
حجتالاسلام محمدتقی مبشری، رئیس پژوهشکده مطالعات معارف اسلامی در گفتوگو با
خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، در رابطه با جایگاه درس وصایای امام(ره) اظهار کرد: درس وصایای حضرت امام(ره) فقط در دانشگاه آزاد و احیاناً پیام نور تدریس میشود و دانشگاههای دولتی این واحد درسی را ندارند.
وی افزود: متن وصیت نامه یک کتاب درسی مجزا نیست به همین دلیل باید بهنوعی دارای فراز و فرودهایی باشد تا ایجاد تنوع شود و دانشجو در کلاس احساس خستگی نکند. اگر استادی با سلیقه خودش یک مقداری مباحث را دسته بندی کند و بعد از این که دسته بندی کند پیرامون موضوعاتی که امام صحبت کرده بودند بحثی در کلاس مطرح کند، دیدگاه دانشجویان را سؤال کند و دیدگاه حضرت امام را هم منتقل کند، این درس موفقی خواهد بود. باید این موضوع بندی شود و به یک حالت دسته بندی شده در بیاید. نگاه دانشجویان در رابطه با آن موضوع بررسی شود بعد نگاه امام(ره) منتقل بشود. و بعد دانشجو ببیند همان آرمانی که در ذهن خود دارد، همانی است که امام(ره) وصیت کرده، این نتیجه خوبی هم میدهد.
آرمان دانشجویان منطبق با آرمان های امام(ره)
رئیس پژوهشگاه مطالعات معارف اسلامی ادامه داد: نگاه دانشجویان و آرمانی که دانشجو در ذهن خودش دارد منطبق با آرمانهای امام(ره) است. اگر یک چنین حالتی در کلاس را اساتید الان دنبال کنند، به نظر میرسد با توجه به روحیه جوان که یک روحیه حقطلبی و آرمانگرایی است خواه ناخواه آرمانهای امام(ره) را بهتر میتوان به نسل جدید منتقل کرد.
وی در رابطه با نظر خود درباره گنجاندن این واحد درسی در تمامی دانشگاهها گفت: به نظرم شاید ارائه کل آن به عنوان دروس عمومی بعضاً در رشتههای تخصصی لزومی نداشته باشد؛ نه به عنوان یک واحد درسی، اما آن قسمتی که توصیههای اخلاقی اندیشه سیاسی امام(ره) است لابلای دروس قرار گیرد، خیلی میتواند خوب و مفید باشد و اینکه با زبان دانشجو مباحث بیان شود. منتهی نگاه جامعی باید باشد، کسانی که تدوین گر هستند، اول نیازسنجی داشته باشند، بهتر است کتابی تدوین شود که حاوی نظرات حضرت امام(ره) باشد که در وصیتنامهشان بیان شده است.
مبشری ادامه داد: باید نیازسنجی انجام شود که ببینیم امروز نیاز دانشجوی ما در چه حوزهای است. لازم نیست تمام مباحثی که حضرت امام در وصیتنامه مطرح نموده اند ما بخواهیم که در یک ترم یا یک درس منتقل بکنیم میتوانیم تقسیم بندی کنیم و در دروس مختلف به عنوان اندیشههای حضرت امام(ره) بیان کرد که این امر باید زیر نظرنهاد رهبری به عنوان مسئول تدوین کتب درسی دانشگاهها است. چون این فکر وجود دارد که این باید به عنوان واحد درسی ارائه شود، اول این فکر باید اصلاح شود بعد بیایند به سمت تدوین کتب، البته این نگاه شخصی بنده است. خوب است نظر اساتید دانشگاه ها سؤال شود و کتاب هایی تدوین شود که حاوی نظرات امام باشد.
وی افزود: در بین کلاس ها میدیدم دانشجو کاملاً با دقت گوش میدهد و پیگیری میکند؛ دانشجویان مطالب بیان شده در وصیت نامه امام را واقعاً آرمان های خودشان می دانستند احساس می کردند که درد و دل خودشان منتقل شده و همراهی با درس بود منتهی باید در انتقال سلیقه به خرج داده شود و دسته بندی شود و از حالت وصیت نامهای به یک حالت کتابی تبدیل شود در زمان تدریس خود من هم از طرفی جوان بودم و فرصت هایی که به دست می آوردم تا بخشهای وصایای امام را مطابق نیاز دانشجو تنظیم میکردم اما متأسفانه با فاصله گرفتن از تدریس و وارد شدن به امور اجرایی از این امر فاصله گرفتم هرازچندگاهی که در بین کلاس ها صحبت یا مطلبی از امام مطرح شده دیدم دانشجو کاملاً با دقت گوش می دهد وبا دقت پیگیری می کند.