به گزارش کانون خبرنگاران نبأ وابسته به خبرگزاری ایکنا، باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا با نگرشی جبری در خصوص کشتار ۹ سیاهپوست در کلیسای چارلستون ایالات متحده، آن را نوعی میراث عنوان کرد و نژادپرستی را بخشی از DNA امریکایی دانست! این پاسخ نوعی فرار از مسئولیت بود. بهتر بود که رئیس جمهور امریکا با راهکارهای عملیاتی و روشهای درمانی مؤثر به دنبال درمان این مشکل ژنتیکی بود.
خداوند متعال در قرآن کریم تنوع نژادها در آفرینش را نشانهای مینامد که میبایست مورد اندیشه و تدبر قرار گیرد. همانگونه که در آیه 22 از سوره مبارکه روم میفرماید «وَمِنْ آیَاتِهِ خَلْقُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاخْتِلَافُ أَلْسِنَتِکُمْ وَأَلْوَانِکُمْ إِنَّ فِی ذَلِکَ لَآیَاتٍ لِّلْعَالِمِینَ»؛ و از نشانههاى قدرت او آفرینش آسمانها و زمین و اختلاف زبانهاى شما و رنگهاى شماست. قطعا در آن براى دانشوران نشانههایى است.
در زبان قرآن آنقدر تفاوت نژادها و رنگهای میان انسانها زیبا و قابل تدبر است که خداوند متعال در آیات 27 و 28 سوره مبارکه فاطر، آن را در کنار آفرینش میوهها به رنگهای گوناگون قرار داده و میفرماید: «لَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ أَنزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَخْرَجْنَا بِهِ ثَمَرَاتٍ مُّخْتَلِفًا أَلْوَانُهَا وَمِنَ الْجِبَالِ جُدَدٌ بِیضٌ وَحُمْرٌ مُّخْتَلِفٌ أَلْوَانُهَا وَغَرَابِیبُ سُودٌ وَمِنَ النَّاسِ وَالدَّوَابِّ وَالْأَنْعَامِ مُخْتَلِفٌ أَلْوَانُهُ کَذَلِکَ إِنَّمَا یَخْشَى اللَّهَ مِنْ عِبَادِهِ الْعُلَمَاء إِنَّ اللَّهَ عَزِیزٌ غَفُورٌ﴿۲۸﴾»؛ آیا ندیدهاى که خدا از آسمان آبى فرود آورد و بهوسیله آن میوههایى که رنگهاى آنها گوناگون است بیرون آوردیم و از برخى کوهها راهها و رگههاى سپید و گلگون به رنگهاى مختلف و سیاه پر رنگ آفریدیم از مردمان و جانوران و دامها که رنگهایشان همانگونه مختلف است؛ از بندگان خدا تنها دانایانند که از او میترسند آرى خدا ارجمند آمرزنده است.
با توجه به مفهوم این سه آیه نورانی در خصوص تفاوت رنگها و نژادها، سه درس بزرگ به نوع بشر آموخته شده است: اول اینکه در نگاه اسلامی تنوع نژادی بشر باید مانند نگاه به تنوع رنگهای میوهها، زیبا، بجا، قابل تحسین و قابل تأمل باشد؛ دوم خداوند متعال ابتدا با آفرینش و سپس با دعوت به تدبر در نژادهای گوناگون، انسانها را به اندیشهای روشن و تفکری درست تشویق میکند. سوم، پروردگار عالم اندیشیدن به این امور را وسیله رسیدن به شناخت جهان آفرینش و عظمت خلقت بیان میدارد که آن، مقدمهای برای شناخت ذات جبروتی خدا و موجب تواضع به درگاه او است.
در نتیجه دنیا را میتوان به یک کلاس درس بزرگ تشبیه کرد که خداوند در کلام مقدس خود، قرآن، همگان را به آموختن دانشها و شناختن نشانهها دعوت کرده است اما در این میان، عدهای غرقه دریای جهل، دست به نژادپرستی میزنند و از آن بدتر رئیس جمهور آمریکاست که نژادپرستی را میراثی نهادینه شده در DNA و ژنتیک مردمش میداند؛ درست مانند دانشآموزی مردود که تنبلی خود را امری ژنتیکی توصیف میکند.
حنانه سفرگر