کد خبر: 3315914
تاریخ انتشار : ۲۸ خرداد ۱۳۹۴ - ۲۰:۲۱

رمضان ۹۴ در سینما، نمودی روشن ندارد

گروه هنر: سینما در رمضان ۹۴ با یک فیلم قرآنی که «یاسین» نام دارد و موضوع سوءاستفاده پدری از موقعیت فرزندش که حافظ قرآن است را بیان می‌کند، به پیشواز ماه رمضان رفته است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) هر سال با شروع ماه رمضان انرژی خاصی در تمامی بخش‌های جامعه به وجود می‌آید، زیرا هر کس سعی می‌کند به نحوی در میهمانی خدا شرکت داشته باشد. در این میان عالم هنر به ویژه سینما هم تلاش دارد به نوعی به اکران‌های خود در این ایام رنگ و بویی رمضانی دهد، اما متاسفانه در چند سال اخیر توجه به فیلم‌هایی که محوریت‌ آنها کارهای دینی است به شدت کمرنگ شده. برای همین می‌بینیم که در سال 94 تنها یک فیلم با عنوان «یاسین» موضوعی قرآنی دارد، البته فیلم دیگری هم با نام «از رئیس جمهور پاداش بگیرید» نیز وجود دارد که موضوعش حج است، اما رویکردی که برای آن انتخاب شده، طنز است. برای همین شاید نتوان حداقل در ظاهر آن را به عنوان کاری که شاخصه اصلی آن مضامین دینی است معرفی کرد.

درباره «یاسین» اگر بخواهیم توضیح بیشتری دهیم باید گفت که این فیلم از چهارشنبه، 27 خردادماه به سرگروهی اریکه ایرانیان به نمایش درآمده است. در این فیلم حمید فرخ‌نژاد، پریوش نظریه، یوسف مرادیان، آزاده شمس، رضا توکلی، حسین سلیمانی، طوفان مهردادیان، احمد مهیاری، رخساره شجاع‌الدین و جعفر کرمی نقش‌آفرینی کرده‌اند.

فیلم داستان پدری را روایت می‌کند که در مقطعی از زندگی با سوءاستفاده از موقعیت پسر کوچکش که حافظ قرآن است سعی در رانت‌خواری و بهره‌برداری‌های مادی و معنوی به نفع خودش دارد که در این بین اتفاقی می‌افتد و مسیر پدر عوض می‌شود. این فیلم پیش‌تر «ما همه گناهکاریم» نام داشت و تمام کار در شمال کشور روی آنتن رفته است. «یاسین» نخستین ساخته سینمایی حامد امرایی است که پیش از این چندین تله فیلم، مجموعه‌های مستند و... ساخته بود.

«یاسین» را باید بعد از اکران نقد کرد

مطلب دیگر درباره این فیلم، اینکه این اثر قرآنی چه بازخوردهایی را به وجود خواهد آورد و اینکه از چه کیفیتی بهره برده است؟ برای پاسخ به این پرسش هنوز به طور دقیق نمی‌توان اظهار نظر کرد، اما تجربه فیلمسازی محسن علی‌اکبری، تهیه‌کننده فیلم نشان داده که در حوزه کارهای دینی آثار خوبی را خلق کرده است. «کتاب قانون» مثال روشنی در این زمینه است که هنوز یادش در بسیاری از اذهان باقی مانده. برای همین می‌توان انتظار داشت که این کار نیز از کیفیت لازم بهره برده باشد.

اما درباره فیلم «از رئیس جمهور پاداش بگیرید» هنوز نمی‌توان به روشنی اظهار نظر کرد، چون فیلم قرار است از یکشنبه اکران شود، البته تجربه فیلم «مارمولک» نشان داده که کمال تبریزی در ساخت فیلم‌هایی دینی که زبانی طنز دارند، تخصصی ویژه دارد، اما با این دلیل نمی‌توان اظهار نظر روشنی درباره پاداش انجام داد.

فیلم سینمایی «از رئیس جمهور پاداش بگیرید» در گروه زندگی از تاریخ 3 تیرماه اکران می‌شود. این فیلم با عنوان پیشین «پاداش» به دلیل محتوای فیلم اجازه اکران نداشت که با تغییر در محتوا و فیلمبرداری مجدد برخی از صحنه‌های فیلم امکان اکران یافت. فیلم داستان یکی از مدیران ارشد است که به صورت کاملاً اتفاقی به سفر حج می‌رود و در این سفر اتفاقاتی برایش می‌افتد که ظاهرش خوشایند نیست، اما همه این اتفاقات ناخوشایند باعث می‌شود به معنا و مفهومی از سفر دست پیدا کند. حسن معجونی نقش اصلی این فیلم را بازی می‌کند و در این فیلم آتیلا پسیانی نیز حضور دارد.

زمان اکران برای فیلم‌هایی دینی در سینما

با توجه به زمانی که برای اکران این دست فیلم‌های (دینی) در سینما در نظر گرفته شده باید از مسئولان سینمایی پرسید که اگر فیلم‌های مورد نظر این فرصت را نداشته باشند که به صورت گسترده در ماه رمضان به نمایش درآیند پس دیگر چه زمانی قرار است فرصت دیدن آنها فراهم شود؟ البته طرح اکران اذان تا اذان سینما اتفاق خوبی است که باید از آن به نیکی یاد کرد، اما آیا این کیفیت سبب خواهد شد که فیلم‌های دینی بتوانند موفقیت لازم را داشته باشد؟
اینکه در ماه رمضان باید فیلم‌های دینی به شکلی جدی‌تر در سینما مورد توجه قرار گیرند به این معنا نیست که تمامی سینماها، فیلم‌های دینی نمایش دهند، اما آیا با دو فیلم که یکی از آنها در ژانر طنز تولید شده می‌توان زمینه‌ای فراهم آورد که فیلم‌های دینی دیده شوند؛ البته ذکر نکته‌ای را هم در این بحث ضروری می‌دانم و آن هم این است که دیگر مراکز هم می‌توانند در این زمینه قدم‌های مثبتی بردارند. برای مثال در مساجد می‌توان شرایطی را فراهم آورد تا فیلم‌های دینی پس از مراسم افطار به نمایش درآیند، اتفاقی که سال‌ها پیش تجربه شد و نتیجه خوبی هم داد، اما متاسفانه با گذشت سال‌ها به فراموشی سپرده شد.

اما در تلویزیون وضعیت تا حدودی متفاوت است، چون در این رسانه سرمایه‌گذار احتیاجی ندارد که فیلمش در باجه هزینه‌هایش را جبران کند. برای همین معمولاً در رسانه ملی در ایام ماه مبارک فیلم‌ها و سریال‌های مختلفی با مضامین دینی روی آنتن می‌رود. این مسئله دو بازخورد متفاوت دارد. ابتدا این‌که بدلیل نداشتن دغدغه سرمایه‌گذار، کمیت این دست آثار در سیما بالاست، اما متاسفانه در وجه دیگر نبودن همین دغدغه مالی سبب شده که کیفیت کارهای مورد نظر رشد نامطلوبی داشته باشد.

captcha