سعید ابراهیمیفر، کارگردان سینما و تلویزیون در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره استفاده از کارشناسان مذهبی در سریالهای مناسبتی سیما اظهار کرد: هر ساله در ایام ماه مبارک رمضان، سریالهای مختلف روی آنتن شبکههای مختلف سیما میرود که هر یک به نوعی مضموعی دینی را مد نظر قرار دادهاند. در برخی از این تولیدها که کارهایی چون «صاحبدلان» و «اغما» جزئی از آنها هستند نگاه به موضوعات مورد نظر، شکلی خوب و منسجم دارد، اما در کارهایی نیز، متاسفانه نگاه به آموزههای دینی در ابتداییترین شکل ممکن مورد توجه قرار میگیرد.
وی افزود: دلیل نپرداختن خوب به موضوعات دینی دلیلی فنی ندارد، بلکه نکته مهم اینجاست که یا در آن تولیدات از کارشناس مذهبی استفاده نشده یا اینکه کارشناس مذهبی مورد نظر از کیفیت علمی لازم بیبهره بوده است، البته این نکته را هم باید متذکر شد که برخی استفاده از کارشناسان را تنها در تیتراژ کافی میبینند! منظور این است که در نگارش فیلمنامه از مشاوره و راهنماییهای کارشناس مذهبی به خوبی استفاده نمیشود، برای همین بسیاری از تولیدات نمایشی دو آسیب جدی دیدهاند. ابتدا اینکه نگاه به موضوعات مورد نظر شکل و ساختار کاملا کلیشهای به خود گرفته و موضوع دیگر اینکه به دلیل نبود نگاه دقیق، تحریفات پیش میآید که رخ دادن آن برای یک کار تلویزیونی امری خطرناک است.
این فیلمساز ادامه داد: استفاده درست و به جا از کارشناسان مذهبی در سریالها و فیلمهای تلویزیونی در حقیقت چراغ راهی است که میتواند بسیاری از نقاط تاریک را برای فیلمساز روشن کند، البته همانطور که گفتم مهمترین قسمتی که انتظار میرود این خواسته را محقق کند، بحث فیلمنامه است که حضور در آن باید بسیار جدی باشد، البته حضور کارشناس مذهبی در کنار کارگردان هم قادر است در طول زمان فیلمبرداری کمک بسیاری برای کارگردان باشد به شرطی که ضرورت آن را درک کرده و به آن متعقد باشیم.
به راحتی نباید درباره عملکرد سینما قضاوت کرد
کارگردان فیلم «نار و نی» تصریح کرد: موضوع دیگری هم در این میان وجود دارد که متوجه مراکز مذهبی به ویژه حوزههای علمیه میشود. آن نیز این است که آنها روی خوش به سینما نشان دهند و باور کنند که این ابزار میتواند در خدمت دین باشد، البته خوشبختانه این اتفاق در چند سال اخیر روی داده و میبینیم که از طرف حوزههای علمیه به سینما نگاهی کاملا جدی میشود. برای همین باید از این اقدام حمایت کرد تا به هر طریق ممکن ارتباطی نزدیک بین سینما و حوزههای علمیه شکل گیرد.
ابراهیمیفر در بخش دیگری از سخنان خود تاکید کرد: در کنار سینما نباید از رسانه پر مخاطبی چون تلویزیون غافل شد، چون معتقدم تا ما تلویزیون خوبی به لحاظ کمی و کیفی نداشته باشیم قادر نخواهیم بود به سینمای با کیفیت دست پیدا کنیم. با توجه به این توضیح و وضعیتی که بر اکثر تولیدات نمایشی سیما حاکم است نمیتوان انتظار روزهای درخشانی را برای سینما داشت، البته به راحتی نباید درباره عملکرد سیما قضاوت کرد، اما همین اندازه میشود گفت ما با روزهای خوب سیما فاصله بسیار داریم.
وی با بیان اینکه تربیت نیروی متعهد هم راهی موثر برای اعتلای فیلم و هنر دینی است، گفت: وقتی ما نیروی متعهد در سینما و تلویزیون نداشته باشیم دیگر داشتن فیلمنامه یا مشاور خوب بیفایده است. برای همین در ابتدا باید با تربیت نیروهای متعهد و قرار دادن امکانات در اختیار آنها، زمینه رشد سینماگران انقلابی را فراهم کنیم، همان اتفاقی که در ابتدای انقلاب رخ داد و مراکزی چون حوزه هنری با تربیت فیلمسازانی که هر کدام امروز جزء بزرگان هستند قدمی موثر در این زمینه برداشت.
ابراهیمیفر در پایان تاکید کرد: باید درباره توضیح فوق یادآوری داشته باشم که آن هم کلمه اکران است، یعنی حضور ما در دیگر کشورها تنها به جشنوارهها خلاصه نشود، بلکه ما این رونق و توجه را به صورت جدی روی پردههای سینما و اکرانهای مردمی شاهد باشیم، زیرا در این صورت قادر خواهیم بود که نتیجه دلخواه را به دست آوریم. در ضمن رسیدن به این خواسته این امکان را برای ما فراهم میکند که در بحث اقتصادی نیز به توانایی مطلوبی دست پیدا کنیم.