بیشک عفاف و حجاب، نشاندهنده تقویت ایمان، عمق اعتقاد، حاکمیت ارزشهای انسانی، حفظ حریم و حرمت زن و مرد است، همچنین عدم رعایت آن شدیدترین ضربات را بر پیکر اخلاق و معنویت در جامعه وارد میکند. امروز جامعه اسلامی ایران در پرتو عنایات باری تعالی شاهد رشد و پیشرفت در تمامی عرصههای اجتماعی است و این رشد روزافزون در برخی از حوزهها به حدی است که دشمنان کینهتوز ایران اسلامی در برابر این همه توانمندی و تلاش، انگشت حیرت به دهان گرفته و در چگونگی آن در ماندهاند.
ناگفته نماند که عفاف در کلام معصومین(ع) همانند محافظ و سد برای انسان شناخته شده است و از آنجایی که رعایت عفاف و حجاب، در سلامت و پاکی جامعه بسیار حائز اهمیت است و باعث تحکیم بنیان خانواده میشود، بستر لازم را برای تربیت صحیح نسل امروز و فردای جامعه نیز فراهم میکند و به همین دلیل است که رعایت این مسئله یکی از وظایف شرعی، قانونی و اجتماعی است که بر عهده هر مرد و زن مسلمان است و کوتاهی و بیتوجهی نسبت به آن، باعث رواج گناه، تفاخر و اشاعه و گسترش فساد میشود. البته باید تأکید کرد که بیحجابی در کشور از آثار دوران رضاشاه است و بیحجابی در برهههایی از زمان حرکتی سازمان یافته بود و حتی در مواقعی برای مبارزه با این مسئله از زور و برخوردهای تنبیهی نیز استفاده میشد و به همین دلیل در آن دروان خفقان حکومت مزدور پهلوی در جریانی تخریبی، همواره حجاب را نماد عقبماندگی و ارتجاع معرفی میکرد و از ورود زنان محجبه به مراکز عمومی و مساجد جلوگیری میکرد.
باید اذعان کرد که یکی از خبیثترین توطئههای دشمنان اسلام در تاریخ معاصر، توطئه کشف حجاب بود، رضاخان که با طرح کودتای سوم اسفند 1299 و با حمایت و هدایت انگلیسیها بر سر کار آمد، درصدد اجرای تز اسلامزدایی و جایگزینی ارزشهای لیبرالیستی در جامعه بود که از مهمترین جلوههای این طرح، پدیده کشف حجاب بود. وی برای آماده کردن زمینه کشف حجاب، مجلس، در ششم دیماه 1307 قانون متحدالشکل کردن البسه را تصویب کرد که بر اساس آن، پوشیدن کت و شلوار و کراوات و کلاه فرنگی، برای مردان الزامی شد. همچنین تلاشهای رضاخان، باعث شد تا عدهای از زنان غربزده، بهویژه زنان درباری و دولتمردان، بهصورت بیحجاب یا بدحجاب، در مجامع و معابر عمومی ظاهر شوند و مردم نیز تحت تأثیر اختناق و ظلم رضاخانی، حساسیت لازم را از خود نشان ندهند.
در سال 1313 رضاخان عازم ترکیه شد و با مشاهده تغییراتی که رژیم لائیک ترکیه به رهبری مصطفیکمالآتاترک برای غربی کردن جامعه مسلمان ترکیه اجرا کرده بود، تحت تأثیر قرار گرفت و شدیدتر از گذشته، به منظور اسلامزدایی و بهویژه حجابزدایی گام برداشت. با این وجود در بهمن 1313، در افتتاح دانشگاه تهران، به دختران دستور داد که بدون حجاب به تحصیل مشغول شوند. اقدامات رضاخان، واکنش و مخالفتهای مردمی را به رهبری روحانیت باعث شد که از مهمترین آنها، میتوان به سرکوب قیام مسجد گوهرشاد و کشتار مردم مظلوم اشاره کرد.
حدود شش ماه پس از فاجعه مسجد گوهرشاد، رضاخان با بیاعتنایی به علما و مردم، در روز 17 دیماه 1314 در جشن فارغالتحصیلی دانشسرای مقدماتی دختران در تهران، مقررات کشف حجاب زنان را بهطور آشکار و رسمی اعلام کرد و خود به اتفاق همسر و دخترانش که بدون حجاب بودند در این جشن که به ابتکار علیاصغر حکمت، وزیر معارف و فراموسونر معروف تشکیل شد، شرکت و سخنرانی کرد و دورهای سیاه برای زنان ایران در تاریخ آغاز شد و به همین دلیل شورای فرهنگ عمومی کشور، سالروز قیام مردم مشهد را علیه کشف حجاب، بهعنوان روز عفاف و حجاب نامگذاری کرده است.
سردار اسحاقی، فرمانده نیروی انتظامی خوزستان اخیرا در مصاحبهای با خبرنگاران اعلام کرده بود که در کشورمان و بهویژه در استان خوزستان برخیها در زمینه حجاب و عفاف جامعه دچار سهلانگاری و غفلت هستند اما کسانی که بخواهند دهنکجی کنند حتما با آنها برخورد خواهد شد. وی پیرامون افزایش بدحجابی در فصل تابستان گفته آنچه مسلم است وقتی فصل گرما میشود دو مشکل داریم اول اینکه یک عدهای لباس های سبکتر میپوشند و برای رهایی از گرمای دنیا خود را گرفتار آتش آخرت می کنند. اسحاقی همچنین در ادامه عنوان کرده است، نکته دوم بهدلیل جابهجایی مسافرانی است که به شهرها میآیند این مسئله فقط مختص خوزستان هم نیست و در همه کشور در فصل تابستان این مسئله وجود دارد. وی تأکید کرده است برنامههایی برای برخورد با بدپوششی در دستور کار نیروی انتظامی استان است و با قاطعیت هم این موضوع را دنبال میکند. اسحاقی همچنین گفته ملت بزرگ ایران در به دست آوردن این ارزشها جوانان زیادی را فدا کرده است در روزهای گذشته هم شاهد تشییع باشکوه شهدای غواص بودیم لذا احترام به خون این شهدا را بانوان باید مورد توجه قرار دهند.
در عین حال باید تصریح کرد: حجاب باعث میشود که آسیبهای اجتماعی در جامعه کاهش پیدا کند، زیرا ریشه بسیاری از آسیبهای اجتماعی از بیحجابی است. البته تبلیغ و گسترش مسئله حجاب و عفاف، وظیفه همگانی است و حوزههای علمیه بهویژه حوزههای خواهران نقش مؤثری دارند که میبایست در این راستا به وظایف خود به نحو احسن عمل کنند تا انشاءالله شاهد شکوفایی این فرهنگ در سطح جامعه باشیم. همچنین باید تأکید کرد که انسان بیحیا از شخص بیحجاب بسیار بدتر است، زیرا که شخص بیحیا به هر کاری تن میدهد اما چه بسا شخصی از روی جهل حجاب مناسبی نداشته باشد و در صورت ارشاد حجابش را مناسب میکند و در پایان باید گفت نقش رسانههای استان، مطبوعات، خبرگزاریها و رسانههای دیداری و شنیداری بهویژه صدا و سیما در فرهنگسازی در این زمینه نقش مهمی را ایفا میکنند و ضروری است در این زمینه تلاش مضاعفی انجام دهند.
حسین عبدالعزیزی