شیخ ضیاء الدین حمید الزبیدی، مدیر مرکز چاپ و تفسیر و علوم قرآن آستان مقدس حضرت عباس(ع) در گفتوگو با کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، درباره چاپ مصحف جدید این آستان گفت: مصحف جدید تولید آستان مقدس حضرت عباس(ع) در کربلای معلی است که به خط خطاط عراقی به نام حمید السعدی تنظیم شده است. به همین منظور حروف خط نسخ وی را به رایانه دادیم. برای این کار نیز برنامه خاص کامپیوتری نیز طراحی کردیم تا قرآنی به خط وی و منتسب به مرکز نشر و تفسیر و علوم قرآن آستان مقدس حضرت عباس(ع) باشد.
شیخ زبیدی تصریح کرد: این مرکز بر آن شد تا با تنظیم و به کارگیری حروف خاص و تنظیم این قرآن با خط نسخ و خطاط عراقی و همچنین بهرهگیری از احکام تجوید و برجسته کردن واژگان خاص قرآن، با زیبایی خاص و ترکیب و تنظیم ویژه صفحات این مصحف شریف را انجام دهد.
وی ادامه داد: قبل از چاپ آن مراحل زیادی طی شده است. ما بهترین مواد را برای چاپ حروف آن انتخاب کردیم و از لحاظ کاغذ مرغوبترین و باکیفیتترین کاغذ را برگزیدیم و از دستگاههای چاپ جدید استفاده کردیم تا اینکه چاپ مناسب باشد. این چاپ بر مبنای قواعد و بر اساس مرجع، منهج و اسلوب مشخص انجام شد. تصحیح و بازبینی آن نیز چندین بار توسط کارشناسان و کادر آستان مقدس حضرت عباس(ع) و همچنین گروهی از خطاطان بغداد که بعضا شاگردان حمید السعدی بودند صورت شد.
شیخ زبیدی اظهار کرد: آنچه که این مصحف را از دیگر مصاحف متمایز میکند این است که در این مصحف شریف آستان مقدس عباس(ع) شماره آیه را در پایان آیه همان آیه قرار دادیم و معانی آیه را در یک سطر قرار دادیم؛ یعنی در همان سطر که آیه وجود دارد معنایش هم وجود دارد نه اینکه ادامه معنای آن در خط دیگر منتقل شده باشد و اینگونه معنا کامل است. معنا کلمه کلمه نیست و به خصوص اینکه بسیاری از اصطلاحات و قواعد و احکام تجوید در این قرآن اضافه شده است و این یکی از دلایلی است که این قرآن برجسته و متمایز شده است.
وی افزود: در روایتی از اهل بیت(علیهم السلام) داریم که صراط مستقیم همان حضرت علی(ع) هستند، ما هم «الصراط» را در یک سطر و «المستقیم» را در سطر دیگر قرار ندادیم لذا ما سعی کردیم که احادیث اهل بیت(علیهم السلام) را در این قرآن عمل کنیم یعنی «الصراط المستقیم» در یک سطر آمده است. این قسمت فقط عمل به یکی از روایتها است که باعث تمایز این قرآن از دیگر مصاحف است و سعی کردیم در این قرآن عمل به روایات اهل بیت علیهم السلام را آشکارا رعایت کنیم.
وی تصریح کرد: مرکز نشر و تفسیر و علوم قرآن آستان مقدس حضرت عباس(ع) در توان خودش کلمات را با معنی خودش در یک سطر قرار داد و این کار زیبایی آن آیه را بیان میکند. اما شماره صفحات این قرآن مانند قرآنهای دیگر است و تغییری نکرده است.
وی با بیان اینکه رقمهای صفحههای این قرآن را تغییر ندادیم گفت: رقم هر صفحه همان رقم صفحه قرآن مدینه منوره به خط عثمان طه است و تغییری در این مورد ندارد و هیچ تغییری در تعداد صفحات ندادیم. صفحات این قرآن کاملا هنری و تزیین شده و مزین است و در تنظیم و ترتیب سورهها و آیات شکیل کردن تزئینات آن و قرار دادن علامات آن از جمله مواردی است که به آن اهمیت خاصی داده شده است.
مدیر مرکز چاپ و تفسیر و علوم قرآن آستان مقدس حضرت عباس (ع) بیان کرد: بعد از این سعی کردیم تا جایی که امکان دارد خط واضح باشد و کل حروف به صورت حرف حرف نیست واضح طراحی شده و حرکت هر حرف دقیقا روی حروف قرار گرفته و این از ویژگیهای این مصحف هست. خطی که نوشته شده خط نسخ است که کاملا واضح است و تلاوت قرآن را برای قاری سهل و آسان میکند.
وی ادامه داد: از ویژگیهای دیگر این مصحف شریف جلد خارجی آن است که بسیار زیبا طراحی شده و مزین به پنجره ها و ضریح مقدس حضرت عباس(ع) شده است. لوگوی آستان مقدس حضرت عباس(ع) بر روی جلد قرار گرفته و چاپ آن نیز نفیس و جذاب است که توسط آستان مقدس حضرت عباس(ع) انجام شده است.
شیخ زبیدی اظهار کرد: از ویژگیهای دیگر این مصحف این است که این مصحف به خط خطاط عراقی حمید السعدی انجام شده و با قرار دادن تزئینات و زیباییها و چاپ عراقی خاص انجام شده است. امتیاز خاص دیگری که این قرآن نسبت به مصاحف معمول و متداول در عراق و کشورهای دیگر دارد و آنرا برجسته میکند این است که این مصحف شریف به روایت حفص از عاصم نوشته شده و علامات وقف آن کاملا دقیق است.
شیخ زبیدی در پاسخ به این سؤال که این مصحف دقیقا با قرآن سعودیه به خط عثمان طه چه فرقی دارد؟ بیان کرد: در این قرآن از اهل بیت (علیهم السلام) یاد شده است و شماره آیات آخر هر آیه قرار گرفته است. اختلافات هنری بین این دو قرآن در املاء و رسم الخط آن کاملا آشکار است و در آیاتی که در معنای آن اهل بیت(علیهم السلام) ذکر شده را برجسته کنیم. اما خطاط قرآن مدینه منوره خطاط سوری به نام عثمان طه است و خط این قرآن اشکالات زیادی دارد ولی خطاط قرآن آستان مقدس حضرت عباس(ع) خطاط عراقی هست به نام حمید السعدی و شکل حروف یک شکل نیست و با خط نسخ عربی نوشته شده است.
وی در ادامه تصریح کرد: بقیه قسمتهای این قرآن تغییر نکرده است و حتی صفحات آن مانند صفحات قرآن مدین منوره طراحی شده است و این مصحف بهروایت حفص از عاصم است. این سبب شده که بین این مصحف و مصحف مدینه منوره فرق دیگری نیست و کاملا مطابق هستند در آنچه که به واژگان و احکام وقف و ابتدا مربوط است.
وی در پاسخ به این سؤال که این مصحف شریف کی رونمایی خواهد شد و به بازار میآید؟ گفت: اکنون از نسخه تجویدی آن تعداد محدودی برای قراء چاپ کردیم و در معرض نمایش قرار دادیم. نسخه تجویدی این قرآن واقعا همه را تحت تأثیر قرار میدهد و باعث شادی و رضایت مشاهده کنندگان این مصحف شده است. الان در چاپخانه نسخههای تجویدی دیگر چاپ خواهد شد و در روزهای آتی برای ملتها پخش خواهد شد.
شیخ زبیدی یادآور شد: مرکز طبع و تفسیر و علوم قرآن وابسته به آستان مقدس حضرت عباس(ع) تقریبا 7 ماه است که کارش را در این خصوص آغاز کرده و برای تهیه این مصحف شریف زمان زیادی را برای آماده سازی و تهیه این مصحف قرار داده که این موفقیت حاصل تلاش کادر اداری و کار شبانه روزی این مرکز و همکاران آن بوده است و به حول و قوه الهی در ماه مبارک رمضان به بازار می آید.