از افراد در اردیبهشت ماه سال جاری با تجمع در مقابل شورای اسلامی شهر تهران، خواستار توقف اجرای این پروژه شدند.
بر اساس خبرهای منتشره، ٢٥هزار امضا از ساکنان فازهای یک، دو و سه اکباتان در قالب طوماری به شورای شهر آورده شد. در این اعتراض تصاویری از سازه دارالقرآن و شعارهای زیست محیطی دیگری در دست معترضان قرار داشت.
به همین بهانه ایکنا مصاحبهای با سیدمصطفی صادقی از فعالان این دارالقرآن داشته است. وی در این خصوص میگوید: مجوز فعالیت این دارالقرآن از شهرداری دریافت شده است و حتی زمین آن نیز از سوی شهرداری در اختیار این مرکز قرار گرفته است.
صادقی ادامه میدهد: کلاسهای این دارالقرآن در گذشته، به دلیل اینکه دارای مکان مشخصی نبوده است در مدرسه «عموییان» برپا و در آن مکان، علاوه بر برپایی برنامههای عادی قرآنی ویژه خردسالان، نوجوانان، جوانان و بانوان، مراسمهای عزاداری و جشن به صورت مناسبتی برگزار میشد.
وی با اشاره به اعتراضهای مردم به تشکیل این دارالقرآن و تهیه طوماری از امضاءهای معترضان و تخریب بنرهای تبلیغاتی این مرکز گفت و افزود: مردم اطلاع دقیقی از این موضوع ندارند بلکه عدهای صحنهگردان در پشت جریان هستند که شاید به دلیل اینکه اعتقادات دینی و مذهبی ندارند، نمیخواهند این دارالقرآن احداث شود وگرنه این مواردی که مطرح شده است که اینجا تجاری خواهد شد به هیچ وجه صحت ندارد.
پژمان پشمچیزاده، معاون معماری و شهرسازی شهردار تهران هم در حاشیه یکصد و چهل و ششمین جلسه علنی شورای شهر تهران درخصوص اعتراض جمعی از اهالی شهرک اکباتان به ساخت دارالقرآن در این شهرک گفته بود: کل این ساختمان به دارالقرآن تعلق داشته و بخش تجاری ندارد و بر خلاف آنچه گفته شده که یک مرکز تجاری قرار است در اینجا ساخته شود، این ساختمان دو طبقه و در زمینی ٢٠٠ متری است که یک طبقه همکف و یک طبقه روی آن قرار دارد.
وی افزود: همانطور که یک عده از احداث دارالقرآن در این نقطه انتقاد دارند، عدهای دیگر هم بر انجام این کار اصرار دارند. معاون شهردار تهران در خصوص طرح طومار و اعتراض از رسانه ها خواست سراغ موافقان ساخته شدن دارالقرآن هم بروند چرا که تعداد آنها بیشتر است و ادعای مطروحه در این اعتراض نیز درست نیست.
پشمچیزاده، در پاسخ به این پرسش که آیا برای ساخت این دارالقرآن پروانه و مجوز صادر شده است، گفت: ساخت این دارالقرآن هیچ مشکل قانونی ندارد و ساخت آن در راستای تأمین سرانههای فرهنگی محله در دستور کار قرار گرفته است و ادامه فعالیت سازندگان آن هم هیچ منعی ندارد.
پشمچیزاده در پاسخ به این سوال که «چرا معاون دیگر شهردار به ساکنان اکباتان قول داده که پیشرفت کار متوقف میشود؟» گفت: ساخت این سازه متوقف نمیشود و ما در معاونت شهرسازی هیچ دستوری برای توقف کار صادر نکرده و نخواهیم کرد.
حرف معترضان چه بود؟
برخی از معترضان در تجمع مقابل شورا مدعی شدند زمینهای این محدوده مشاع است و ساخت و ساز در آن نیازمند دریافت رضایت از همه مالکان است. اعتراضی که البته اختصاص این زمین به دایر کردن فضای سبز را هم شامل میشد. این اعتراضها از زمان کلنگ خوردن پروژه در عید فطر سال گذشته صورت گرفته بود و معترضان در تحصن مقابل سازه دارالقرآن با قلم درشت نوشته بودند: «تخریب فضای سبز به فرمان مقام معظم رهبری حتی برای ساختن حوزه علمیه نیز جایز نیست».
بدین ترتیب حضور در مقابل شورا، انتشار گزارشهایی درباره آسیب رساندن به فضای سبز اکباتان با طرح نظرات معترضان در حالی مطرح شد که برخی از اعضای شورای شهر نیز با این ادعا همراه شدند.
البته منبع آگاهی که از ایکنا درخواست کرد نامش فاش نشود در این رابطه هم گفته بود، معترضان با بیان این ماجرا به صورت کاملا دروغ و گرفتن استفتاهایی از مراجع میخواستند اذهان عمومی و مراجع را هم نسبت به این قضیه بدبین کنند.
محمد حقانی، رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران هم، درباره اعتراض ساکنان اکباتان به خبرنگاران گفته بود: این موضوع را پیگیری کردهایم و زمینی که برای احداث دارالقرآن در نظر گرفته شده فضای سبز است. به گفته حقانی، در شهرک اکباتان کسی به ساخت یک دارالقرآن اعتراض ندارد، اعتراض به این است که چرا این ساختمان را در فضای سبز احداث میکنند.
این در حالی بود که برخی اعضای شورا هم مخالف این ادعا بودند. به طوری که مهدی چمران به خبرنگاران گفته بود: زمین دارالقرآن محل استقرار کارگاههای مترو بود. ٢٠٠متر از زمین را برای ساخت این دارالقرآن اختصاص دادند که نه نزدیک خانه کسی است، نه مزاحمتی برای رفت و آمد افراد ایجاد میکند. بنابراین از نظر ما اعتراض اهالی وارد نیست.
ساخت دارالقرآن به تقاضای ساکنین بوده است
اسفندیار آزاده، شهردار ناحیه شش منطقه پنج است که قریب به شش سال است مسئولیت شهرداری این ناحیه را برعهده دارد درگفتوگو با خبرگزاری (ایکنا)، میگوید: شهرک اکباتان 100 هزار نفر جمعیت دارد در حالی که سرانه فرهنگی اکباتان با این تراکم جمعیت تنها هشت دهم درصد است. درخواستهای مکرری از سوی اهالی محل به ویژه ساکنان فاز دو که جمعیت آن حدود 50 هزار نفر است به شهرداری ناحیه داده میشد که در آن وجود سه مسجد در اکباتان را ناکافی عنوان کرده و حتی بعد مسافت زیاد با مسجد را طرح کرده بودند.
آزاده میافزاید: بر اساس نامههای موجود که با امضای اهالی منطقه فاز یک، دو و سه است، احداث دارالقرآن در نزدیک فاز دو تقاضا شده بود.
وی به مراجعات مکرر جوانان اکباتانی که دغدغه و نگرانی دینی دارند نیز اشاره کرد و گفت: با وجود درخواست های آنها، موضوع را با شورایاری محله هم درمیان گذاشتیم تا با رای اکثریت ساکنان اقدامی صورت گیرد و شورایاری محله نیز تائید کرد، هیات عشاق المهدی که متشکل از خانواده معظم شهدا، ایثارگران و جوانان مومن محله هستند، پیگیر این موضوع بوده اند.
شهردار ناحیه شش منطقه پنج درباره مکان ساخت این دارالقرآن که اصلیترین کانون اعتراضات مطروحه بود، میگوید: زمین مذکور با وسعت 2560 مترمربع فضایی در ضلع جنوبی بلوک 19 فاز دو شهرک اکباتان بود که بعد از پایان کارگاه مترو خط چهار، به مکان بیدفاع شهری تبدیل شده بود. به طوری که اهالی از تجمع افراد معتاد از سایر نقاط شهر در آن جا معترض بودند.
آزاده ادامه داد: با اختیاراتی که به شهرداری داده شده بود 224 مترمربع از این فضا در قالب ساختمانی دو طبقه در اختیار ساخته شدن دارالقرآن قرار گرفت. این در حالی بود که در بقیه این فضا، طبق طرح توسعه و بهسازی فضای سبز در قالب کمربند سبز اکباتان، چمن آرایی و درختکاری روبروی بلوک 17 و مقابل بلوک 19 دنبال شد و در این راستا حدود 800 درخت نیز کاشته شد. شهردار ناحیه شش منطقه 5 از وجود مستنداتی گفت که نشان میدهد، تصور ساخت و ساز در فضای مشاعات ساکنان فاز دو کاملا اشتباه است.
اسناد حقایق را هویدا می کند
طبق اعلام رسانههای خبری شهرداری تهران، اسناد زیادی در اختیار شهرداری تهران قرار گرفته که انتشار همه آنها در یک گزارش امکان پذیر نیست. اما سندها گواه حقایق هستند. صورت جلسه مورخ سال 1374 در خصوص مسائل شهرک اکباتان نشان می دهد این شهرک بعد از پیروزی انقلاب توسط وزارت مسکن و شهرسازی مدیریت شده است و شرکت نوسازی و عمران با پایان کار پس از نهایی شدن و تفکیک ساخت و سازهای محدوده شهرک اکباتان، به شهرداری تهران تحویل داده شده است.
باتوجه به اسناد صورتجلسه 28/4/1384، مالکیت اراضی در فضای سبز بین دو فاز 1و 2 شهرک اکباتان متعلق به شرکت نوسازی و عمران تهران بوده که در تاریخ 18/5/ 1383 به شهرداری منطقه پنج تهران تحویل شده است. حتی اسناد قدیمی در زمان قبل از انقلاب هم موید آن است که فضاهای تاسیسات و بقیه اراضی برای انجام اقدامات عمومی باید در اختیار سازمان های مربوطه قرار گیرند که این سند تاریخ قبل از اردیبهشت ماه سال 1355 هجری شمسی را دارد.
سید باقر قائم مقامی، دبیر شورایاری پیشین شهرک اکباتان در این خصوص هم به خبرنگاران گفته است: هیچکس با اصل دارالقرآن مخالفتی ندارد. مردم اکباتان از مریدان قرآن و عترت هستند اما عدهای مردم را تهییج کردهاند چون منافعشان در این موضوع بوده است.
قائم مقامی ادامه میدهد: مردم اکباتان خودشان میخواهند فضا قرآنی باشد. حقشان است. اما عدهای معلوم الحال با هدف رای آوردن در انتخابات محلی مردم را تهییج کردند که ساخت و ساز دارالقرآن غیرقانونی است. با اعتراض مردم، ساخت و ساز متوقف شد، اما دادگاه حکم به ادامه کار داد و تصویرش هم موجود است.
او میگوید: عدهای قول تخریب دارالقرآن را داده بودند؛ حالا میبینند نمیشود، این گونه وارد شدهاند. آنها نزدیک به 20 هزار پلی کپی، بین واحدها توزیع کردند، اما تجمع زیر 200 نفر بود. مردم محله را اغفال کردهاند میگویند مشاعات است، مال مردم است؛ دروغ میگویند.
اظهارات ابوالقاسم طالبی، کارگردان سینمای ایران هم که در منطقه اکباتان تهران سکونت دارد و در سایت مشرق، منتشر شده است هم در این رابطه شنیدنی است. طالبی گفته است: میخواهم از شهرداری منطقه 5 تهران به دلیل تاسیس یک دارالقرآن و حسینیه در فاز 2 شهرک اکباتان تشکر کنم. چون فاز دو تنها یک مسجد دارد و آن هم خیلی دور است. مردم برای استفاده باید با اتومبیل بروند و مسجد رفتن برای کسانی که در شهرک هستند آسان نیست. امیدوارم شورای شهر تهران این حرکت را پشتیبانی کند. عدهای به دنبال تعطیلی این محل بودند اما از شهرداری و شورای شهر ممنونیم که به پای تاسیس آن ایستادگی کردند.
وجود مستندات بسیار در این رابطه نشان میدهد که احداث این دارالقرآن هیچ منع قانونی ندارد و باید این کار ارزشمند به زودی به اتمام رسد.
ایکنا کسب اطلاع کرد:
با اعلام یک منبع آگاه به خبرگزاری ایکنا و گفتوگویی که با آن داشته است این دارالقرآن در ایام شعبانیه آماده و به زودی افتتاح خواهد شد.