کد خبر: 3316193
تاریخ انتشار : ۳۰ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۹:۵۲

واکاوی دیدگاه امام(ره) درباره نقش سازمان‌های بین‌المللی در جنگ تحمیلی

گروه جهاد و حماسه: کتاب «نظام جهانی» پنجمین اثر از مجموعه «دفاع مقدس در بیانات امام خمینی(ره)» است که سعی دارد با بررسی سخنان و مواضع بنیانگذار کبیر انقلاب در مقاطع مختلف جنگ و در ارتباط با قدرت‌های بزرگ، شمایی کلی از اندیشه ایشان در مورد نظام جهانی را به دست دهد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، کتاب «نظام جهانی» از تازه‌های نشر مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس است که منبع خوبی برای آشنایی با برداشت امام خمینی(ره) از نهادهای بین‌المللی و منطقه‌ای در جنگ تحمیلی محسوب می‌شود.
حجر اردستانی، نویسنده این اثر در پیش‌گفتار اشاره کرده که مکاتب و انقلاب‌ها با رهبران آنها شناخته می‌شوند و بدون نام پرآوازه آنان، ناشناخته می‌مانند. اگر اسلام بدون پیامبر ناشناخته است، انقلاب اسلامی نیز بی نام خمینی نه در داخل و نه در خارج فروغی ندارد.
انقلاب اسلامی ایران در دوره تاریخی خود از پیدایش تا پیروزی (1342 تا 1357) و از استقرار نظام جدید تا پشت سر گذاشتن تجاوز عراق و دوران دفاع مقدس (1358 تا 1367) مرهون اندیشه، دیدگاه‌ها، تدابیر، تصمیمات و رهبری حضرت امام خمینی(ره) بود. در طول دوران دفاع مقدس، امام خمینی توانست با تلفیق آموزه‌های وحیانی، الگوهای تجربه شده تاریخ اسلام، کربلا و عاشورا و نیز با توجه به تحقیر تاریخی ملت ایران در دوران تاریخ معاصر و سلطه قدرت‌های بزرگ بر جهان اسلام، گفتمان هویتی اسلام انقلابی را در عرصه‌های نبرد و در مقابل نظام سلطه جهانی به معرض نمایش بگذارد و با جوانان و آحاد مردم ایران از ارزش‌ها و تمامیت ارضی کشور دفاع کند. این دفاع که با سختی‌ها و مرارت‌های ملی کم‌نظیر همراه بود، موجب شد ایران با اتکا بر توانایی‌های بومی  و تجربه بشری و نیز با رشادت و شهادت‌طلبی فرزندان خود، حیات جدیدی را آغاز کند و تولد ایران جدید را نوید دهد.
به رغم تاثیر انقلاب اسلامی در تاریخ جدید ایران، دفاع مقدس خاستگاه رفتار نوین ملی و بن‌مایه تبدیل حکومت به حاکمیت در پایان جنگ بود؛ زیرا پس از سقوط پهلوی دوم و نفی سلطه خارجی و استبداد داخلی، آمریکا به همراهی قدرت‌های بزرگ و متحدین منطقه‌ای درصدد حفظ سلطه خود بر حاکمیت ایران برآمد، اما پس از هشت سال دفاع مقدس که امام خمینی و رزمندگان طلایه‌داران آن بودند، حاکمیت تاریخی و از دست رفته ایران، بازگشت و تثبیت شد و استقلال و آزادی به معنای واقعی در جمهوری اسلامی تجلی یافت.
مجموعه «دفاع مقدس در بیانات امام خمینی» در تلاش برای بیان دیدگاه‌ها و رهنمودهای رهبر کبیر انقلاب اسلامی درباره موضوعات مختلف جنگ تحمیلی است. اولین جلد از این مجموعه با عنوان «صدام و حزب بعث» در سال 1389، دومین جلد با عنوان «چیستی و چرایی جنگ تحمیلی» و سومین جلد با عنوان «صلح» در سال 1390 و چهارمین جلد با عنوان «خاورمیانه و کشورهای اسلامی» در سال 1391 منتشر شد. کتاب «نظام جهانی» نیز جلد پنجم از این مجموعه است که با روش توصیف، صرفاً به گزینش، دسته‌بندی و سازمان‌دهی دیدگاه‌های امام خمینی(ره) درباره موضوعات مختلف جنگ عراق علیه ایران می‌پردازد.
این کتاب پنج فصل اصلی قدرت‌های جهانی، آمریکا، سازمان‌های بین‌المللی، کشورهای اروپایی و رسانه‌های جهانی را در بر دارد.
فصل اول به گزیده‌ای از بیانات امام درباره شرق و غرب، قدرت‌های جهانی و مقابله با اسلام، صدام؛ آلت دست قدرت‌های جهانی، مقاومت و سربلندی، انزوا و حصر اقتصادی ایران و مخازن طبیعی اشاره دارد.
فصل دوم در یازده گفتار به نقش آمریکا در جریان انقلاب اسلامی و جنگ و اینکه جنگ بهای ضدیت جمهوری اسلامی ایران با آمریکا و در واقع جنگ با آن بوده و تشریح توطئه‌های آمریکا و نقش وی در خلیج فارس، مسئله گروگان‌های آمریکایی در آستانه جنگ تحمیلی و مک فارلین می‌پردازد.
امام خمینی بارها به ارتش عراق توصیه کردند که اجازه ندهد آمریکا برای کشورشان تصمیم بگیرد: «ای ارتشیان عراق گرفتار حزب کافری که برای هواهای نفسانی خویش جوانان شما را به قربانگاه فرستادند، برادران ما برای نجات شما آمده‌اند و با فداکاری و توکل به خدای تعالی این رژیم کافر و ستمگر را به جهنم می‌فرستند. شما عزیزان دربند بپا خیزید و خود و میهن خود را با کمک برادران ایرانی خود نجات دهید  و نگذارید مقدرات کشورتان در آمریکا طرح‌ریزی شود.»
فصل سوم به بیانات امام درباره نقش کشورهای اروپایی در جنگ تحمیلی اشاره دارد؛ «امروز یکی از افتخارات بزرگ ملت ما این است که در برابر بزرگ‌ترین نمایش قدرت و آرایش ناوهای جنگی آمریکا و اروپا در خلیج فارس صف‌آرایی کرد و این جانب به نظام‌های اروپایی و آمریکایی اخطار می‌کنم که تا دیر نشده و در باتلاق مرگ فرو نرفته‌اید از خلیج فارس بیرون بروید. همیشه این گونه نیست که هواپیماهای مسافربری ما توسط ناوهای جنگی شما سرنگون شود که ممکن است فرزندان انقلاب ناوهای جنگی شما را به قعر آب‌های خلیج فارس بفرستند.»
فصل چهارم نیز اشاره به مواضع امام خمینی(ره) در مقابل سازمان‌های بین‌المللی دارد: «ملت ایران پیرو مولای خود امیرالمومنین(ع) و اولاد عظیم‌القدر او که شهادت را فوز عظیم می‌دانسته و در محراب شهادت و میدان نبرد ندای «فزت و رب‌الکعبه» را سر می‌دادند از سازمان‌های نوکر ابرقدرت‌ها نمی‌هراسد. ملتی که ابرقدرت آمریکا را از کشور بقیةالله با ذلت و خواری راند و نفت و خزائن خود را از حلقوم آن بیرون کشید، از طبل‌های تو خالی سازمان‌های ساخته آن نمی‌ترسد. این ملت و دولت پیرو آن، همان گونه که کراراً اعلام کرده‌اند، خواسته‌های مشروع خود را از صدام می‌گیرند و برای احقاق حق مشروع خود به هر اقدامی دست می‌زنند.»
فصل پنجم نیز با گفتارهای جانبدارانه، کشورهای منطقه و تبلیغ علیه ایران، شکست صدام به رغم حمایت تبلیغاتی، تحریک صدام به تجاوز، تبلیغات و مقوله صلح، اتهام رابطه ایران و اسرائیل، اهمیت تبلیغات و ضعف ایران و حمله به خارک و نشت نفت به بیان مواضع امام درباره تبلیغات و رسانه‌های جهانی می‌پردازد.
امام در 21 بهمن 1361 در آستانه سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی به محدودیت تبلیغات ایران اشاره کرده‌اند که بخشی از آن به این شرح است: «ما که دست‌مان از تبلیغات کوتاه است، نسبت به آنها نمی‌توانیم آن قدر تبلیغ داشته باشیم؛ همه رسانه‌های گروهی در دست دشمنان ماست و هر روز هم تبلیغ می‌کنند و هر روز هم ایران را محکوم می‌کنند.»

captcha