نجله خندق، مدیر کمیته علمی، فرهنگی و هنری نابینایان بخش بانوان بیست و سومین نمایشگاه بینالملی قرآن کریم در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، با اشاره به اینکه مهمترین دغدغه نابینایان در حوزه یادگیری قرآن، عدم دسترسی به منابع مذهبی است گفت: تلاشهایی برای راهاندازی کتابخانه تخصصی قرآنی ویژه نابینایان انجام شده، اما هنوز نهادی برای حمایت مالی از این ایده اعلام آمادگی نکرده است. در حال حاضر نابینایان به این منابع دسترسی ندارند و راهاندازی این کتابخانه ضروری به نظر میرسد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس در ادامه افزود: مدتی است که تلاش میکنیم کتابخانهای را در رابطه با قرآن و کتابهای اسلامی- مذهبی تاسیس کنیم و امیدواریم که مسئولان این حرفها را گوش دهند و برای تولید آن به ما کمک کنند. طرح ما راهاندازی یک کتابخانه ویژه نابیناینان در رابطه با قرآن و کتب اسلامی است تا نابینایان هم مثل همه مردم مسلمان بتوانند به منابع قرآنی و مذهبی دسترسی داشته و در رابطه با قرآن، ائمه و پیامبران درسهایی را فراگیرند.
مدیر کمیته علمی، فرهنگی و هنری نابینایان با اشاره به اینکه دو سال است در رابطه با راهاندازی این کتابخانه پیگیری و تلاش میکنیم، گفت: از سال گذاشته تلاش کردیم که موفق نشدیم. امیدواریم در سال جاری و در نمایشگاه بیستو سوم این کتابخانه را افتتاح کنیم.
خندق در ادامه افزود: برای راهاندازی این کتابخانه به شهرداری، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و نهادهای دیگر مراجعه کردیم که خود آقای قالیباف در این زمینه نظرشان مثبت بود و دستوری هم در این زمینه دادند اما متاسفانه ردههای پایین مدیریتی در این راه هیچ حمایتی نکردند و کار به نتیجه نرسید.
ردههای پایین در حد کارشناسان در این زمینه بسیار نظر تنگ هستند
وی ادامه داد: در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم، آقای جنتی دستور حمایت و تشکیل آن را دادند که متاسفانه باز ردههای پایین نگذاشتند. مشکل ما در این زمینه مسئولان درجه یک نیستند چرا که آنها همیشه نسبت به معلولین نظرشان مثبت است و میخواهند که آنها به امکانات رفاهی برسند اما متاسفانه ردههای پایین درحد کارشناسان در این زمینه بسیار نظر تنگ هستند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس تصریح کرد: نابینایان بسیار مشتاق هستند که به منابع مذهبی دسترسی داشته باشند، اما متاسفانه چنین منابعی موجود نیست. البته با طراحی که انجام شده میتوان تمامی کتب مذهبی را به صورت بسیار تخصصی ضبط و در اختیار تمامی نابینایان جهان قرار داد.
میتوان منابع قرآنی را از حالت نوشتاری به صوتی تبدیل کرد
خندق با اشاره به تخصصی که در انگلیس و ایران در رابطه با تولید کتب صوتی پیدا کردهاست، گفت: موسسه علمی و آموزش گویا با 20 سال سابقه، کتب تمامی دانشجویان نابینای کشور را از نظر منابع تحصیلی تامین کرده است و میتواند در زمینه قرآنی هم منابع را از حالت نوشتاری به صورت بسیار تخصصی به حالت صوتی تبدیل کند.
وی در ادامه به فعالیت غرفه نابینایان اشاره کرد و افزود: هر روز نشستهای مختلفی در «غرفه نابینایان» در نمایشگاه قرآن برگزار میشود که از استادان دانشگاه و کارشناسان دعوت میشود تا با حضور در میان نابینایان، درباره دغدغههای این گروه از جامعه، تواناییهای آنها و فعالیتهایشان در حوزه قرآنی صحبت کنند.
خندق در ادامه سخناشن گفت: در بخش دیگری از برنامهها، نابینایان دور هم جمع میشوند، میزگردهایی تشکیل میدهند و تجربه هایشان را به یکدیگر به اشتراک میگذارند. حاصل همه نشستها و میزگردها به صورت فایلهای صوتی در اختیار نابینایان سراسر کشور قرار میگیرد تا افرادی که به هر دلیلی نتوانستهاند در نمایشگاه حضور پیدا کنند، از اتفاقات این رویداد قرآنی با خبر شوند.
مدیر کمیته علمی، فرهنگی و هنری نابینایان، افزود: بخش دیگری از فعالیتهای این غرفه مربوط به معرفی نرمافزارهای قرآنی کامپیوتر و نرمافزارهای تلفنهمراه است که به نابینایان کمک میکند اطلاعات قرآنی را مرور کنند. تفسیر و ترجمه قرآن و نهجالبلاغه و کتابهای مذهبی را به صورت صوتی در اختیار نابینایان میگذاریم، در کنار این محصولات، آثار مکتوب شامل قرآن کریم به زبان بریل و دعاهای مذهبی هم در این غرفه ارائه میشود.
تغییر نگرش افراد جامعه نسبت به نابینایان
عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس با بیان اینکه دو هدف برای ایجاد این غرفه در نظر گرفته شده، گفت: اولین هدف ما، فرهنگسازی در جامعه است. تغییر نگرش افراد جامعه نسبت به نابینایان و تواناییهای آنها بسیار مهم است. متاسفانه بسیاری از افراد جامعه، نابینایان را افرادی ناتوان و سربار میدانند و تبدیل کردن این نگرش منفی به نگاهی مثبت، از مهمترین هدفهای ماست.
وی افزود: دومین هدف ما این است که نابینایان را با کتب اسلامی به ویژه قرآن کریم آشنا کنیم و امکاناتی در اختیارشان قرار دهیم که بتوانند از منابع مذهبی به شکل مستقل بهرهمند شوند.
خندق، با اشاره به دعوت از نابینایان موفق، به ویژه حافظان نابینای قرآن کریم برای حضور در این غرفه گفت: هر شب بعد از سخنرانیها، مسابقهای شامل چند سوال از صحبتهای مطرح شده در سخنرانی مطرح و به برگزیدگان جوایزی اهدا میشود.