یوسف افراش، مسئول بخش محافل و مراسم بیست و سومین نمایشگاه بینالمللی قرآن در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، درخصوص دلایل استقبال کمرنگ مخاطبان در روزهای ابتدایی نمایشگاه از این بخش گفت: شاید دلیل اصلی آن این بوده است که روزهای اول نمایشگاه مردم اطلاعی از استقرار بخشهایی از نمایشگاه قرآن در مجموعه باغ کتاب نداشتند.
اطلاعرسانی ضعیف؛ علت اصلی استقبال کم از محافل قرآنی
وی با اشاره به اینکه سال گذشته برای اولین بار نمایشگاه از مصلای امام خمینی(ره) به باغ موزه دفاع مقدس تغییر مکان داده است، ادامه داد: تعدادی از بازدیدکنندگان بهدلیل عدم اطلاع دقیق از مکان برگزاری نمایشگاه کم شد و تعدادی دیگر که شاید بتوان گفت مخاطبان اصلی نمایشگاه قرآن بودند پس از پرسوجو از محل دقیق برگزاری نمایشگاه به محل آن رجوع کردند و باابعاد مختلف نمایشگاه آشنایی پیدا کردند.
افراش اضافه کرد: امسال به جز باغ موزه مجموعه باغ کتاب هم اضافه شد هرچند علیالظاهر قرار بود که تمامی بخشهای نمایشگاه در باغ کتاب مستقر شوند منتهی متأسفانه فضاهایی که پیشبینی کرده بودند مهیا نشد و لاجرم از فضای باغ موزه دفاع مقدس نیز استفاده شده است.
مسئول بخش محافل و مراسم این دوره از نمایشگاه ادامه داد: مخاطبانی که تصورشان این بود که نمایشگاه قرآن در مجموعه باغ موزه و باغ کتاب استقرار پیدا کرده است رفت و آمدشان بیشتر سمت باغ موزه دفاع مقدس بوده است و گذر فرهنگی و مسیری را باید طی میکردند تا به سمت شرق نمایشگاه میآمدند که محل استقرار بخشهای محتوایی، مکتوب، هنری و محافل قرآنی بوده است. که این گذر اطلاعرسانی لازم، جذابیت و یا بستر لازم را برای مخاطبان فراهم نکرده بود تا مخاطبان نمایشگاه برای بازدید از شرق نمایشگاه علاقهمند شوند.
وی با تأکید بر مشکلات فضاسازی و نورپردازی، صوتی که در روزهای آغازین نمایشگاه وجود داشت، بیان کرد: رفته رفته این مشکلات چند روز پس از افتتاح نمایشگاه در بخش و در گذر فرهنگی برطرف شد و همچنین جابهجایی برخی از بخشها چون دیجیتال و ... که در این گذر فرهنگی استقرار پیدا کردند مقداری حجم مخاطبان را افزایش داد.
افراش ادامه داد: اما هنوز هم تعداد بسیاری از بازدیدکنندگان از سمت غرب و متروی حقانی هستند و ونهایی که پیشبینی شده است بیشتر بازدیدکنندگان را به سمت غرب نمایشگاه میبرد که پیشبینی ما این بوده است که طوری هماهنگی شود که ورودی مخاطبان حداقل از سمت شرق نمایشگاه صورت گیرد اما هنوز این اتفاق محقق نشده است اما بهواسطه رفع مشکلاتی که بیان شد جذابیتهای بصری بخشهای شرق نمایشگاه نیز بیشتر شد و تغییرات و تحولاتی هم که مسئولان نمایشگاه پیشبینی و ایجاد کردهاند به نظر میرسد که حجم مخاطبان افزایش نسبی پیدا کرده است.
مسئول بخش محافل و مراسم نمایشگاه تصریح کرد: در محافل انس با قرآن نیز روزهای آغازین نمایشگاه این مشکل را داشتیم اما حدود یک هفته است که محافل هم مخاطب خاص خودش را دارد.
معیارهای انتخاب قاریان و حافظان محافل قرآنی
وی در پاسخ به این سؤال که معیارتان برای انتخاب قاریان و حافظان و مجری محافل هر شب چیست؟ اظهار کرد: معمولاً سعی کردهایم که از قاریان تراز اول کشور و قاریان بینالمللی و قاریانی که رتبههای مهم کشوری را در مسابقات مختلف و اصناف مختلف کسب کردهاند دعوت داشته باشیم. هم بهواسطه اینکه از صوت آنها استفاده کنیم و هم اینکه بستری را فراهم کنیم که چهرههای شاخص قرآنی در نمایشگاه حضور داشته باشند که طی آن نیز بازدیدی از نمایشگاه داشته باشند که پیرو آن علاقهمندان این افراد به این محافل و برای بهرهمندی از تلاوت آنها مراجعه میکنند.
افراش اضافه کرد: چنانکه حضور برخی از حافظان شناخته شده چون حنانه خلافی در محفلی که اجرا داشتند با حضور حداکثری شرکتکنندگان همراه بوده است. تقریباً سعی شده است که تنوع تعداد قاریان و حافظان درنظر گرفته شود.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا از این تلاوتها تصویربرداری شده است تا به صورت آلبوم بتوان آنها را ارائه داد؟ گفت: پیشنهادی بود که در ابتدای برپایی این محافل داشتیم تا فضا به گونهای فراهم شود تا قرائتهایی که ناب و مجلسی است را بتوان گردآوری کرد اما نتوانستند این موضوع را محقق کنند اما جزو پیشنهادات ما بوده است تا علاوه بر آن بتوان از این تلاوتها در صداوسیمای جمهوری اسلامی نیز استفاده کرد.
از تجربیات امسال برای برگزاری بهتر نمایشگاه قرآن در سال آینده بهره میبریم
افراش درخصوص تجربههای کسب شده برای بهتر برگزار شدن این محافل و کرسیهای تلاوت در سال آینده، افزود: مهم این است که بدانیم محل استقرار نمایشگاه در سال آینده کجاست. اگر قرار باشد همین فضا مجدداً به محافل اختصاص پیدا کند باید تدابیر خاصی اندیشیده شود تا مکان مناسب برای محافل پیشبینی کنیم. البته پیشنهاد داده بودیم که این محافل را در باغ موزه دفاع مقدس و با مخاطبان بسیار برگزار کنیم اما به واسطه همزمانی با برنامه شبهای شیدایی اما این امکان فراهم نشد. اما چنانکه سال آینده محل برگزاری نمایشگاه از اکنون مشخص باشد میتوان برنامهریزی کرد تا هم مکان مناسبی برای محافل انس با قرآن درنظر گرفت و هم حتیالامکان موضوعی برگزار شدن محافل، دعوت از مخاطبان خاص برای هر محفلی و ضبط برنامههای محافل پیشبینی شود.
وی با تأکید بر برگزاری محافل متناسب با موضوع سبک زندگی اسلامی چنانکه مقام معظم رهبری بر این امر تأکید کردند که قاریان به سمت و سوی تلاوت قرآن با توجه به معانی اهتمام داشته باشند، ادامه داد: اینها مواردیست که میتواند در محافل انس با قرآن به آنها هم در قرائتها و هم در گفتوگوها و محاورههایی که در محفل انس مجری با قاریان و حفاظ و بعضاً مخاطبان برگزار میکند، پرداخته شود و بر روی آنها بحث و تبادلنظر انجام شود.