صادق رمضانی گلافزانی، رایزن فرهنگی کشورمان در تونس در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) ضمن بیان این مطلب گفت: مردم تونس برای عید فطر جایگاه ویژهای قائلند و از دو هفته قبل از فرارسیدن آن و پس از اقامه نمازهای مخصوص مستحبی به سوی بازارها که تا پاسی از نیمه شب بازند، رفته و لباسها و خریدهای عید را آماده میکنند.
مشتریمداری در بازارهای تونس با حفظ سنت برادری اسلامی
وی افزود: نکته جالب آن است که مغازهداران که خود اکثرا در این مساجد حضور مییابند، نه تنها از فرصت عید سوءاستفاده نکرده و قیمتها را افزایش نمیدهند؛ بلکه تا ممکن است کمک میکنند که مشتری دست خالی از مغازهشان نرود و این کار را نوعی همراهی اسلامی دانسته واز آن با واژه «الاخوة الاسلامیة: برادری اسلامی» یاد میکنند و معتقدند پدران و اجدادشان نیز از همان آغازین روزهای اسلام به این مسئله یعنی محبت به دیگران باور داشتهاند و به آن عمل میکردهاند.
صادق رمضانی گلافزانی تصریح کرد: تعطیلات عید فطر در تونس 3 روز است و امسال از روز جمعه، 26 تیر آغاز شده است و تا 28 تیر ادامه خواهد داشت.
غذاهای معروف عید
وی با اشاره به غذاهای معروف مسلمانان تونس در عید فطر بیان کرد: معروفترین غذاهای تونسی در عید فطر علاوه بر سوپ بلغورعبارتند از الرز الجربی، الفریکاسی، کوشه علوش(شبیه چلو گوشت ایرانی)، سلاطه الفجل(سالاد تربچه)، مرقه بروکلو(خورش)، ملوخیه(شبیه قورمه سبزی)، العصبان وشربه فریک، کفتاجی، المسفوف، مقرونه بالحوت(ماکارونی با ماهی) وطاجین که همان ته چین خودمان است وعلاوه بر این غذاها شیرینیهای خوبی دارند که عبارتند از مقروض، البقلاوه که همان باقلوای ایرانی است، الغریبه ونیز انواع آب میوهها.
استقبال از عید فطر با برگزاری مراسم ختم قرآن در مسجد جامع زیتونه
رمضانی گلافزانی یادآور شد: مردم تونس دهه آخر ماه مبارک رمضان را در مساجد تا سحر به عبادات و اقامه نماز مشغولند و در شب بیست وهفتم ماه مبارک رمضان رئیسجمهور، رئیس مجلس، نخستوزیر و تمامی وزرا و رؤسای احزاب، انجمنها، قاریان و حافظان قرآن و ائمه جمعه و جماعت در مسجد جامع «زیتونه» در پایتخت در مراسم ویژه ختم قرآن حضور مییابند که در نوع خود دیدنی وبینظیر است.
وی گفت: در این مراسم علاوه بر ختم قرآن، مراسم ختم «سیره بخاری» که مجموعه احادیث منتسب به پیامبر(ص) را در خود جمع کرده است، نیز برگزار میشود و سپس رئیسجمهور جوایز ارزشمندی را به حافظان و قاریان برجسته تونسی اهدا میکند.
رایزن فرهنگی کشورمان در تونس بیان کرد: زیبایی این مراسم قبل از عید که به مراسم پیشواز عید معروف است آن است که از شخص رئیسجمهور تا بقیه لباسهای سنتی خود را میپوشند.
صادق رمضانی گلافزانی اظهار کرد: از مهمترین سنتهای عید فطر در تونس زیارت قبور در صبح عید و دید وبازدید است که معمولا کوچکترها آغازکننده آن هستند و سرکشی به بیمارستانها و عیادت از بیماران، حضور در مساجد برای اقامه نماز عید فطر و دادن زکات نیز در این عید مرسوم است.
وی افزود: در این عید زمینههای خواستگاری و قرار عقدگذاشتن بسیار زیاد است و کسانی که قبلا این مقدمات را انجام دادهاند، جشن ازدواجشان را در عید فطر برگزار میکنند.
رمضانی گلافزانی تصریح کرد: سنتهای مردم تونس در عید فطر بسیار شبیه سنتهای ایرانی است و در بسیاری از کشورهای مغرب عربی وشمال آفریقا نیز همین سنتها دیده میشود.