رضا اسماعیلی، پژوهشگر، شاعر و مدرس دانشگاه در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) عنوان کرد: بعد از انقلاب اسلامی با بروز تغییراتی در شعر و ادبیات خصوصاً در ساحت محتوا مواجه شدیم. تا پیش از انقلاب اسلامی جریان نیمایی در شعر معاصر غالب بود که پس از نیما در قالبهای سپید، آزاد و جریانهایی چون شعر گفتار در آثار سیدعلی صالحی بروز کرد.
اسماعیلی با اشاره به ماهیت انقلاب اسلامی افزود: ماهیت انقلاب اسلامی رجعت به سنتهای اصیل ملی بود و شاعران به احیای قالبهای سنتی غزل، مثنوی و رباعی پرداختند و به این باور که دوره این قالبهای سنتی گذشته پایان دادند.
این پژوهشگر یادآور شد: این تحول در اشعار سیدحسن حسینی که بخش عمده اشعارش رباعی بود و قیصر امینپور، شاعر «در کوچه آفتاب» متجلی شد.
این شاعر حوزه انقلاب اسلامی ادامه داد: همچنین پس از انقلاب اسلامی با قالبهای ابداعی چون «غزل مثنوی» روبهرو شدیم و شاعران جوانتر به نوآوریهایی در فرم غزل و رباعی دست زدند که قابل توجه است.
ورود عناصر مردمگرایانه به شعر انقلاب اسلامی
اسماعیلی با اشاره به تغییر در مضمون اشعار پس از پیروزی انقلاب اسلامی گفت: پیش از پیروزی انقلاب به دلیل شرایط سیاسی و اجتماعی با نوعی دینگریزی در شعر معاصر مواجه شده بودیم. شاعران از مردم و دردهای آنان فاصله میگرفتند و شعر جنبه خصوصی به خود گرفته و به محافل روشنفکری محدود بود.
این پژوهشگر ادامه داد: پس از این واقعه با توجه به استواری انقلاب بر مبنای ارزشهای ملی و اسلامی مضمون و محتوای شعر معاصر نیز به ذهن و زبان مردم نزدیک شد و مؤلفههایی چون عناصر مردمگرایانه، ایثار و شهادت، استکبارستیزی و مبارزه با ظلم شکل گرفتند.
تولد شاخه شعر امامیه
اسماعیلی به تولد شاخه شعری امامیه با تاثیرپذیری از شخصیت امام خمینی(ره) در شعر انقلاب اسلامی اشاره کرد و گفت: توجه شاعران به شخصیت امام خمینی(ره) به عنوان معمار کبیر انقلاب اسلامی باعث تولد شاخه و گونه امامیه شد.
این پژوهشگر ادامه داد: در شعر امامیه شاعران شخصیت امام خمینی(ره) را محور سرایش شعر قرار دادند و اشعار زیادی با موضوع ورود امام (ره) به میهن، نقش امام خمینی در پیروزی انقلاب و خصوصاً امامیههایی در فراق ایشان خلق شد.
اسماعیلی تاکید کرد: ماهیت انقلاب اسلامی و پس از آن دفاع مقدس نقش چشمگیری در تغییر محتوا و فرم شعر معاصر داشته است.