رضا ملکزاده، معاون تحقیقات و فنآوری وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) تغییر سبک زندگی و سوق دادن شهروندان به سوی اتخاذ عادتهای صحیح را زمانبر دانسته و اظهار کرد: تغییر عادتهای اشتباه که منجر به ایجاد بیماری میشود و تصحیح آنها، مانند بیماری نیست که که بتوان بلافاصله با تزریق واکسن آن را ریشه کن کرد، این کار نیاز به مطالعات گسترده و زمانبری دارد.
بزرگترین کمیته نیماد بر سبک زندگی تمرکز دارد، پیشگیری از طریق آموزه علمی، ملی و دینی
وی افزود: در این راستا وزارت بهداشت و به ویژه معاونت پژوهشی(تحقیقات و فنآوری) از طریق کمیته بیماریهای غیر واگیر مرکز ملی تحقیقات علوم پزشکی ایران(نیماد) بخش بزرگی را به تحقیق و مطالعه در راستای تغییر سبک زندگی اختصاص داده است و سعی میشود بر مبنای آموزههای علمی، دینی و ملی بتوانیم افراد را تشویق کنیم که سبک زندگی صحیحی را اتخاذ کنند.
وی تأکید کرد: این کار نیاز به همکاری بینبخشی دارد و باید به صورت بنیادین در مورد آن کار شود، در این راستا سعی میشود با همکاری بهزیستی و آموزش و پرورش، آموزش رفتار صحیح و سبک زندگی سالم را از کودکان آغاز و آرام آرام آن را در میان شهروندان نهادینه کرد.
وزیر سابق بهداشت در ادامه یکی از عوامل ناتوانی در کشور را بیماریهای اختلال روان در کشور خواند و عنوان کرد: مطالعات متعددی که در این سالها انجام شده است نشان میدهد که درصد زیادی از مردم دچار نوعی از اختلات روانی هستند که تأثیر منفی و مخربی بر روی تولید کشور و رفتار اجتماعی شهروندان دارد.
وی ادامه داد: در بیشتر شهرها به وفور مشاهده میشود که بر سر یک تصادف کوچک افراد به راحتی عصبی شده و کار به نزاع میکشد در واقع بسیاری از ناهنجاریها در جامعه یا پروندههای موجود در قوه قضائیه به موضوع اختلالات روانی بر میگردد.
ملکزاده اظهار کرد: باید برای حل این مسئله کاری انجام داد و بر روی آن مطالعه شود، عوامل خطر را پیدا کرده تا بتوان از طریق یک روش کاربردی از این اختلالات پیشگیری کنیم، چنانچه این تحقیقات جواب داد آن را در سطح جامعه پیاده کنیم.
مطالعه در 3 استان کشور در زمینه اختلالات روان
وی اعلام کرد: برای این موضوع وزارت بهداشت به ویژه معاونت تحقیقات و فنآوری، فعالیت خود را در سه استان کشور آغاز کرده است؛ این مطالعات نیز سخت و زمانبر بوده و نیاز به صبر و حوصله زیادی دارد اما این امیدواری وجود دارد که به نتیجه مطلوب برسیم.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران اضافه کرد: در این مطالعه گروههای هدف جوانان 18 سال به بالا هستند که در آن آسیبهای اجتماعی و بیماریهای روانی که از عوامل اصلی این بیماری هستند شناسایی میشوند.
وی یادآور شد: این حقیقت که در هر مطالعهای باید ریشهای مسائل را بررسی کرد نیز از یاد نرفته است لذا یک سری پژوهشها هم بر کودکان و نوجوانان متمرکز است.