به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) حجتلاسلام والمسلمین حمید محمدی، دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی در برنامه امروز «افق» که با موضوع همایش معرفی دستگاههای برتر قرآنی کشور به روی آنتن رفت، گفت: یکی از وظایف قطعی شورای توسعه فرهنگی قرآنی که در بند 9 وظایف آن آمده است نظارت بر کارکرد دستگاههای قرآنی کشور است.
وی افزود: انتظار میرود منشور توسعه فرهنگ قرآنی که وظیفه استقرار نظام پایش و اقدامات دستگاههای قرآنی کشور را دارد بتواند در این مسیر گامهای اساسی را بردارد.
محمدی در ادامه گفت: در آغاز ششمین سال تأسیس شورا برنامه بررسی و پایش عملکرد دستگاههای قرآنی کشور با رویکرد راهبردی و حمایتی با حضور مدیران و پیشکسوتان امور قرآنی از همه جریانهای فعال آغاز شد؛ این برنامه با همراهی مدیران قرآنی از تیرماه سال 93 آغاز و اسفندماه 93 نیز به پایان رسید.
وی با بیان اینکه در دهه توسعه رویکرد راهبردی به امور قرآنی کشور امر پایش جایگاه ویژهای دارد، گفت: ما دهههای قرآنی کشور را به چهار دهه تقسیم کردهایم که دهه اول که بعد از انقلاب بوده دهه «تبرکجویی»، دهه دوم، دهه «توسعه فعالیتها»، دهه سوم، دهه «سازماندهی و ساختارسازی» فعالیتهای قرآنی و دهه چهارم، دهه «توسعه رویکرد راهبردی» بوده است؛ دهه چهارم از سال 88، بعد از تصویب منشور توسعه فرهنگ قرآنی اتفاق افتاد.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی عنوان کرد: یکی از لوازم عملیات راهبردی، نظارت و پایش دائمی دستگاهها با رویکرد راهبردی است که شورای توسعه در وظایف خود به این بند تأکید دارد و توانستهایم کار بررسی و پایش عملکرد دستگاههای قرآنی را با رویکرد راهبردی و حمایتی را از تیرماه سال گذشته اجرایی کنیم.
وی با بیان اینکه مهمترین هدف از اجرای طرح پایش، بررسی و آشنایی با فعالیتهای قرآنی و ظرفیتهای بالفعل و بالقوه دستگاههای قرآنی کشور به منظور بازطراحی ساختار فعالیتهای قرآنی کشور و همافزایی فعالیتها و جلوگیری از موازیکاریهای غیرموثر در این حوزه بوده است.
اهداف شورای توسعه فرهنگ قرآنی از اجرای طرح پایش
محمدی ادامه داد: «بررسی و آشنایی میدانی دبیرخانه شورا با فعالیتهای قرآنی دستگاهها»، «بررسی آخرین وضعیت سازمانی، منابع انسانی و اعتبارات دستگاهها»، «بررسی و تطبیق عملکرد دستگاههای قرآنی کشور با تدابیر مقام معظم رهبری»، «تعیین نیازمندیهای دستگاهها در جهت بازمهندسی ساختارهای قرآنی کشور»، «تعیین نیازمندیهای تعاملاتی بین دستگاههای قرآنی کشور و بازمهندسی این تعاملات» و «احصا مجموعه انتظارات و مطالبات دستگاهها از شورا و انتظارات شورا از دستگاه» از جمله اهداف ما در طرح پایش بوده است.
وی در ادامه یادآور شد: «توجه به مقدورات، و منابع موجود در اختیار دستگاهها»، «پرهیز از نظارت ملامتگرایانه و عیبجویانه»، «انتقال حس همراهی اعضای هیئت با دستگاهها»، «پرهیز از انعکاس عملکردهای منفی و رسانهای کردن آنها»، «انتقال سازنده معایب و نواقص ساختاری و روشهای هر دستگاه» اصول و سیاستهای ما در جهت اهداف ششگانه بود.
حمایت از دستگاههای قرآنی؛ راهبرد اصلی طرح پایش
محمدی عنوان کرد: راهبرد اصلی ما در طرح پایش نیز حمایت از دستگاههای قرآنی کشور بوده است که رویکرد خود را با این راهبرد شروع کرده و پیش رفتیم.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی درباره دستگاههای قرآنی که مورد پایش قرار گرفتند، گفت: در ابتدا بنا داشتیم 30 دستگاه، 30 شورای هماهنگی و گسترش فعالیت قرآنی استانها مورد پایش قرار گیرند که مقدورات اجازه نداد و در نهایت 20 دستگاه و 18 استان را مورد پایش قرار دادیم.
وی در ادامه گفت: سازمان تبلیغات اسلامی، وزارت ارشاد، شورای عالی قرآن، وزارت علوم، سازمان اوقاف، وزارت آموزش و پرورش، نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها، جهاد دانشگاهی، شبکه قرآن سیما، رادیو قرآن، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، دستگاههای نظامی و انتظامی، اتحادیه تشکلهای قرآنی کشور، اتحادیه موسسات قرآنی ـ مردمی کشور، جامعه المصطفی(ص) العالمیه، دفتر تبلیغات اسلامی، حوزه علمیه خواهران، دارالقرآن نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران و... مورد پایش قرار گرفتند.
محمدی عنوان کرد: در هیئت پایش سال 93 ترکیبی از نمایندگان دبیرخانه شورای توسعه، اعضای مجمع مشورتی، نمایندگان کمیسیونهای تخصصی شورای توسعه، مدیران و فعالان امور قرآنی حضور داشتند؛ در هر پایش پنج تا 12 نفر از هیئت پایش حضور داشته و گزارشها را استماع کرده و سوالات خود را میپرسیدند.
وی یادآور شد: پایش سال 93 با یک صمیمت و همدلی انجام شد و دستگاههای قرآنی نیز از این طرح بسیار استقبال کردند و نقاط ضعف دستگاهها به هر دستگاه اعلام شد و هیچ یک رسانهای نشد.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی در ادامه به همایش معرفی دستگاههای برتر قرآنی که عصر امروز، 31 خردادماه برگزار میشود، اشاره کرد، گفت: در همایش امروز زمانی که دستگاههای برتر قرآنی معرفی میشوند نقاط برجسته آنها اعلام میشود و همین اعلام نقاط برجسته میتواند انگیزهای بهتری برای تداوم نقاط برجسته و الگوسازی برای دستگاههای دیگر باشد تا دستگاههای دیگر نیز در پایش 94 الگو بگیرند.
ملاکهای انتخاب دستگاههای قرآنی
وی درباره ملاکهای انتخاب دستگاههای برتر قرآنی گفت: ما قبل از پایش شناختی از دستگاهها داشتیم و گزارشهایی از قبل داشتیم و دستگاهها نیز گزارشهای خود را ارائه میکردند که مجموع شناخت ما از دستگاهها و گزارشی که آنها ارائه میکردند ملاک انتخاب دستگاههای قرآنی بود.
محمدی با بیان اینکه انطباق فعالیتها با مطالبات مقام معظم رهبری از دستگاهها سوال میشد، افزود: در طرح پایش از دستگاهها سوال میکردیم که آیا مجموعه تدابیر مقام معظم رهبری در خصوص فعالیتهای قرآنی از آن دستگاه احصا شده؟ و به دستگاههای زیرمجموعه ستادی و استانی اعلام شده است؟ و دستگاه تا چه میزان بودجه برای تحقق مطالبات مقام معظم رهبری اختصاص داده است؟
وی با بیان اینکه سوالات متعددی از دستگاهها در حوزههای مختلف مطرح میشد که پاسخ دستگاهها تاثیر بسیاری در نتیجه پایش داشت، عنوان کرد: همچنین برای هر یک از دستگاهها سوالات اختصاصی داشتیم که این سوالات ویژه هر دستگاه بود و مدیران دستگاههای قرآنی باید به این سوالها نیز پاسخ میدادند.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی با بیان اینکه از تمامی دستگاههای قرآنی در پایش عضو داشتیم، گفت: یکی از موفقترین و موثرترین رسانههای جمعی رادیو قرآن است که در ایفای نقش و وظایف خود دست برتر نسبت به خیلی از رسانههای دیگر دارد. اسامی دیگر دستگاههای برتر را امروز در همایش اعلام میکنیم.
وی ادامه داد: با مجموعه شاخصهایی که ما داشتیم و بررسی دقیقی که روی رادیو قرآن شد و استقبالی که رادیو قرآن از طرح پایش داشت به عنوان یک دستگاه برتر در صداوسیما انتخاب شد. به نظر میرسد رادیو قرآن در ایفای نقش تخصصی خود یکی از دستگاههای برتر است. یکی از برنامههای خوب رادیو قرآن افق است که به بررسی فعالیت دستگاهها میپردازد.
محمدی با اشاره به همایش معرفی دستگاههای برتر قرآنی که امروز برگزار میشود، گفت: در این همایش از شش استان برتر تجلیل میشود؛ لازم است از ائمه جمعه استانها و استانداران، مدیران کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استانها تجلیل کنیم و تمامی نخبگان قرآنی کشور را دعوت میکنم تا در همایش امروز که 17:30 تا 20:30 در تالار همایش پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری جهاد دانشگاهی شرکت کنند.